maandag 25 november 2019

Zorgbudget voor ouderen met een zorgnood rusthuis

Het zorgbudget voor ouderen met een zorgnood (vroeger de tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden genoemd) is een tegemoetkoming die u kunt ontvangen als u jaar of ouder bent én als uw zelfredzaamheid beperkt is. Je zorgbudget voor ouderen met een zorgnood aanvragen Vraag dit zorgbudget voor ouderen met een zorgnood online aan (niet als je in Brussel woont). Om de aanvraag in te vullen, heb je je elektronische identiteitskaart (eID) en kaartlezer nodig en moet je je pincode kennen. Indien u verhuist van Wallonië of Brussel naar Vlaanderen en u had recht op een THAB, dan moet u binnen de maanden na verhuis een nieuwe aanvraag indienen bij een zorgkas in Vlaanderen voor een zorgbudget voor ouderen met een zorgnood (THAB).


U zal dan zonder onderbreking uw zorgbudget verder uitbetaald krijgen. Er wordt in de berekening van het zorgbudget voor ouderen met een zorgnood rekening gehouden met alle inkomsten van beide partners. Aan de financiële tussenkomst wijzigt in principe niets, tenzij men een nieuwe aanvraag indient omwille van wijziging in de medische situatie. De zorgkas betaalt het zorgbudget voor ouderen met een zorgnood telkens voor het einde van de maand uit op je rekeningnummer.


Bij een goedkeuring van de aanvraag, heb je recht vanaf de maand die volgt op je aanvraag. De eerste uitbetaling gebeurt in de maand na de beslissing van de zorgkas. Om het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden te krijgen, moet je een attest voorleggen.


Zorgbudget voor ouderen met een zorgnood rusthuis

Ofwel een attest dat je als thuiszorgpatiënt erkend bent als zwaar zorgbehoevend. Je leeftijd speelt geen rol. Zorgbudget voor ouderen met een zorgnood Bij de berekening van het het zorgbudget wordt rekening gehouden met het gezinsinkomen. Je kan het zorgbudget aanvragen bij het onthaal van de sociale dienst van het OCMW.


En je hebt een beperkt inkomen. Dan kun je een zorgbudget voor ouderen met een zorgnood (voorheen tegemoetkoming hulp aan bejaarden) aanvragen. Het bedrag hangt af van de zorg die je nodig hebt en je gezinsinkomen. Je kunt het geld vrij besteden, je hoeft geen uitgavebewijs voor te leggen. Je moet aangesloten zijn bij de Vlaamse sociale bescherming om een zorgbudget te kunnen krijgen.


Aansluiten doe je door de jaarlijkse zorgpremie te betalen aan een zorgkas (vanaf jaar). In het kader van de zesde staatshervorming is het zorgbudget voor ouderen met een zorgnood (vroeger tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden (THAB) genoemd) overgeheveld naar Vlaanderen. Ook in de tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden – het zorgbudget voor ouderen met een zorgnood – zit daar een controle op. Solidariteit moet immers gaan naar de mensen die het effectief nodig hebben, niet naar slimmeriken in successieplanning.


Als je hulpbehoevend bent en ouder dan jaar, kan je in aanmerking komen voor een zorgbudget voor ouderen met een zorgnood (vroeger tegemoetkoming hulp aan bejaarden). Een aanvraag voor een zorgbudget voor ouderen met een zorgnood kunt u enkel online indienen. U vult bij de aanvraag een vragenlijst in die de nodige informatie geeft om een beslissing te kunnen nemen. Om een aanvraag te kunnen indienen, hebt u uw token of elektronische identiteitskaart (eID) met kaartlezer en pincode van uw eID nodig. Deze documenten helpen maatschappelijk werkers om een aanvraag voor een zorgbudget voor ouderen met een zorgnood te begeleiden.


Zorgbudget voor ouderen met een zorgnood rusthuis

Presentatie zorgbudgetten en VSB i. MB): hier vind je meer informatie over een zorgbudget voor ouderen met een zorgnood en de Vlaamse sociale bescherming in het kader van de zesde staatshervorming. Hoeveel je zorgbudget voor ouderen met een zorgnood bedraagt, hangt af van hoeveel zorg je nodig hebt en het inkomen van jou en je partner. Er zijn categorieën van zorgzwaarte. Bij elke categorie hoort een maximaal maandelijks bedrag voor het zorgbudget.


Als je een zorgbudget krijgt en je inkomen of gezondheidstoestand verandert, dan moet je dat meedelen of een herziening indienen van je dossier. Het maximumbedrag voor het zorgbudget voor ouderen met een zorgnood is in eerste instantie afhankelijk van uw graad van zelfredzaamheid. Als je ouder bent dan 6 zorgbehoevend bent en een beperkt inkomen hebt, dan kan je een zorgbudget voor ouderen met een zorgnood aanvragen. Hoeveel tegemoetkoming je krijgt, hangt af van je inkomen en de mate van de graad van zelfredzaamheid.


Het zorgbudget bedraagt maximaal 5euro per maan afhankelijk van hoeveel zorg iemand nodig heeft en zijn (gezins)inkomen. Bij een aanvraag om een zorgbudget voor ouderen met een zorgnood vragen we naar je behandelende arts. Zo kan de Vlaamse Zorgkas contact met jouw dokter opnemen om de nodige medische inlichtingen te verzamelen. Daarna volgt een controle in het medisch centrum in Hasselt.


Het is een budget voor 65-plussers met een zorgnood. Le Zorgbudget ouderen met zorgnood (budget soins pour personnes âgées nécessitant des soins, anciennement appelé Hulp aan bejaarden) peut être accordée à toute personne de plus de ans qui est handicapée et qui dispose de faibles revenus. De tegemoetkoming zorgt ervoor dat de zorgkosten voor deze personen dalen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts