vrijdag 26 februari 2016

Chronische depressie erfelijk

De erfelijkheid als oorzaak van een depressie wordt echter vaak overschat. Pijnlijke gebeurtenissen of liever een opeenstapeling ervan, kunnen bij bepaalde voorbestemde personen een depressie bevorderen. Toch is depressie niet altijd het gevolg van traumatische gebeurtenissen, en kan ze er gewoon ook de oorzaak van zijn. Echtscheiding bijvoorbeel kan zowel aan de basis van een depressie liggen, als er het gevolg van. Iedereen heeft wel eens een slechte dag of voelt zich een dag somber of verdrietig.


Meestal is dit van tijdelijke aar maar wanneer de depressie symptomen lang aanhouden en bijna voortdurend aanwezig zijn, kan het zijn dat je een depressie hebt. Een depressie kan ‘in de familie’ zitten. Het kan dus erfelijk zijn.


Genetische factoren maken een mens kwetsbaar, maar dit hoeft niet te betekenen dat je dan ook altijd depressief wordt. Omgekeer als iemand depressief is, dan blijken bij ongeveer een derde van deze mensen genetische factoren aanwezig te zijn. Als er al sprake is van een genetische aanleg voor depressie is dit moeilijk te behandelen. Aangezien deze mensen aanleg hebben om een depressie te ontwikkelen, is de kans steeds groter dat zij er een zullen ontwikkelen. Daarenboven geeft een eerste depressie een verhoogde kans op het krijgen van een tweede depressie.


Chronische depressie erfelijk

Kansen op bipolaire stoornis (manisch depressief zijn) nemen toe naarmate iemand in de naaste familie er mee te maken heeft. Vaak wordt de vraag gesteld of een bipolaire stoornis (manisch depressief zijn) erfelijk is. Ervaringsverhalen met het thema ‘omgaan met chronische depressie ’ Leven in een voortdurende begrafenisstoet. Al vanaf haar 13de heeft ze last van terugkerende depressies.


Tijdens zo’n depressie ‘verdwijnt’ ze even voor haar vriendinnen. Oorzaken van depressie. De exacte oorzaak van depressie is niet gekend. Wel kunnen verschillende factoren verband houden met de ontwikkeling van een depressie. Maar ook het gebruik van medicijnen, alcohol en drugs kunnen bijdragen aan het ontstaan van een depressie.


Chronische depressie erfelijk

Depressie wordt dus niet veroorzaakt door één factor. Tenslotte bestaat er een verhoogde kans op een depressie voor mensen die lijden aan een andere hersenaandoening of chronische lichamelijke ziekte, zoals dementie, de ziekte van Parkinson of een beroerte. Kwetsbaarheid voor depressie is deels erfelijk bepaald. Van ruim honderd afzonderlijke genen is nu bekend dat zij een relatie hebben met depressie.


Maar er is volgens Vrijsen niet een enkel gen als boosdoener aan te wijzen. Stress en depressie : klinisch, neurobiologisch en genetisch perspectief s. Chronische vermoeidhei vaak ook het chronische vermoeidheidssyndroom genoem is een aandoening waarbij je je altijd moe voelt. Als je moe bent ga je rusten, door te liggen of te gaan slapen, waarna je je niet meer moe voelt.


Bij mensen die lijden aan chronische vermoeidheid gaat dit gevoel dat je moe bent niet weg nadat je gerust hebt. Tien tot vijftien procent van de mensen maakt ooit een ernstige depressieve periode door. Waarom krijgt iemand een depressie ? De precieze oorzaak kennen we niet, maar factoren als chronische stress of tegenslagen in het leven worden vaak genoemd. Werkloos worden lokt bij sommigen een depressie uit, maar bij veel anderen niet.


Persoonlijke eigenschappen Bepaalde persoonlijke eigenschappen kunnen iemand extra kwetsbaar maken voor somberheid. Al sinds zijn dertigste moet hij afrekenen met depressieve en angstige gevoelens. Verder zijn er verschillende heftigheden van de depressie mild midden zwaar Wat ik uit je. Elke cel heeft een kern met daarin chromosomen: de dragers van ons erfelijk materiaal.


Is een depressie erfelijk ? De uiteinden van de chromosomen (telomeren) beschermen de cel tegen afsterven, net zoals de plastic uiteindjes een schoenveter beschermen tegen rafelen. Bij mensen met een depressie zijn die uiteindjes waarschijnlijk korter dan bij gezonde mensen. De oorzaak van een manische depressie is onbekend en ook de ontstaanswijze is nog onduidelijk. Manisch-depressiviteit is meestal erfelijk bepaald.


De aandoening doet zich veel vaker voor in de depressieve vorm dan in de manische vorm.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts