maandag 4 februari 2019

Lat relatie en nabestaandenpensioen

Wanneer gescheiden personen of weduwen en weduwnaars voor een vorm van samenleven kiezen ( lat - relatie , samenwonen of trouwen) dan heeft dat wel degelijk consequenties voor de portemonnee. De ontmoeting Vaak weten mensen van zichzelf heel zeker dat ze geen relatie meer willen. Wij noemen dit ook partnerpensioen en wezenpensioen.


Of uw nabestaanden pensioen krijgen, is afhankelijk van een aantal factoren. Hoe krijgt de partner nabestaandepensioen, indien men niet is gehuw of samenwoont, maar simpelweg een LAT relatie hebben ? Nabestaande pensioen LAT Relatie - Hoe krijgt de. Bij veel pensioenfondsen blijft het recht hierop bestaan. Een nieuwe partner staat hier los van.


Dit pensioen is vaak levenslang en in sommige gevallen tot bijvoorbeeld je pensioenleeftijd. Toch is het niet altijd koek en ei. Ik krijg af en toe e-mails van mensen die in een lat relatie zitten en mijn hulp nodig hebben om de relatie fris te houden. Of erger: om te voorkomen dat de relatie helemaal op de klippen loopt.


Het is niet het meest makkelijke op aarde, een lat relatie onderhouden. Werkte de partner in loondienst? Levensverzekering Een particuliere levensverzekering zorgt ervoor dat de nabestaande extra inkomen heeft na het.


Dit komt bovenop de nabestaandenuitkering van de Anw. Wat voor ­ relatie gaat het worden? Eén met vrijheid of nabijheid? Losjes of met een wettelijke verankering?


Een lat - relatie biedt de meeste vrijheid. Lat staat voor Living Apart Together: apart samenwonen. Ieder behoudt zijn eigen bedoening en de zeggenschap daarover.


En hoe zit het met de kosten voor de kinderen en andere vaste lasten? Ben je vaak van werkgever gewisseld? Dan kan de hoogte van het nabestaandenpensioen wel eens tegenvallen. Het nabestaandenpensioen ontvangt u levenslang, maar kan wijzigen.


Bijvoorbeeld als u opnieuw trouwt, een partnerschap registreert, of uw partner aanmeldt bij ABP. Uw nabestaandenpensioen kan ook wijzigen als u een Anw-uitkering ontvangt en gaat samenwonen voordat u de AOW-leeftijd bereikt. Ontvangt u al pensioen? En wilt u het opgebouwde nabestaandenpensioen inruilen voor extra ouderdomspensioen? Een nabestaandenpensioen kan namelijk ook nog gesplitst zijn in een partnerpensioen en een wezenpensioen.


Dan heeft u verschillende keuzes. Een verschil dus van bruto. Bent u ongetrouw heeft u een relatie , maar woont u niet samen? Dan krijgt u allebei het AOW-pensioen voor een alleenstaande als u allebei:een eigen woning heeft, ende meeste tijd in uw eigen woning verblijft, ende kosten van de huishouding gescheiden houdt, ende meeste tijd alleen voor zichzelf zorgt.


U wilt geen nabestaandenpensioen. Een LAT - relatie , oftwel een relatie op afstand. Je ziet het steeds vaker. Het heeft heel wat voordelen, maar toch ook wat nadelen die soms de druk op de relatie erg hoog leggen.


Single Coach Mieke zet de voordelen en nadelen even op een rijtje. Duidelijkheid bieden wanneer de pensioenregeling geen nabestaandenpensioen biedt en drempelvrije toegang tot (vrijwillige) alternatieven. In een Netspar-projectgroep zijn de ontwikkelingen in relatie tot nabestaandenpensioen geanalyseerd en zijn de risico’s voor deelnemers in kaart gebracht. Als u overlijdt, kan uw partner recht hebben op partnerpensioen van Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW).


In de afgelopen jaren is de regeling voor partnerpensioen veranderd. Welke regeling voor u geldt, hangt af van het moment waarop u pensioen bij PFZW bent gaan opbouwen. En dat betekent een lager pensioen voor je huidige partner. Kijk in het echtscheidingsconvenant welke afspraken jij en je ex-partner hebben gemaakt. Als je overlijdt na je pensioendatum, stopt het ouderdomspensioen.


Vaak gaat het nabestaandenpensioen in, tenzij jullie wat anders hebben afgesproken. U heeft met uw ex-partner bij het beëindigen van de relatie afgesproken dat u geen bijzonder nabestaandenpensioen ontvangt. Hier ziet u van de huidige en voormalige pensioenuitvoerders hoeveel nabestaandenpensioen er is opgebouwd. In uw eigen pensioenoverzicht ziet u hoeveel uw partner ontvangt als u overlijdt.


Er zijn naast nabestaandenpensioen meer bronnen van inkomen mogelijk na het overlijden van een partner. En mogelijk veranderen ook uw uitgaven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts