donderdag 11 juli 2019

Lichamelijke symptomen depressie

Welke symptomen zijn van belang bij de herkenning van een depressie ? Een opsomming van de psychische, cognitieve en lichamelijke klachten. Fysieke symptomen onthullen je levensthema’s. Heb jij iets dergelijks ervaren, laat dan hieronder jouw reactie achter. Soms kan een depressie ook de oorzaak zijn van vage, onverklaarbare klachten, zoals duizelighei hoofd-, buik- of rugpijn. De lichamelijke symptomen van depressie gaan gepaard met psychologische symptomen.


Toch besteden veel mensen heel vaak meer aandacht aan hun lichamelijke vermoeidhei hoofdpijn, rugpijn of slapeloosheid. Een depressie wordt meestal geassocieerd met emotionele symptomen. Maar een depressie hangt ook samen met fysieke klachten. In feite lijden veel mensen met een depressie aan chronische pijn of kampen met andere lichamelijke klachten. Dokterdokter vertelt je alles over de lichamelijke klachten bij.


Bij een depressie treden ook fysieke symptomen op zoals pijn en slaapproblemen. Dit komt doordat deze klachten in andere omstandigheden ook kunnen voorkomen. Op die precieze symptomen enten zich meestal vager omschreven klachten, zoals gevoelens van beklemming, enz.


Die symptomen zijn niet specifiek voor een depressie en kunnen op een lichamelijke aandoening wijzen (hartziekte, spijsverteringsstoornissen). Volgens de DSM-IV (een psychiatrisch classificatiesysteem) is er sprake van een depressie als er minstens vijf van de volgende symptomen gedurende ten minste twee weken aanwezig zijn geweest. De symptomen dienen te wijzen op een verandering ten opzichte van het eerdere functioneren. Soms is er lichamelijk iets aan de han maar vaak ook niet en worden ze veroorzaakt door je emotionele onbehagen. Al deze symptomen van depressie zijn meestal niet echt zichtbaar.


De depressieve persoon zelf en de mensen rond hen merken deze symptomen vaak niet. Als jij meerdere symptomen hebt die we in dit artikel besproken hebben, dan is het wellicht een goed idee om er even bij stil te staan. Als je een depressie hebt, heb je verschillende klachten: psychische, maar ook lichamelijke. Je klachten hebben invloed op je gedachten en gedrag. Hieronder vind je de belangrijkste klachten op een rij.


Je hoeft niet alle klachten tegelijk te hebben om van een depressie te spreken. Er zit een wereld van verschil tussen een depressie bij mannen en een depressie bij vrouwen. Vrouwen en mannen zijn geneigd om de symptomen van een depressie anders te uiten. Het zijn eigenlijk twee verschillende aandoeningen. Hoewel iedereen zijn of haar depressie natuurlijk anders ervaart, zijn er.


Zie het daarom vooral als waarschuwing. Ook is het bedoeld om de alertheid dat de kans op depressie bestaat te vergroten. Het belangrijkste kenmerk van een depressie is dat je het grootste deel van de dag en bijna iedere dag last hebt van een depressieve of sombere stemming.


Lichamelijke symptomen depressie

Als iemand ernstig ziek is verklaard kan die gebeurtenis zo schokkend en frustrerend zijn dat er zich naast de ziekte een depressie ontwikkeld. Er zijn verschillende soorten oorzaken mogelijk voor het ontstaan van een depressie. Lichamelijke oorzaken van een depressie. Vaak keren depressies terug.


Het is lastig om zelf de diagnose depressie te stellen. De een heeft milde klachten, maar kijkt daar zo somber tegenaan dat hij toch denkt een depressie te hebben. Dit valt ook onder lichamelijke gevolgen van depressie. Ons libido verlaagt en we hebben in niets meer zin.


Seks doet je goed voelen en terwijl span je jezelf fysiek in. Deze twee functies zijn aangetast bij personen met een depressie. Dat zijn inderdaad allemaal symptomen van depressie , maar onder mannen kan het zich ook op andere manieren manifesteren. Hij is bijvoorbeeld lichtgeraakt en boos. Burn-out of depressie ? Zoals je hierboven kan lezen zijn burn-out klachten zeer divers.


Hierdoor kan het lastig zijn om de symptomen te herkennen als specifiek burn-out klachten. Soms lijken de klachten veel op de klachten van een depressie. Er is veel overlap bij deze klachten en een burn-out kan ook uitmonden in een depressie.


Lichamelijke symptomen depressie

De kans op het krijgen van een depressie neemt toe vanaf de puberteit. Depressie bij jongeren. Je maakt op die leeftijd sowieso al een aantal veranderingen mee waarbij je gevoelens en andere kenmerken kunt ervaren die ook voorkomen bij het hebben van een. De symptomen kunnen vele vormen aannemen en een depressie ziet er bij ieder persoon anders uit. Geschat wordt dat in Nederland ongeveer 850.


Voordat een behandeling voor depressie gestart kan worden, moet er eerst een diagnose gesteld worden. Wetenschappelijk crosscultureel onderzoek toont aan dat symptomen van depressie wereldwijd in alle culturen voorkomen. Dit kan suggereren dat een depressie aanvankelijk kan beginnen als een lichamelijke aandoening en dat patiënten hier na verloop van tijd een psychologische invulling aan kunnen geven.


Lichaam en geest beïnvloeden elkaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts