woensdag 10 april 2019

Omgaan met manische mensen

Omgaan met manische mensen

Een persoon met manisch depressief symptomen is niet alleen druk van de buitenkant, maar ook druk in zijn of haar hoofd. Hierdoor kunnen afspraken vergeten worden. Vergeet niet dat we te maken hebben met een stoornis en dat een stoornis ook een aandoening is. Omgaan met een manisch depressief persoon blijft moeilijk.


Hoi Sanne, dank je wel voor je openhartige verhaal, wat een strijd heb jij gevoer Het enige wat ik nu kan zeggen is dat geen enkel persoon met een Bipolaire Stoornis dezelfde ervaringen heeft. Dat geldt ook voor de partners van mensen met een bipolaire kwetsbaarheid. De Vereniging voor Manisch Depressieve en Betrokkenen zet zich in voor mensen met een bipolaire stoornis.


Probeer begrip te tonen en een luisterend oor te bieden aan je zoon, dochter of vriend(in) met een bipolaire stoornis. Wanneer jouw naaste in een manische periode zit probeer dan niet de strijd met hem of haar aan te gaan. Blijf voor jezelf herhalen dat deze persoon ziek is. Iemand met een bipolaire stoornis kan jou kwetsen met woorden of de meest grootse plannen hebben waar deze persoon jou in wil meetrekken.


Mensen met een manische depressie hebben in hun leven zowel periodes van manie als depressie. Het hangt sterk af van persoon tot persoon waar iemand het meest last van heeft. Bij sommige mensen hebben de manische periodes een zware impact omdat ze dan schulden maken of hun baan kwijtspelen. Bespreek met de persoon in kwestie waar uw grenzen liggen. Vraag waar u iemand wel en niet bij kunt helpen.


Probeer een balans te vinden tussen afstand en nabijheid. Gebruik uw energie om actief aan de slag te gaan en te leren omgaan met de situatie. Bijvoorbeeld door samen met uw familielid een cursus over de bipolaire stoornis te volgen. Stress kan ook manische en depressieve periodes triggeren. Als je probeert om te gaan met stress door ongezonde gebruiken, zoals alcohol en drugs, dan wordt je veel kwetsbaarder om te hervallen.


Lithium blijkt ook werkzamer dan antipsychotica in het verminderen van manische verschijnselen: behandeling met antipsychotica baat maximaal van de patiënten. Carbamazepine (Tegretol) Carbamazepine is een middel dat ook wordt gebruikt bij de behandeling van mensen met epilepsie (vallende ziekte). Het helpt van de manische patiënten.


Juist de verhoogde stemming zorgt ervoor dat iemand niet in de gaten heeft dat hij in een manische periode zit. Het zorgt voor problemen in het dagelijkse functioneren en in het contact met de mensen om hem of haar heen. De ontremmming tijdens een manische fase kan leiden tot conflicten met de omgeving zoals collegae, partner en vrienden.


Een familielid hebben met een bipolaire stoornis kan een hele uitdaging zijn en vergt geduld en compassie. Bij het omgaan met een familielid met een bipolaire stoornis is het belangrijk om ondersteuning. Informeer je zelf altijd goed van wat dit ziektebeeld nu eigenlijk precies inhoud en kijk wat de mogelijkheden zijn en de behandelingen. Voor de personen die met iemand moeten omgaan die last hebben van MDS is het vaak erg moeilijk maar probeer je zelf altijd goed te informeren en eventueel in contact te komen met mensen die het zelfde mee maken. Een manische depressie is niets anders dan een langere periode van herhaalde heftige stemmingswisselingen.


Je bent over langere tijd wisselend zeer depressief en zeer positief tegelijk. Hoewel iedereen natuurlijk de ene dag vrolijker dan de andere dag is, zijn de verschillen bij mensen met een manische depressie extreem groot. Een helder voorbeeld van de impact die een psychische ziekte heeft op de mensen in de direct omgeving van de cliënt. Mijn partner vroeg aan de psychiater hoe hij met mij moest omgaan , nu ik zo kwetsbaar ben. Zij antwoordde dat ik nog steeds zijn vrouw was.


Omgaan met manische mensen

Enerzijds wil ik niet dat hij me anders gaat behandelen, maar anderzijds hoop ik wel dat hij wat taken van me overneemt als het echt niet gaat. Bekijk een overzicht van de kenmerken van een manische periode op de pagina bipolaire stoornis symptomen. Zo hadden Napoleon en Winston Churchill ook last van depressies. Zij wisselden fasen van diepe depressie af met manische periodes, waarbij soms grote twjfel rees over hun oordeelsvermogen. We kunnen hiervoor slechts de geschiedenisboeken open slaan.


Dat de bipolaire stoornissen bij creatieve mensen voorkomen is eigenlijk niet zo verbijsterend. Wat kun je als naasten het beste voor iemand met een depressie doen? Luc schreef er een blog over en gaf tips voor het omgaan met een depressief persoon, zo lezen we op psychosenet. Liesbeth Worm is vervolgens aan de slag gegaan om een animatie te maken van deze tips. Als je een relatie hebt met iemand die lijdt aan een bipolaire stoornis, dan is het zeer belangrijk om te weten wat deze stoornis inhoudt en hoe je je partner kunt helpen.


Wanneer je van beiden lijsten een groot aantal symptomen vertoond in verschillende periodes van je leven dan is de kans groot dat je aan manische depressiviteit lijdt. Mensen die lijden aan een bipolaire stoornis hebben last van ernstige stemmingswisselingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts