vrijdag 16 juni 2017

Depressie uitleggen

Hindert depressie je leven? Hier kan je aan de slag om weer beter vooruit te kunnen. Je wilt werken aan je depressieve klachten en je wilt dat zelfstandig doen. Dat kan kosteloos en anoniem.


Dit online zelfhulpprogramma geeft je handvaten om je stemming te verbeteren. Depressie is een veelvoorkomende aandoening. Men hoeft er zich niet voor te schamen of zich schuldig over te voelen. Ernstige depressie begint doorgaans na een ingrijpende gebeurtenis (scheiding, werklooshei verlies).


Meer dan de helft hervalt zelfs na genezing. Suïcidegedachten en -pogingen komen vaak voor. Meestal heb je nergens zin in. Je hebt ook geen energie om dingen te doen. Voor je kind lijkt het misschien alsof jij je helemaal niet voor hem of haar interesseert.


Depressie uitleggen

Natuurlijk is dat niet zo. Leg je kind uit dat het bij je depressie hoort. Accepteer echter ook de gevoelens van je kind als het daar verdrietig of boos. Ik ervaar het als een diepe donkere put, waar je onmogelijk uit kunt komen, ondanks dat mijn verleden het tegendeel bewijst.


Verdriet en somberheid zijn normale emoties die worden ervaren door gezonde mensen, maar als deze gevoelens onderdeel zijn van een depressieve stoornis kan dit zeer problematisch en invaliderend zijn voor de patiënt. Wanneer je in een depressie zit, is het soms moeilijk om het licht aan het einde van de tunnel te zien, om je somber gevoel te zien als iets tijdelijks. Het is belangrijk om weten dat de meeste mensen herstellen van een depressie.


De helft van alle mensen met een depressie is hersteld na een drietal maanden, al dan niet met professionele hulp. De familie speelt een cruciale rol, zowel bij het herkennen van de ziekte en de beslissing om een arts te raadplegen, als bij de ondersteuning en begeleiding van de zieke. We spreken van een chronische depressie als de duur minstens twee jaar is. Een depressie kan kort duren - een paar weken - maar ook maanden of zelfs jaren.


Er zijn verschillende soorten depressies. Een gewone depressie wordt ook wel een unipolaire depressie genoemd. Je kent het wel: al die verschillende sites, die je depressie uitleggen aan de hand van moeilijke termen.


Depressie uitleggen

Het is moeilijk om een betrouwbare site te vinden, die depressie gemakkelijk uitlegt. Ofwel smijten ze met DSM-criteria naar je hoof ofwel is het zo simplistisch uitgeleg dat je twijfelt of het wel wetenschappelijk onderbouwd is. Ik heb mijn 4-jarige dochter vertelt dat ik een depressie heb en dat dat lijkt op een blauwe plek in mijn hoofd en in mijn hart…. Noot: Niet iedereen ervaart een psychische aandoening op dezelfde manier.


Deze antwoorden zijn gebaseerd op individuele ervaringen. Soms kan een depressie ook de oorzaak zijn van vage, onverklaarbare klachten, zoals duizelighei hoofd-, buik- of rugpijn. Ik denk dat je ook niet hoeft uit te leggen waar een depressie door komt. Je kunt uitleggen wat het is. Als een kind een vraag stelt en jij geeft antwoor dan komen er of meer vragen of het kind is tevreden met het antwoord en kan het vanaf dat punt verder.


Depressie uitleggen

Het lijkt soms ingewikkelder dan het is. Het is alsof je de kleur blauw probeert te beschrijven zonder het woord te zeggen of de kleur aan te wijzen. Wanneer je bevriend bent met iemand die last heeft van depressie , vindt hij of zij het waarschijnlijk moeilijk om erover te praten.


Een van de fouten die mensen maken wanneer ze iemand die depressief is proberen te helpen, is diegene vragen of hij kan uitleggen wat er aan de hand is. Ze dringen er bij hem dan op aan om over zijn problemen te praten. Wat ze zich echter niet realiseren, is dat deze persoon zijn problemen helemaal niet wil uitleggen.


Een angstig gevoel of een dipje kent iedereen. Maar als dat gevoel niet weggaat, heb je misschien een angststoornis of depressie. Er samen over praten helpt.


Men zal aan de patiënt en aan zijn familie uitleggen wat een depressie in feite is, en wat de doelstelling van de behandeling is. Het gaat hier om een lichte vorm van depressie , die zich kenmerkt door een gebrek aan plezier en genoegen in het leven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts