maandag 28 mei 2018

Hoe ga ik om met een partner met depressie

Hoe ga ik om met een partner met depressie

Zij antwoordde dat ik nog steeds zijn vrouw was. Enerzijds wil ik niet dat hij me anders gaat behandelen, maar anderzijds hoop ik wel dat hij wat taken van me overneemt als het echt niet gaat. Als je het zelf moeilijk hebt en over een probleem zou willen praten, lukt dat niet meer met je partner.


Je kunt je partner niet altijd helpen, het is goed om te beseffen dat die taak niet op jouw schouders rust. Iedereen heeft wel eens een angstig gevoel. Of last van een donkere bui.


Maar wat als dat gevoel niet meer weggaat? Een angststoornis of depressie kan je leven beperken. Toch praten we er weinig over. En dat is jammer, want als we elkaar vragen of vertellen hoe het gaat, kunnen we elkaar beter begrijpen.


Er samen over praten, helpt. Ik denk niet dat ik een erg geschikt karakter heb om iemand met een depressie op te vangen. Troosten vind ik moeilijk. Luc heeft een bipolaire stoornis, in zijn leven wisselen depressieve en hypomane periodes elkaar al jaren af.


In deze blog schrijft hij over zijn depressie , hoe hij dat ervaart en deelt hij tips voor naasten over omgaan met depressie. Na een bezoekje aan de huisarts blijkt jouw partner depressief te zijn. In het ergste geval accepteert de liefde van je leven geen hulp. Want een depressie heeft ook heel veel invloed op jullie relatie én op jou.


Natuurlijk kunnen wij ook geen pasklaar antwoord geven. Wat kun je als naasten het beste voor iemand met een depressie doen? Luc schreef er een blog over en gaf tips voor het omgaan met een depressief persoon, zo lezen we op psychosenet. Vastigheid doet haar goed. Ik heb verlatingsangst, vertelt ze, en dat houdt ook verband met mijn depressie.


De eerste keer dat ik depressief wer was mijn opa net overleden. Jaren later werd de depressie erger toen een collega waar ik al jaren mee samenwerkte, een andere baan kreeg en vertrok. Het vergroten van uw kennis en inzicht kan helpen om zaken in het juiste perspectief te zien. Motiveer uw partner om hulp te zoeken.


Het is belangrijk dat er behandeling plaatsvindt om te voorkomen dat de depressie onnodig lang duurt of verergert. Naast belangrijk kan het voor uw partner ook erg prettig zijn om te praten met een deskundige. Is depressie een erfelijke ziekte? Mijn partner is depressief.


Wat is een depressie met vitale kenmerken? Praat met je partner , familie en vrienden over je gevoelens. Zoek hulp bij de huisarts. Hij of zij bespreekt met je hoe je je depressieve klachten kunt aanpakken en verwijst je eventueel door. Over de behandeling van depressie hebben hulpverleners onderling afspraken gemaakt.


Hoe ga ik om met een partner met depressie

Deze staan in de zogenoemde multidisciplinaire richtlijn. Een depressie kan zeer ingrijpend zijn voor degene die het doormaakt, maar ook voor iedereen in de nabije omgeving kan de depressie grote gevolgen hebben. Als je van dichtbij te maken krijgt met iemand die depressief is, dan kan dit allerlei gevoelens oproepen: machtelooshei angst, wrevel of verdriet. Als je partner depressief is, heeft dat gevolgen voor de relatie. De partner van iemand die depressief is, loopt risico om ook depressief te worden.


Het kan echt zwaar zijn om met iemand die depressief is te leven. Je hebt hulp en handvatten nodig om hiermee om te gaan. Het komt vaak voor dat mensen met depressie afstand nemen van de mensen, die hen het dierbaarst zijn. Je partner kan snel van slag geraken. Net zoals het humeur van iemand met een depressie , kan zijn gevoel snel omslaan.


Een partner met een angststoornis is een belasting voor de relatie. Laat die stoornis niet je relatie overschaduwen. Zorg voor afleiding en ga samen leuke dingen doen.


Of het nu samen uit eten is, naar de film of museum of samen wandelen, dat maakt niet uit. De leuke activiteit zorgt voor ontspanning en versterkt de onderlinge band. Voordat wij een relatie kregen waren wij beste vrienden.


Hoe ga ik om met een partner met depressie

Het probleem is echter dat ik maar geen goede manier lijk te kunnen vinden om met haar depressie om te gaan. Uit statistieken blijkt namelijk dat depressies onder deze groepen vaker voorkomen. Jongeren zoeken te laat hulp bij depressieve klachten.


Hopeloosheid is een kenmerk van hun depressie : ze hebben geen hoop dat een behandeling kan helpen. Mensen met depressie voelen zich vaak somber en onbegrepen. Depressie ontstaat uit de ontregeling van verschillende hormonen. Deze hormonen vallen op hun beurt neurotransmitters in de hersenen aan.


Kies een activiteit waar je je ontspannen bij voelt. Het is fijn om met iemand te praten die weet hoe een depressie voelt. Iemand die ook een depressie heeft (gehad) kan leerzame of originele tips hebben om er beter mee te leren omgaan.


Je kan in contact komen met lotgenoten via de depressielijn van Stichting Pandora. Hoe ga ik daar mee om ?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts