donderdag 22 juni 2017

Bedrag leefloon alleenstaande 2019

U hebt recht op een leefloon als uw inkomen onvoldoende is en als u niet in staat bent die toestand te veranderen. Als uw inkomen lager is dan het leefloon , kunt u vragen om het verschil bij te passen zodat uw inkomen op dezelfde hoogte komt als het leefloon. Hij moet enkel, in functie voornamelijk van zijn boekhouding, aantonen dat hij geen netto inkomsten heeft die minstens gelijk zijn aan het voor zijn categorie van leefloon vastgestelde bedrag. Dit is een verhoging met euro ten opzichte van het vroegere bedrag. In de maanden dat ik minder dan het bedrag van het leefloon verdiende, paste het OCMW het verschil bij.


Zo kon ik toch op eigen benen staan. Home Info Leefloon van het OCMW Bedrag leefloon. Het bedrag van het leefloon is afhankelijk van de categorie waartoe je behoort. Het recht op maatschappelijke integratie, waarvan het leefloon een onderdeel is, is aan een aantal voorwaarden verbonden.


Door met “Wijzigen” door deze voorstellen te gaan, past het bedrag zich aan in het detailscherm van het voorstel en ook in het bijhorende uitsplitsings- en betaalplan. Het leefloon is echter maar één van de vormen van hulpverlening van het OCMW. Het nieuwe bedrag in het detailscherm is onder andere noodzakelijk voor een correcte aanmaak van de formulieren B voor het leefloon. Alleenstaande : wanneer je alleen woont, word je beschouwd als een “ alleenstaande ”. Samenwonend met gezinslast: wanneer je minstens één minderjarig kind ten laste hebt, word je beschouwd als “met gezinslast”. Er wordt tevens rekening gehouden met reeds bestaande inkomsten.


Dit basisinkomen heet leefloon. Als je een leefloon krijgt, verwacht het OCMW ook iets van je terug. Zo zal de dienst arbeidsbegeleiding je begeleiden naar een opleiding of werk dat bij jou past. Eén van de voorwaarden om recht te hebben op leefloon is werkbereidhei tenzij dit om bepaalde redenen niet mogelijk is. Dit heeft invloed voor het niet voor beslag vatbaar loon gedeelte van het loon van werknemers waarop DAVO (de Dienst voor Alimentatievorderingen) loonbeslag gelegd heeft wegens achterstallig onderhoudsgeld.


Als je alleenstaande bent, krijg je maximaal 91euro per maand. Categorie 3: Samenwonende met gezinslast Wanneer u minstens één minderjarig, ongehuwd kind ten laste hebt, wordt u beschouwd als samenwonende met gezinslast. Als u in dit geval samenwoont met een partner, geldt dit bedrag voor jullie beiden samen. Bij het bepalen van de het bedrag van het leefloon wordt rekening gehouden met de gezinssamenstelling van de aanvrager.


Op basis van een sociaal onderzoek bepaalt het OCMW tot welke categorie de aanvrager behoort. Als je geen of een te laag inkomen hebt, kan je een basisinkomen krijgen. Dat heet ‘een leefloon ’. Maar deze financiële hulp staat niet alleen.


De alleenstaande ouder die verhoogde wezenbijslag ontvangt, geniet een vast maandelijks bedrag per kin ongeacht de gezinsinkomsten. Wie verhoogde wezenbijslag geniet, krijgt dus geen bijkomende toeslag als. Als je ouder(s) deze verplichting niet nakomen, kan het OCMW je een leefloon uitkeren. Ook als je nog thuis woont, maar je ouder(s) hebben een beperkt inkomen, kan je in aanmerking komen voor een leefloon.


Het OCMW heeft hierin een grote beslissingsvrijheid. Ingeval van een beslag op loon door DAVO wegens achterstallig onderhoudsgel verhoogt bijgevolg het niet voor beslag vatbaar loon. Het leefgeld daarentegen, is meestal een veel lager bedrag , en ontvang je wekelijks in plaats van maandelijks. Het kan zijn dat je recht hebt op een leefloon en toch maar een leefgeld ontvangt van het OCMW.


Je kan ze ook vinden in de rubriek ‘cijfers’ in onze toolbox. U vraagt het leefloon aan bij de sociale dienst van het OCMW (Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn) van uw gemeente. Hiervoor moet u alle nodige informatie geven: identiteit, het bedrag van uw inkomsten en van die van de mensen waarmee u samenwoont, samenstelling van het gezin, bezittingen.


Heb je geen inkomen of is dit lager dan bepaalde grensbedragen, dan ontvang je - onder bepaalde voorwaarden - van het OCMW een leefloon. Deze middelen zullen ingezet worden om het leefloon te verhogen. Het extra budget zal gebruikt worden om het leefloon van gezinshoofden (dus ook alleenstaanden met kinderen), de uitkeringen van mensen met een handicap en de inkomensgarantie voor ouderen (het ‘ leefloon voor 65-plussers’) te verhogen. De verhogingen gaan in vanaf juli.


U wordt vergoed in de 6-dagenweekregeling: u ontvangt een uitkering voor de dagen van maandag tot vrijdag en voor de zaterdag, ongeacht uw arbeidsregeling vóór uw arbeidsongeschiktheid. Contacteer in dit geval dan de sociale dienst van het OCMW. Let op: als alleenstaande ouder krijgt u de toeslag voor alleenstaanden.


Daarnaast heeft u dan nog recht op extra kindgebonden budget. En voor 21-jarigen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts