dinsdag 23 januari 2018

Autisme bij vrouwen op latere leeftijd

Een autismespectrumstoornis wordt bij vrouwen vaak pas op latere leeftijd gediagnosticeerd. Hoe komt zo’n diagnose tot stand? En kun je dan baat hebben bij een bepaalde therapie? Klinisch psycholoog Els Blijd-Hoogewys vertelt over de diagnose en behandeling bij vrouwen met autisme. Als autisme samengaat met zwakbegaafdhei dan wordt al vrij snel de diagnose gesteld.


Autisme bij vrouwen op latere leeftijd

Bij mensen die vrij intelligent zijn, is het stellen van de diagnose een stuk moeilijker, gecompliceerder. Ouderen en autisme is volgens Wilting een actueel onderwerp dat meer aandacht verdient. Op het gebied van kinderen, jongeren en volwassenen is er inmiddels veel kennis en expertise, gericht op omgaan met autisme op school en werk. Maar hoe autisme bij ouderen eruitziet, is nog grotendeels onbekend.


Er komt steeds meer aandacht voor autisme bij volwassenen. In de jaren ’van de vorige eeuw is de lijst van kenmerken die mogelijk op autisme wijzen, uitgebreid”, zegt Annelies Spek, klinisch psycholoog en onderzoeker bij GGZ Eindhoven, gespecialiseerd in autisme bij volwassenen. Onderstaand verhaal is geschreven door ervaringsdeskundige Merel Boogaar zij schrijft over autisme op o. Omdat autisme zich bij vrouwen anders uit dan bij mannen, wordt autisme bij vrouwen vaak niet opgemerkt. Vooral volwassen mensen met een normale of hogere begaafdheid die aan een vorm van autisme lijden, kunnen daar veel last van hebben. Soms realiseert een ouder van een kind met autisme zich dat er wel heel veel overeenkomsten zijn met de eigen jeugd: problemen op school, sociale onhandigheid en een vertraagde taalontwikkeling.


Autisme kenmerken bij volwassenen. Vrouwen krijgen meestal op jongere leeftijd al psychische hulp dan mannen. Wel hebben ze vaak voordat ze de diagnose autisme kregen, eerst een foute diagnose gehad. Bij veel normaal begaafde personen met autisme wordt de diagnose pas op latere leeftijd gestel tijdens of zelfs na de adolescentie. De tekorten vallen pas op in intieme relaties, waar spontaneïteit, inlevingsvermogen, emotionele ondersteuning en wederkerigheid vereist zijn.


Zoals bij sommige andere aandoeningen wel het geval is, kun je autisme niet ‘oplopen’. Toch wordt autisme in veel gevallen pas op latere leeftijd gediagnosticeerd. Het gaat dan in vrijwel alle gevallen om een lichte vorm van autisme. Asperger is een typische autistische stoornis die regelmatig pas op latere leeftijd als zodanig herkend wordt.


Misschien is dit bij jou het geval, of heb je een sterk vermoeden hiervan. Mogelijk vermoed je dat er bij iemand in jouw omgeving sprake is van autisme , of is er bij die persoon kortgeleden na uitgebreid onderzoek een diagnose gesteld. Deze website geeft (het begin van) een antwoord op vragen over autisme. Els Borgesius (66), onderzoeker en consultant, interviewde veertien Amsterdamse vrouwen met autisme , die veelal de diagnose pas op latere leeftijd kregen.


Ook op latere leeftijd en dit kan zeker gevolgen hebben voor het psychische welbevinden van deze vrouwen. Deze vrouwen hebben altijd alles gedaan zoals zij dachten dat het hoorde. De kenmerken en symptomen van ASS zijn bij vrouwen en meisjes vaak minder ernstig. De symptomen zijn bij meisjes vaak minder ernstig en springen ook minder in het oog. Uit onderzoek is gebleken dat de diagnose autisme bij normaal- en hoogbegaafde vrouwen vaker wordt gemist dan bij mannen met dezelfde intelligentie.


Ook blijken vrouwen , mede daardoor, pas op latere leeftijd een diagnose te krijgen. Een van de verklaringen is dat vrouwen zich beter kunnen aanpassen, vaak ten koste van zichzelf. Spectrum Stoornissen (aSS) worden bij vrouwen min-der vaak vastgesteld dan bij mannen. Waarom dit zo is, weten we niet. Genetische oorzaken spelen waarschijnlijk een rol.


SS problemen bij meisjes minder snel? SS bij meisjes op latere. Meer kennis en inzicht op het gebied van autisme bij de oudere mens kan daarbij van grote(re) betekenis zijn.


Autisme bij vrouwen op latere leeftijd

Cursus voor ouderen met autisme Op dit moment verzorgt het GGzE Centrum Ouderen psychiatrie een drietal cursussen. Er is een cursus ‘Ik en autisme ’, speciaal afgestemd op ouderen met een leeftijd vanaf jaar. Vrouwen waarbij pas op latere leeftijd aan autisme gedacht wordt, zijn vaak al behandeld voor allerlei andere klachten. Zo lang je de onderliggende oorzaak niet kent en aanpakt, zullen die problemen blijven terugkomen.


Els merkt nog op dat er ook mannen zijn die aan het vrouwelijk fenotype van ASS voldoen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts