dinsdag 12 november 2019

Wat zeg je tegen iemand die in de put zit

Wat zou je tegen een vriend zeggen die in de put zit ? En er zijn dingen die je dan liever niet hoort (“ik vond hem altijd al een lul”), maar deze opmerkingen mogen altijd. Wanneer iemand niet echt fijn in zijn vel zit is het toch heel fijn om wat te krijgen van mensen om je heen. Welke teksten stuur je naar iemand die een burn-out heeft en hoe wens je hem of haar sterkte? Je maakt je druk om niks” Het hele perspectief van iemand die midden in een depressie zit is anders dan van een gezond persoon. Het draait namelijk even niet om het verhaal van de ander, maar om dat van jou.


Mocht iemand dus zijn hart bij je luchten, laat het dan ook om hem of haar gaan. Omgaan met de depressie van een ander is zeker niet makkelijk. De volgende dingen kun je doen, of juist laten, als iemand die je kent depressief is. Dit resulteert in schuldgevoelens en een slecht zelfbeeld wat de depressie alleen maar versterkt. Als je niet die Candii bent kan dat natuurlijk ook maar kan me voorstellen dat je er dan miss niet op zit te wachten omdat je ons niet kent.


Inhoudelijk weet ik niet zo goed wat te zeggen of hoe je te helpen op dit moment. Vraag ook niet de hele tijd alleen hoe het met iemand gaat ( wat denk je zelf?), maar luister geduldig naar het verhaal dat degene kwijt wil. Je kunt me altijd bellen’ valt in dezelfde categorie. Maar mei veel succes. En wat vervelend dat je tante ziek is.


Succes zeg je als iemand op sollicitatiegesprek gaat. Ik kon mezelf wel voor m’n kop slaan. Niet als iemands kind de hele zomervakantie aan een chemokuur zit. Terwijl hij in Renesse de boel onveilig had moeten maken.


Zou ze het begrepen hebben? Of zou ze denken: weer zo iemand die zomaar iets roept en daarna doorgaat met haar leven? De echte die hard depressievelingen kunnen alles wat je zegt en doet omvormen tot iets negatiefs, dus wat dat betreft maakt het geen flikker uit wat je op die kaart zet. Zit iemand acht weken met een burn-out thuis, dan wordt gezamenlijk een plan opgesteld waarin precies staat wat er moet gebeuren om hem of. Anderzijds werken overmatig positieve affirmaties contraproductief.


In deze video laat ik zien hoe je beter met affirmaties om kunt gaan. Om iemand op te vrolijken, moet je vooral de tijd nemen om naar hen te luisteren, je inleven in de situatie waarin zij verkeren en hen een beetje helpen een toekomstbeeld te vormen. VIEZE DINGEN DIE ELKE MAN DOET (en vrouwen niet weten) - Duration:. WAT JONGENS MOOI VINDEN BIJ MEISJES!


Als je weet waardoor de ander zich gesteund voelt, hoef je niet in te vullen voor hem of haar en geef je precies wat nodig is. En niet wat jij in die situatie nodig zou hebben. Heeft de ander je verteld wat voor haar werkt, probeer je daar dan aan te houden. Daarmee geef je aan dat je het meent en er wilt zijn.


De ander zal dan vaker een. Goudje is de coach en running therapeut van Run Free Groningen. Elke week schrijft ze blogs over mentale gezondhei schrijft ze over haar ervaringen als coach en als mens en geeft ze tips om beter in je vel te zitten: fysiek en mentaal. Tot die tijd moet iemand leven met een depressie. Pas daarna kan iemand met therapie leren omgaan met depressie.


Als iemand in je omgeving depressief is doe je er goed aan om niet-oordelend vragen te stellen. Tips tegen depressie zijn vaak snel gegeven, maar werken bijna nooit. Wat zeg je tegen iemand in een depressie.


Wat zeg je tegen iemand die in de put zit

De rol en beleving van. Volg je gevoel en kies een kaart die passend is voor de betreffende persoon en zijn of haar situatie. Is iemand ernstig ziek en weet je (nog) niet of degene kans heeft om beter te worden? Kies dan niet voor een kaart met de tekst ‘Beterschap’ op de voorkant, maar bijvoorbeeld voor een exemplaar met ‘Sterkte’ of ‘Ik denk aan je ’ erop.


Als je depressief bent, dan is dit voor jezelf heel naar, maar ook voor je omgeving is het ingewikkeld. Omstanders van iemand die een depressie heeft willen vaak graag helpen, maar het is lastig te bepalen wat de juiste manier hiervoor is. Toen ik depressief was, ben ik op een goede en lieve manier door veel mensen geholpen.


Wat als er in jou vriendenkring of familie een scheiding voorkomt, wat zeg je dan tegen zo iemand. Voor iemand die in de put zit is het heel leuk om toch een berichtje of kaartje te krijgen. Veel mensen weten niks te zeggen dus die zeggen dan ook maar niks.


JIJ tegen hem hebt gezegd? Psycholoog Huub Buijssen (64) schreef een handleiding. Tips wat je kan zeggen tegen iemand met een depressie Een mooi animatiefilmpje gemaakt door ervaringsdeskundigen met een depressie. Mensen die zelf een depressie hebben doorgemaakt weten als beste wat het is en hoe het voelt en zij vertellen via dit filmpje wat je beter wel en niet kan zeggen.


Het verdriet en de pijn lijken zo groot, zo onuitwisbaar, dat alle woorden tekort schieten. Je hoeft niet altijd wat te zeggen. Een houding waarbij je naar de ander toebuigt geeft interesse aan. Luisteren wordt zwaar onderschat. In Nederland krijgt bijna procent van de volwassenen ooit in zijn leven te maken met een depressie.


Wat doe je als het om je beste vriend gaat? Met rust laten, omdat hij dat vraagt?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts