dinsdag 21 mei 2019

Leefloon ocmw

Leefloon ocmw

U vraagt het leefloon aan bij de sociale dienst van het OCMW (Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn) van uw gemeente. Het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn ( OCMW ) erkent studenten als een specifieke doelgroep. Als je financieel niet meer wordt gesteund door je ouder(s) en je onvoldoende of geen inkomen hebt, kan je een leefloon aanvragen om te studeren. Als je leefloon krijgt, moet je een Geïndividualiseerd Project voor Maatschappelijke Integratie (GPMI) ondertekenen.


Het GPMI is een contract tussen jou en het OCMW. In dat contract staan afspraken. Je maatschappelijk werker bespreekt ze met jou. Volg je de afspraken in het GPMI niet? Dan krijg je tijdelijk geen leefloon meer.


Toen mijn man en ik scheidden, ging ik aan de slag met een onregelmatig interimcontract. In de maanden dat ik minder dan het bedrag van het leefloon verdiende, paste het OCMW het verschil bij. Zo kon ik toch op eigen benen staan.


Als uw middelen tot levensonderhoud onvoldoende zijn en u deze toestand niet zelf kunt veranderen, dan hebt u, in principe, recht op een leefloon. Het leefloon vervangt het voormalige bestaansminimum en wordt toegekend door het OCMW. Het OCMW mag het leefloon dus niet terugvragen als je later in een betere financiële situatie komt. Bijvoorbeeld: Je hebt een leefloon in de maand september en je begint te werken vanaf oktober.


Je leefloon voor de maand september moet je niet terugbetalen. Voordat ze sociale bijstand toekennen, doet het OCMW daarom telkens een onderzoek naar de bestaansmiddelen van de aanvrager. Het OCMW gaat in functie van de persoonlijke of familiale toestand van de persoon na welke hulp het meest geschikt is en biedt hem of haar dan de gepaste middelen om aan die behoefte te voldoen.


Leefloon - Recht op Maatschappelijke Integratie. Een minimuminkomen voor mensen die over geen of onvoldoende bestaansmiddelen beschikken. Het bedrag leefloon is afhankelijk van de gezinssituatie. De aanvrager mag geen aanspraak maken op voldoende bestaansmiddelen en mag niet in staat zijn om door zijn persoonlijke inspanningen of op een andere manier aan voldoende bestaansmiddelen te komen. Het OCMW berekent de bestaansmiddelen van de betrokken persoon overeenkomstig de reglementering.


Een leefloon vraag je aan op het OCMW door: de vraag zelf te stellen op de zitdag van je maatschappelijk assistent. Indien het je eerste bezoek is aan OCMW Turnhout kan je er elke werkdag van 9. Als je geen inkomen hebt of jouw inkomen lager is dan de bedragen hieronder vermel dan heb je recht op een (gedeeltelijk) leefloon. Bedragen en categorieën. Hiervoor kan je terecht bij het Sociaal Huis ( OCMW ). Hebt u geen inkomen of is dit lager dan bepaalde grensbedragen, dan ontvangt u onder bepaalde voorwaarden van het OCMW een leefloon. Het genieten van OCMW -steun kan immers een indicatie zijn dat je de bestaansmiddelenvoorwaarde niet (meer) vervult of een onredelijke belasting voor de sociale bijstand bent.


Leefloon ocmw

Het feit dat je een beroep doet op het OCMW mag niet automatisch leiden tot de weigering of het verlies van je verblijfsrecht. Als je een leefloon krijgt, verwacht het OCMW ook iets van jou terug. Zo zal het OCMW je begeleiden naar een opleiding of, indien mogelijk, naar een job die bij je past. Een job blijft namelijk de beste stap naar financiële onafhankelijkheid.


Een maatschappelijk werker bekijkt jouw situatie en analyseert of je recht hebt op een leefloon. Voorstelling van het OCMW van Ganshoren. In België heeft elke gemeente een Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn. Het centrum heeft tot taak aan personen en gezinnen de dienstverlening te verzekeren waartoe de gemeenschap gehouden is.


Leefloon ocmw

Wanneer en hoe vraagt het OCMW de terugbetaling van het leefloon ? Kan het OCMW je vragen om het ontvangen leefloon terug te betalen? Welke procedure moet het OCMW volgen om de terugbetaling van het leefloon te vragen? Moet je het ontvangen leefloon terugbetalen als je geld ontvangt (loon, erfenis, lottowinst, …)?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts