donderdag 14 november 2019

Vragen over eerste werkdag

Vragen over eerste werkdag

Je weet nu genoeg over het. Of je nu starter bent of al vele jaren ervaring hebt, de eerste werkdag bij een nieuwe baas is een spannende dag. Je bent nieuwsgierig naar je collega’s, je werkzaamheden en je hoopt dat de baan echt zo leuk zal zijn als je hem hebt voorgesteld.


Voorbereiden eerste werkdag. Ook al bestaat jouw eerste dag voornamelijk uit luisteren, we raden je aan een aantal vragen voor te bereiden. Door er vooraf enigszins over na te denken voorkom je dat je kortzichtige vragen stelt. Wat je nieuwe job ook is, een eerste werkdag is altijd spannend. Om je eerste werkdag goed door te komen hebben we tien simpele do’s en don’ts voor je op een rijtje gezet.


Kom niet te laat Klinkt als een inkoppertje en dat is het ook, maar echt, zorg dat je op tijd bent. Je eerste werkdag bij een nieuwe werkgever zorgt natuurlijk voor de nodige zenuwen. Hoe bereid je je daar goed op voor? Welke kledij draag je best op mijn eerste werkdag? Wat kan je er van verwachten?


Die liep niet helemaal zoals gepland. Hoe verliep jouw eerste werkdag? Stuur ons ook jouw vlog met vragen , tips of ervaringen. Zo weet je bijvoorbeeld waar de files staan en hoelang je onderweg bent.


Dan hoef je niet stressen onderweg naar je eerste werkdag. Oefen een elevator pitch. Op je eerste dag hoef je echt niet overal een antwoord op te hebben.


Een kort, maar krachtig verhaal over jezelf is wel zo interessant voor je nieuwe collega’s. Maar als je ook meteen op de eerste werkdag je vakantieperiode wil vastleggen, kom je niet erg gemotiveerd over. Richt je in eerste instantie op je werk. Vrij vragen komt later wel.


Net als te laat komen, is eerder naar huis gaan op je eerste werkdag geen optie. Tenzij je werkgever dit aangeeft natuurlijk. Zelfs als de overeenkomst in de proeftijd wordt beÃindigd. Op een eerste werkdag met een nieuwe werkgever heb je vaak veel vragen.


Deze bedrijven stelden een buddy aan, zodat nieuwelingen sneller wegwijs worden binnen het bedrijf. Je kunt niet zonder en op zo’n eerste werkdag al helemaal niet: je vertrouwde peuk. Natuurlijk moet je lekker zelf weten of je rookt of niet, maar als Tanja om 09. Informeer je personeel vooraf over de nieuwe medewerker. Wanneer zijn er rookpauzes?


Stuur een mailtje (zoals het voorbeeld in het e-book) naar de betrokken collega’s, zoals wie hij is, wat zijn achtergrond is en welke functie en taken hij komt vervullen. Dit vergemakkelijkt het voorstelrondje op de eerste werkdag. Verwacht niet dat je alles gaat onthouden. Dus maak aantekeningen! Is iets niet duidelijk?


Vragen over eerste werkdag

Stel dan vragen waardoor jij het wel begrijpt. Het is logisch dat je nog niet alles weet, het is tenslotte je eerste dag. Louis van Dievel, schrijver en journalist, kijkt elke week met een guitige blik naar de kleine en grote actualiteit.


Die eerste werkdag bij een nieuwe werkgever, dat is altijd een spannend moment. Alles is nieuw, je kent nog niemand en je wil zo graag een goede indruk maken. Maar een buddy is ook handig om je kleine handigheden te vertellen. Aan het begin van mijn baan hier vulde ik bijvoorbeeld al mijn gewerkte uren in, ook mijn overuren.


Vragen over eerste werkdag

Niet alleen bij een sollicitatiegesprek geldt dat je eerste indruk bepalend is, op je eerste werkdag is dat ook zo. Probeer dus een goede indruk te maken als je aan je collega’s wordt voorgesteld. Wees geïnteresseerd in wat anderen doen, stel daar eventueel vragen over en vertel enthousiast wat voor functie jij gaat vervullen. Op haar eerste dag deed ze niets anders dan klagen over slaapgebrek of taxi’s op stakingsdagen voor werknemers die binnen het bereik van de metro woonden.


Haar nieuwe collega’s waren duidelijk geïrriteerd toen ze vertelde over haar vrienden die met luxebussen naar het werk werden gebracht. Middels een verzorgde en professionele uitstraling probeer je meteen een goede indruk bij je collega’s achter te laten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts