dinsdag 9 januari 2018

Omdat doordat oefeningen

Omdat en doordat kunnen allebei gebruikt worden om een oorzaak aan te geven. Omdat kan daarnaast ook een reden aangeven. Piet doet dat soort dingen, omdat hij indruk wil maken. Juist zijn dus: Hij zei dat hij thuisbleef omdat hij ziek was.


Dat zeg je alleen maar omdat je denkt dat ik het wil horen. Afbeeldingen en muziek vrij van auteursrecht. Omdat of doordat Om het verschil tussen omdat en doordat te begrijpen, moet je eerst het verschil weten tussen een oorzaak en een reden.


Een oorzaak is datgene dat een bepaald gevolg heeft en losstaat van de menselijke wil. Deze inhoud is intellectueel eigendom van ExtraNederlands. Gebruik door derden is alleen toegestaan ter ondersteuning van (de lessen in) het vak Nederlands in het basis- en voortgezet onderwijs. Dit zijn woorden die je makkelijk door elkaar haalt. Wanneer en in welke zinsconstructie gebruiken we ze?


Omdat doordat oefeningen

Een oorzaak geeft iets aan dat onvermijdelijk is, iets waar je als mens geen invloed op hebt gehad. Ik ben te laat op school, doordat de brug open stond. Omdat ‘ Omdat ’ wordt gebruikt wanneer er een reden wordt genoemd. Een reden kan alleen met omdat worden uitgedrukt.


Een oorzaak ligt buiten de menselijke wil, wordt beïnvloed door externe omstandigheden. Ik weiger te dansen, omdat ik twee linkervoeten heb. Bij omdat geeft de spreker de reden voor wat in de eerste zin is uitgedrukt. In veel contexten is zowel want als omdat mogelijk, soms kan alleen want of alleen omdat. Ze is er niet, want er brandt geen licht op haar kamer.


Omdat doordat oefeningen

Treuzel zo niet, want je gaat nog te laat komen. Hij zei me dat hij niet wilde komen omdat het regende. Doordat de trein te laat kwam, had ik vertraging.


Omdat zijn auto fout geparkeerd staat, krijgt hij een boete. Als er een mooie film op de t. Ik ga niet naar dat feest, omdat ik hoofdpijn heb. Als je een aspirientje neemt, dan gaat de hoofdpijn over. Als het regent gebruikt u omdat , het is dan blijkbaar een reden, maar als het stormt gebruikt u doordat , blijkbaar is het dan een oorzaak. Zulke onduidelijke voorbeelden maken het begrip er niet beter op.


Zowel regen als storm hebben we toch niet zelf in de han dus volgens de regels zou het dan in beide gevallen doordat moeten zijn. Het verschil zit hierin, dat een reden beïnvloed wordt door de menselijke wil, en een oorzaak niet. Deze oefening dient om de want- en omdat -zinsstructuur in te oefenen.


De want- en omdat -constructie staan op het bord. Elke cursist heeft een blaadje. De leerkracht stelt de vragen van tot klassikaal. De cursisten antwoorden eerst met WANT, daarna met OMDAT , waarbij de zinsstructuur verandert.


Omdat doordat oefeningen

Daarna kan een invuloefening gemaakt worden. Martijn kwam te laat, doordat de brug open stond. Joost gaat niet naar school, omdat hij zich ziek voelt.


Ik poets mijn tanden, voordat ik naar bed ga. Ik was de groenten, terwijl zij het vlees bakt. Zodra hij klaar is met werken, komt hij. Het is fijn dat we op schoolreis gaan.


Ik weet niet zeker of het morgen gaat regenen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts