dinsdag 15 mei 2018

Valkuilen samengesteld gezin

De Valkuilen van het nieuwe gezin Soms lijkt het dat misverstanden en irritaties zomaar uit de lucht komen vallen en krijg je het gevoel nauwelijks grip te hebben op je stiefgezin. Om wat zicht te krijgen op de valkuilen is er een lijst samengesteld die ‘de V’s’ wordt genoemd. Naast de kenmerken van een samengesteld gezin , liggen de valkuilen op de loer. Een samengesteld gezin is geen kerngezin maar een samenvoeging van gezinnen met elkaar.


Vaak is er een echtscheiding aan vooraf gegaan maar het kan natuurlijk ook door overlijden van een partner. Ik voel mij de boeman, probeer de hele tijd de kinderen wat op te voeden, want mijn partner laat hen maar begaan. Het Stiefplan sluit aan op het verplichte ouderschapsplan.


In een kerngezin, zijn het gewoon de kinderen en de twee partners. Bij een nieuw samengesteld gezin , moet je ook rekening houden met de ex-partners en de kinderen van je nieuwe partner. Het grootste probleem is vaak dat in een samengesteld gezin de kinderen op twee plekkenworden opgevoed.


Het vormen van een samengesteld gezin : Je overweegt te gaan samenwonen met iemand die kinderen heeft. Waarover dien je goed na te denken? Wat zijn “standaard-” valkuilen ? Jullie hebben al een samengesteld gezin Je bent stiefouder en vraagt je steeds vaker af: waar doe ik het eigenlijk voor?


Dit bestaat uit een beschrijving van verschillende stiefgezinnen en achttien onderwerpen waar stiefouders afspraken over kunnen maken wanneer ze een nieuw gezin starten of al een samengesteld gezin hebben. Ontwijk de valkuilen van een nieuw samengesteld gezin Het is niet omdat steeds meer mensen scheiden, dat ze het huwelijk afzweren. Velen willen nadat ze de scheiding hebben verwerkt, dan ook snel een nieuwe relatie beginnen en zelfs opnieuw in het huwelijksbootje stappen. Een nieuw samengesteld gezin ? Wanneer je kijkt naar cijfers en blijkt dat bijna procent van nieuw samengestelde gezinnen na verloop van tijd weer uit elkaar valt, geeft dit stof tot nadenken.


Omgaan met problemen en valkuilen samengesteld gezin. De vele persoonlijke verhalen die bij mij in de praktijk aan tafel de revue passeren, doen mij vaak denken – blijkt maar weer eens dat ik echt een beelddenker ben – aan plate spinning. Coaching kan je helpen om een aantal van deze valkuilen te ontwijken. Het coachingstraject bij een nieuw samengesteld gezin gaat over hoe jij je persoonlijk voelt en hoe jij in je gezin staat.


Samen met mijn man run ik een samengesteld gezin met negen kinderen. We zijn zonder gedegen voorbereiding, maar vol goede bedoelingen op weg gegaan. We zijn in vele valkuilen gevallen en hebben gaandeweg hindernissen overwonnen.


Kansen en valkuilen van het samengestelde gezin Wat begint met een leuke date kan met een beetje geluk uitmonden in een serieuze relatie. Maar wat als jij, jouw nieuwe partner, of jullie allebei kinderen hebben uit een vorige relatie? Vanuit onze ervaring onderscheiden wij een viertal fases, waar ieder samengesteld gezin uiteindelijk mee te maken krijgt. Twee ervan zorgen in minder of meerdere mate voor behoorlijke problemen en conflicten. Het is voor jullie relatie erg belangrijk om hier goed doorheen te stappen om er met elkaar sterk uit te komen.


Er kan vanuit de ouders of kinderen niet verwerkte pijn zitten, wat aangepakt moet worden. De kansen en valkuilen van een nieuw samengesteld gezin Bijna een kwart van onze gezinnen is nieuw samengesteld. Twee op de drie van die gezinnen mislukken, vaak binnen de drie jaar. Bovenstaande geeft al goede indruk hoe moeilijk het kan zijn om in een samengesteld gezin te leven. Ouders doen er dus verstandig aan om voor dat zij die stap gaan maken goed met elkaar te overleggen hoe zij dit aan gaan pakken.


Valkuilen samengesteld gezin

Doe dit weloverwogen met of zonder hulp. Expertisecentrum samengesteld gezin. Een band ontwikkelen met alle leden binnen een samengesteld gezin heeft tijd en inspanning nodig om te kunnen groeien en bloeien. Kinderen zijn gemiddeld twaalf jaar oud als ze terechtkomen in een samengesteld gezin.


Ze hebben dan vier tot vijf jaar alleen gewoond met hun biologische ouder, meestal de moeder. Er zijn kansen dat het geheel een verbonden gevoel geeft en dat kinderen kunnen aannemen van veel volwassenen. Er zijn ook valkuilen die heel belastend kunnen zijn voor een kind in een samengesteld gezin. Een ouder heeft nieuwe hoop dat de nieuwe relatie gaat slagen nadat de vorige relatie het niet gehaald heeft. Aanpassing aan de nieuwe situatie of het nieuwe gezin vraagt tijd en inzet van iedereen.


Als je je hiervan bewust bent is het een stuk makkelijker om gezinnen samen te voegen. Makkelijker om gedrag van kinderen of je partner te begrijpen. Zijn eigen geschiedenis.


Het is wel goed om bedacht te zijn op valkuilen die je als samengesteld gezin tegen zult komen. Het lezen over al die valkuilen ontmoedigt soms wel. Maar sommige valkuilen komen echt in elk samengesteld gezin voor. Het is soms behoorlijk zoeken naar een nieuw evenwicht. Het runnen van een samengesteld gezin is (na de verliefdheidsfase) niet eenvoudig en soms zelfs zwaar te noemen.


Samengesteld gezin gelukkig zijn in het leven dat jullie samenbracht. Verschil in opvoeding, mag je wel iets zeggen over het gedrag van je stiefkin de invloed van de ex-partner, de onvoorwaardelijke bloedband versus de voorwaardelijke stiefban het niet gezien of gehoord worden. Als het niet lekker loopt in een samengesteld gezin , kan dat tal van oorzaken hebben.


Eén van de belangrijkste problemen is dat de (nieuwe) ouders zich onvoldoende realiseren dat het bereiken van een nieuw evenwicht gewoon heel veel tijd kan kosten. In een traditioneel gezin is het om die reden zo dat partnertijd ook in het belang is van de kinderen. Ouders laden zo hun batterijen op en dit komt het gezin ten goede.


Valkuilen samengesteld gezin

In een nieuw samengesteld gezin liggen de kaarten anders. Partnertijd komt de niet-gezamelijke kinderen niet altijd ten goede.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts