vrijdag 16 juni 2017

Nieuwe bedragen leefloon juli 2019

Nieuwe bedragen leefloon juli 2019

Voor samenwonenden (categorie 1) stijgt het leefloon naar 61euro per maan voor alleenstaanden (categorie 2) naar 92euro. Samenwonenden met minstens één kind ten laste krijgen een uitkering van 1. Een inkomen van 1 van het leefloon voor persoon met gezin ten laste volstaat hiervoor. Start het indexatieprogramma om de bedragen aan te passen in de betalingsplannen voor de cliënten.


U hebt recht op een leefloon als uw inkomen onvoldoende is en als u niet in staat bent die toestand te veranderen. Als uw inkomen lager is dan het leefloon , kunt u vragen om het verschil bij te passen zodat uw inkomen op dezelfde hoogte komt als het leefloon. Op sommige andere websites staan nog de oude bedragen.


Toch zullen de nieuwe bedragen al worden toegepast. Je wordt als alleenstaand beschouwd als je alleen woont. Het recht op maatschappelijke integratie, waarvan het leefloon een onderdeel is, is aan een aantal voorwaarden verbonden. Je bent samenwonend met een gezin ten laste als er minstens minderjarig ongehuwd kind aanwezig is.


Nieuwe bedragen leefloon juli 2019

Het leefloon is echter maar één van de vormen van hulpverlening van het OCMW. Als je inkomen lager is dan de bedragen hieronder, dan heb je misschien recht op een volledig of aanvullend leefloon. Neem in dit geval contact op met de sociale dienst van het OCMW. Een maatschappelijk werker bekijkt je situatie en analyseert of je recht hebt op leefloon.


Je kan ze ook vinden in de rubriek ‘cijfers’ in onze toolbox. NIEUWE BEDRAGEN LEEFLOON EN STEUNNORM. Het vast bureau heeft de verhoging van de basisbedragen van de categorieën alleenstaande en samenwonende vanaf 01. Ze zijn gekoppeld aan de spilindex en telkens deze overschreden wordt, worden de bedragen van het leefloon aangepast.


De nieuwe bedragen gelden vanaf de eerste maand die volgt op de maand waarin het indexcijfer de spilindex bereikt of overschrijdt. Deze voorstellen bevatten dus nog de oude bedragen in het. Nieuwe bedragen voor DAVO-loonbeslag. Volg je de afspraken in het GPMI niet? Dan krijg je tijdelijk geen leefloon meer.


Of je krijgt nog maar een deel. Onderteken je het GPMI niet? Hoeveel geld krijg ik als ik leefloon krijg? Per maand krijg je een bepaald bedrag.


Echter DAVO kan het beslag ook beperken tot het deel van het nettoloon boven het leefloon. Gelet op de verhoging van de bedragen van het leefloon zal het niet voor beslag vatbaar gedeelte van het loon in dat geval dus ook verhogen. Als je geen of een te laag inkomen hebt, kan je een basisinkomen krijgen. Dat heet ‘een leefloon ’. Maar deze financiële hulp staat niet alleen.


Als je een leefloon krijgt, verwacht het OCMW ook iets van je terug. Zo zal het OCMW je begeleiden naar een opleiding of, indien mogelijk, naar een job die bij je past. Dubbele kinderbijslag bij hoge kosten.


Nieuwe bedragen leefloon juli 2019

Als uw kind niet bij u woont omdat het bijvoorbeeld gehandicapt is, kunt u hoge kosten hebben. Dan is het in sommige gevallen mogelijk om dubbele kinderbijslag te krijgen. De hoogte van de AOW bedragen kun je hier vinden.


Over welke maand krijg je uitbetaald? Het geldbedrag dat je ontvangt, gaat over diezelfde maand. Ter voorbeeld: krijg je betaald rond januari?


Dan is dat bedrag gebaseerd op heel januari (– januari). Ga in dat geval eens langs in het welzijnsbureau of antenne in uw buurt. Daar zal een maatschappelijk werker uw situatie bekijken en analyseren of u recht op een leefloon hebt.


Senne heeft opnieuw recht op de verhoogde wezenbijslag. Het is mogelijk dat u over een inkomen beschikt, maar dat dit inkomen minder bedraagt dan het leefloon. U kunt dan genieten van een aanvullend leefloon.


Het OCMW past het verschil. Je moet daarnaast ook aan een aantal voorwaarden voldoen. Dit wil zeggen dat je eerst moet nagaan of je recht hebt op een andere uitkering. We zullen dit samen met jou overlopen. Je mag de forfaitaire en reële kostenvergoeding niet door elkaar gebruiken: ofwel krijg je een vast bedrag, ofwel krijg je de kosten die je kan bewijzen.


Leefloon is een residuair recht. Iedereen die in België woont, heeft recht op een minimuminkomen om te kunnen leven. Dit noemt men het leefloon. Een leefloon wordt niet zo maar toegekend.


U vraagt het leefloon aan bij de sociale dienst van het OCMW.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts