maandag 17 augustus 2015

Verborgen depressie vrouw

Verborgen depressie vrouw

Psychologen noemen het wel de verborgen depressie van mannen. Er zit een wereld van verschil tussen een depressie bij mannen en een depressie bij vrouwen. Vrouwen en mannen zijn geneigd om de symptomen van een depressie anders te uiten. Het zijn eigenlijk twee verschillende aandoeningen.


Verborgen depressie vrouw

Hoewel iedereen zijn of haar depressie natuurlijk anders ervaart, zijn er. Het begrip verborgen depressie is in Nederland niet erg bekend. Je kan je er ook weinig bij voorstellen. Want hoe kan een depressie verborgen zijn?


Toch is niet iedere depressie even duidelijk herkenbaar, zeker niet wanneer de er aan lijdende persoon van het mannelijk geslacht is. Iemand met een midlifecrisis is vaak kwaad op alles en iedereen, met name op zijn partner. We gingen snel samenwonen.


We trouwden en op mijn 32ste kregen we onze eerste zoon, op mijn 33ste onze tweede zoon. Heel opvallend was dat ik tijdens beide zwangerschappen ik de eerste maanden heel depressief was. Ik was in die periode nogal vaak ziek (grieperig, heftige darmproblemen), terwijl ik anders nooit iets had. Een dergelijke verborgen depressie is meestal al op jonge leeftijd ontstaan.


De depressie wordt niet herkend omdat de man al vroeg in zijn leven verdedigingsmechanismes ontwikkelt tegen de negatieve gevoelens die ermee gepaard gaan. Een man zal namelijk niet snel emotioneel en huilerig reageren, iets wat een vrouw vaak wel doet wanneer zij kampt met een depressie. Nee, bij een man is het de omgeving die bijkans tot huilen gedwongen wordt: een mannelijke depressie gaat vaak gepaard met woedeaanvallen, verminderde impulscontrole en agressief gedrag. Mijn verhaal gaat over verborgen narcisme in mijn huwelijk.


Toen de man van Stefanie Vermeulen (41) hun gezin onverwacht verliet, dook ze in het fenomeen midlifecrisis. Vele jaren van diepe intense pijn verdriet depressies en enorme spanningen gingen daaraan vooraf. Stukje bij stukje, beetje bij beetje werd mij duidelijk waarom ik veranderde van een gezonde sterke vrolijke vrouw in een depressieve suicidale vrouw voor wie het leven niets meer waard was.


En toch is dat wat er vaak gebeurt omdat de midlifecrisis niet tijdig wordt (h)erkend en vaak het gevolg is van een verborgen depressie. Depressie of midlifecrisis. De jongen die in zijn jeugd leerde om zijn gevoelens te onderdrukken, weet zich geen raad wanneer halverwege het leven een depressie de kop opsteekt. Meestal is daar echter wel een achterliggende reden voor. Alcoholisme kan als oorzaak bijvoorbeeld een verborgen depressie hebben.


In dat geval is de man of vrouw in kwestie depressief, maar heeft zijn of haar omgeving daar niet het flauwste besef van. Het herkennen van een depressie bij kinderen is belangrijk. Net als bij volwassenen kan een depressie bij kinderen effectief met cognitieve gedragstherapie worden behandeld. Bij kinderen met een depressie zien we vaak gevolgen in het sociale leven (bijvoorbeeld minder vriendschappen) en de schoolprestaties (zoals onder het niveau presteren). Unsubscribe from The TeeVee Channel?


Verborgen narcisme is één van de meest extreme en destructieve vormen van narcisme. Het emotioneel misbruik door een verborgen narcist gebeurt zo subtiel en geniepig, dat jij het gevoel hebt dat je gek wordt en dat je continu op je woorden moet letten. Herstelverhaal van vrouw met bipolaire stroornis.


Seizoensgebonden depressie Dit type depressie treedt enkel op in een specifiek seizoen als het voorjaar, najaar (dit wordt ook wel een herfstdip of herfstdepressie) of winter (dit wordt ook wel winterdip of winterdepressie genoemd). Er zijn diverse oorzaken van depressie op lichamelijk, emotioneel, mentaal en spiritueel vlak. Een depressie is vaak goed te behandelen. Een vermoeden van een depressie en dan? Hoe dat het beste kan gebeuren, hangt af van de ernst van je depressieve klachten.


Herken je bovenstaande kenmerken neem dan contact op met je huisarts en vraag een verwijzing. NIJMEGEN (ANP) - Angst en depressie zijn een veel groter probleem onder jongeren dan tot voor kort bekend was. Herken je er meerdere bij ieman wees dan mild: hij of zij heeft dan misschien behoefte aan een luisterend oor van een vriend of zelfs (professionele) hulp. Indien bij de man of vrouw concreet is vastgesteld dat er sprake is van depressiviteit, dan kan dit in tachtig procent van de gevallen goed worden behandeld middels een anti-depressiva, psychotherapie of een combinatie van beide.


Bij een depressie denk je eerder aan iemand die zich afzondert en niet meer meedoet aan het leven. Maar bij een midlifecrisis is dit juist andersom. De drang om er bijvoorbeeld jonger uit te zien, je vrouw te verlaten en een nieuwe vriendin te krijgen of om bijvoorbeeld te emigreren, dat is juist een actieve uiting van de depressie. Jos wilde niet geïnterviewd worden over de depressie van zijn vrouw. Vooral omdat hij en Annelies er nog niet vaak samen over gepraat hebben en ze het eerste echte gesprek over Annelies haar depressie niet willen voeren met een buitenstaander erbij.


Annelies: We hebben nog nooit gepraat over de invloed die mijn depressie heeft op onze relatie. Echter ook hier geldt dat de verborgen grootheidsfantasieën vaak moeilijk te bereiken zijn in een behandeling en erg lastig toegankelijk voor verandering. Waarom depressie wel eens veel vaker zou kunnen voorkomen bij mensen met autisme … De cijfers over depressie bij mensen met autisme kunnen echter ook een onderschatting van de werkelijke omvang zijn.


Sommige mensen met autisme hebben bijvoorbeeld niet altijd de communicatieve vaardigheden om aan te geven dat ze zich slecht voelen vanbinnen. Je Zal Je Ergste Relatie Hebben Met Iemand Die De Volgende Dingen Doet: 1. Date nooit met een man die zijn telefoon voor je verborgen houdt. Het neemt tij depressie is een onder andere een gevolg van een lang opgehoopte niet verwerkte trauma’s voor mij althans.


Wat in lange tijd fout gegaan is, kan niet in één keer op opgelost worden. Neem de tijd die je nodig hebt, anders herval je misschien terug in je depressie , dat is mijn bevinding.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts