vrijdag 14 augustus 2015

Samengesteld gezin uit elkaar

Het gelukkige samengestelde gezin. De verliefde stiefouder. Na een lange relatie en een scheiding, kan je zomaar ineens weer verliefd worden. Maar dan heeft je nieuwe partner, net als jij, kinderen uit een vorige relatie.


En ineens vormen jullie een samengesteld gezin. Helaas ontbreekt rust en ruimte nog steeds in het gezin. Het lezen van de vele boeken over samengestelde gezinnen en opvoeding gaven inzichten, maar de informatie op de juiste manier aan ‘ elkaar knopen’ is niet goed mogelijk. Stress in samengestelde gezinnen is voor iedereen met een samengesteld gezin herkenbaar.


Dit artikel belicht een aantal onderwerpen waar veel ouders (ook stiefouders) tegenaan lopen. Het traject naar een stiefgezin toe, is vaak lang en kent een lange weg. Het is niet omdat het ene gezin aan z’n einde komt, dat u snel een nieuw gezin hoeft te vormen, sla het verwerkingsproces niet over. Laat ruimte voor therapie: tegenwoordig kan, mag het, naar een psycholoog gaan, iedereen kan erdoor geholpen worden, maak er gebruik van, vraag naar de lijst van prive-therapeuten bij uw bemiddelaar. Achtergronden Bijna procent van alle gezinnen is een samengesteld of stiefgezin, ook wel nieuw gezin genaamd.


Kinderen moeten wennen aan het nieuwe gezin en aan de stiefouder. Hallo allemaal, Ik moet mijn hart even luchten vandaar deze topic. Oude pijn, kwetsingen van vroeger, pijn uit het vorige gezin en angst voor die situaties kunnen weer pijnlijk bovenkomen als de verwachtingen rond de nieuwe relatie verstoord worden.


Verdeelde loyaliteiten. Stiefgoed wil iedereen ervan doordringen dat een samengesteld gezin geen uitzondering meer is en anders werkt en andere begeleiding nodig heeft dan een kerngezin, zodat de maatschappij zich aanpast aan deze ontwikkeling. Wij helpen onze cliënten om gelukkig bij elkaar te blijven binnen het samengestelde gezin.


Vanaf het begin af aan waren er uitdagingen, omdat onze kinderen uiteraard heel verschillend zijn maar onze verliefdheid en vertrouwen en hoop op een fijn samengesteld gezin heeft ons het doen doorzetten. Een modern gezin is een dynamisch geheel van kinderen en volwassenen die elkaar steeds in andere samenstellingen treffen. Een voorbeeld: Henk en Doortje hebben samen twee kinderen, van zes en acht jaar oud.


De partners in een nieuw samengesteld gezin vinden steun, liefde en affectie bij elkaar. Fenna is zestien jaar oud. Vaak is een vorige relatie stuk gelopen en willen ze niet dat het een tweede keer fout loopt. Maar het is niet eenvoudig om overeen te komen over de (nieuwe) regels en de opvoeding van de kinderen, want beide partners zijn al beïnvloed door de waarden en. Er zijn zoveel samengestelde gezinnen die uiteindelijk toch weer uit elkaar vallen.


Samengesteld gezin uit elkaar

En dat is helemaal niet zo gek als je bedenkt dat een samengesteld gezin vaak voor flinke uitdagingen komt te staan: ruzies met een ex-partner, gebrek aan erkenning van de stiefouder, kinderen die kampen met loyaliteitsconflicten, problemen tussen partners omdat ze niet op één lijn zitten voor wat betreft de. Expertisecentrum samengesteld gezin. Als je besluit (toch) uit elkaar te gaan is dat heftig.


Ook al voel je dat het besluit helemaal klopt, je wereld staat op z’n kop. Voor kinderen is de impact helemaal groot. Hun leven verandert ingrijpen terwijl zij er zelf niet voor gekozen hebben. De woonsituatie verandert.


Samengesteld gezin uit elkaar

Jullie vormen geen kerngezin meer. Iets meer dan de helft van de kinderen met gescheiden ouders van tot jaar woont in het nieuwe gezin ook met een stiefouder, zo geven ze zelf aan. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat het gewoon niet lukt. Als iedereen in je samengesteld gezin ongelukkig is en blijft, wat doe je dan? Dan kan het zo zijn dat je als samengesteld gezin uit elkaar gaat.


Zoek dan in ieder geval hulp bij scheiden. Uit elkaar gaan is al moeilijk genoeg, maar helemaal als je met twee gezinnen samenwoont. Het duurt nou eenmaal soms jaar voor een samengesteld gezin aan elkaar gewend is.


In het begin doen kinderen altijd lelijk tegen elkaar als ze net met elkaar om moeten leren gaan. De kinderen van schrijfster zijn niet iedere dag samen. Een samengesteld gezin runnen is niet altijd even makkelijk.


Je bent niet de enige die hiermee worstelt. Tweederde van alle samengestelde gezinnen valt binnen vijf jaar uit elkaar. Stiefgoed helpt je om bij de gezinnen te horen die het wél redden door middel van stiefcoaching, relatietherapie en begeleiding van kinderen in stiefgezinnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts