vrijdag 14 juli 2017

Voordelen alleenstaande ouder

Ben je een alleenstaande ouder ? Of dat nu bewust is of een gevolg van een (echt)scheiding of na een overlijden, hier vind je informatie over hulp en ondersteuning, wetgeving en organisaties voor alleenstaande ouders. Toen de vader van mijn dochter mij tijdens de zwangerschap liet zitten en ik alleenstaande moeder wer heb ik in eerste instantie menig traantje gelaten. Niet zozeer voor mezelf, maar omdat ik dit niet wilde voor mijn dochtertje.


Voordelen alleenstaande ouder

Alleenstaande ouders krijgen belastingvoordeel via de Alleenstaande Ouderkorting. Daarnaast heb ik een paar financiële voordelen als alleenstaande moeder. Als ik een partner zou hebben, zouden deze voordelen er niet zijn. Evelien (38), kinderen, jaar alleenstaande moeder ‘Stiekem is het fijn om alleenstaande moeder te zijn.


Ik kan mij helemaal focussen op de kinderen, bijvoorbeeld als we aan tafel zitten te eten. De alleenstaande ouder die verhoogde wezenbijslag ontvangt, geniet een vast maandelijks bedrag per kin ongeacht de gezinsinkomsten. Dit bedrag ligt steeds hoger dan de gewone en de verhoogde kinderbijslag (voor langdurig werklozen, gepensioneerden en zieken). Studeren als alleenstaande ouder ? Als u als alleenstaande ouder een opleiding volgt, of wil gaan volgen, zijn er diverse regelingen die u helpen in de tegemoetkoming van studie- en kinderopvangkosten. De website en rekentool studiemetkind.


Voordelen alleenstaande ouder

Rijksoverheid helpt u uw mogelijkheden op een rijtje te zetten. Indien u uw kinderen ten laste heeft, heeft u recht op een belastingvoordeel in de vorm van een verhoging van de belastingvrije som. In principe kan dat voordeel enkel worden toegekend aan de ouder bij wie de kinderen hun fiscale woonplaats hebben.


Inkomen alleenstaande bijstandsmoeder versus werkende alleenstaande moeder Regelmatig zijn er berichten dat bijstandsmoeders het zo ontzettend slecht hebben op financieel vlak. Ook bij ons een ex die roept geen geld te hebben en nu maar eens even alles goed uitgezocht. Als je al een toeslag als langdurig werkloze, langdurig zieke, invalide of gepensioneerd krijgt dan krijg je als alleenstaande ouder € 1extra vanaf het derde kind. Voor de eerste kinderen zijn de toeslagen niet cumuleerbaar. Als alleenstaande ouder kun je recht hebben op verschillende heffingskortingen vanuit de belastingdienst.


Heffingskortingen Het verschil tussen wat je verschuldigd bent aan belasting en wat je daadwerkelijk betaald hebt via de loonheffing is het bedrag wat je, afhankelijk van de situatie, terug krijgt of moet betalen. In vak II van de belastingaangifte vraagt de overheid naar persoonlijke gegevens en gezinslasten. Hij ontkent daarmee dat hij feitelijk samenwoont met andere personen dan zijn kinderen, ouders, pleegouders, grootouders, broers of zussen. Een alleenstaande ouder is een belastingplichtige met kinderen ten laste die niet samenwoont met een andere persoon dan zijn kinderen, ouders, broers of zussen of pleegouders op januari van het aanslagjaar. Nu is het kindgebonden budget vooral bedoeld voor ouders met een lager inkomen, maar die alleenstaande ouderkop is ook bereikbaar voor.


Ze omvat enerzijds elke feitelijke alleenstaande (echt alleen wonen) maar anderzijds ook iedereen die samenwoont met een derde persoon die over niet meer nettobestaansmiddelen beschikt dan € 3. Dit is hetzelfde bedrag waarover bv. Welkom alleenstaande ouder. Deze website is voor iedereen die alleen instaat voor de opvoeding van de kinderen. Je vindt hier heel wat nuttige informatie die het dagelijkse leven makkelijker maakt.


Uiteraard heb je geen dubbel inkomen wat je wel hebt bij tweeverdieners in het gezin, maar de overheid stimuleert het werken van alleenstaande ouders enorm middels verschillende financiële tegemoetkomingen als het kindgebonden budget. De bijkomende vermindering bedraagt maximaal en wordt degressief afgebouwd vanaf een bepaald inkomen. Voordelen van een alleenstaande ouder De voordelen van een alleenstaande ouder zijn niet zo evident als de nadelen, maar dergelijke voordelen bestaan.


Ouderschap met een andere volwassene vereist samenwerking, consensus en compromis. Voordelen van alleenstaande ouders: Je hebt misschien vooral gedacht dat het een moeilijke taak kan zijn om alleenstaand ouder te zijn, met te veel te doen, minder tijd voor jezelf, geen tijd om uit te gaan met vrienden en bijna geen tijd om nieuwe mensen te ontmoeten. Regering voordelen voor alleenstaande moeders Doo echtscheiding en andere omstandigheden kunnen een twee- ouder gezin omslaan in een familie van eenoudergezinnen.


Het is geen probleem om met kinderen, (groot)ouders, broers, zussen of pleegouders samen te wonen. Kind van alleenstaande ouder neemt meer verantwoordelijkheid Kinderen uit eenoudergezinnen ontwikkelen zich ook anders dan hun leeftijdsgenoten. Ze nemen meer verantwoordelijkheid op zich en zijn zelfstandiger en flexibeler. Toch nog een bijkomende opmerking i. Als je er als ouder alleen voor staat, is het soms niet makkelijk om voor je kind of kinderen te zorgen.


Bijvoorbeeld wanneer je gescheiden bent of als je je partner hebt verloren. Je kunt ook bewust gekozen hebben voor alleenstaand ouderschap. Elke ouder zal het beamen: kinderen kosten handenvol geld. Natuurlijk brengen kinderen niet alleen onkosten mee, en gelukkig biedt de overheid aan ouders een aantal niet onbelangrijke financiele voordelen.


Voordelen alleenstaande ouder

Zo is er voor de geboorte het kraamgeld of de geboortepremie, een niet onaardig extraatje voor de eerste grote aankopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts