maandag 29 juli 2019

Samengestelde gezinnen cijfers

Wat de samengestelde gezinnen betreft, staan we dus nog maar in de startblokken en hebben we nog generaties te gaan. Daar zijn we op dit moment in onze generatie natuurlijk niets mee, maar we zitten wel in het leerproces. Omdat we geen voorbeelden uit de vorige generaties hebben om naar te kijken, maakt het dit ons moeilijker.


De cijfers liegen er niet om. Slechts van de samengestelde gezinnen haalt samen de eindstreep. Dat betekent dat van de samengestelde gezinnen vroeg of laat weer uit elkaar gaat.


Deze cijfers liggen vele malen hoger dan het gewone scheidingspercentage. Het lezen van de vele boeken over samengestelde gezinnen en opvoeding gaven inzichten, maar de informatie op de juiste manier aan ‘elkaar knopen’ is niet goed mogelijk. Het werken aan de diepere laag van de dynamiek binnen het samengestelde gezin is de volgende stap en hierdoor duurzame verandering!


Nieuw is dat de meerderheid van de nieuw samengestelde gezinnen gevormd wordt na een echtscheiding. Naast de term ‘nieuw samengestelde gezinnen ’ worden ook wel andere namen gebruikt om dit nieuwe gezin aan te duiden, zoals fusiegezin, hertrouwd gezin, patchworkgezin, stiefgezin. Deze gezinnen kunnen onderling erg verschillen. Eén op tien gezinnen is een stiefgezin.


Van hen zegt procent gelukkig te zijn en procent „absoluut niet”. Tien lessen voor het samengestelde gezin. Je denkt: ‘We werken er vijf. Naar verwachting zal dat in de toekomst toenemen. Samengestelde gezinnen zijn gezinnen waarbij een ouder een kind heeft uit een vorige relatie.


Een stiefgezin wordt gevormd na echtscheiding of na overlijden van een van de ouders. Het aantal eenoudergezinnen is in die periode gestegen tot 4duizen terwijl het aantal ‘traditionele’ twee-oudergezinnen juist daalde tot miljoen. Uitdagingen in nieuw samengestelde gezinnen. Bij het denken aan nieuw samengestelde gezinnen gaat de aandacht vaak in de eerste plaats uit naar de impact voor de kinderen.


Gezinnen van jonge kinderen: de diversiteit geduid 1. Twee- of eenoudergezin? Kinderen in nieuw samengestelde gezinnen 5. Gezondheidstoestand van de moeder en de vader van het kind 9. Jonge kinderen en grootouders 10. Achtergrondgegevens 10. De ruwe echtscheidingsratio is de verhouding van het aantal echtscheidingen in een jaar en de gemiddelde populatie in dat jaar.


De meeste gezinnen in Vlaanderen en Brussel stellen het goe zo toont de nieuwe grote gezinsenquête van de Vlaamse overheid. Maar een op de vijf worstelt met onder andere opvoeding, gezondheid. Bij samengestelde gezinnen is de kans op slagen nog veel kleiner. Stiefgoed wérkt voor samengestelde gezinnen , want een samengesteld gezin runnen is moeilijk. Goede hulp bij jouw situatie is nooit ver weg.


Stiefgoed vergroot het slagingspercentage van samengestelde gezinnen door rust en harmonie in het gezin te brengen. Alle diensten die Stiefgoed biedt, dragen bij aan dat doel. Verder is het de maatschappelijke missie van Stiefgoed om Nederland wakker te schudden.


Ongelooflijk frustreren en vaak ook beschadigen terwijl het begint met goede bedoelingen en hoge verwachtingen. Dit zijn gezinnen waarin ten minste één van de partners kinderen heeft uit een vorige relatie. Een nieuw gezin wordt vaak gevormd na echtscheiding, maar kan ook ontstaan na het overlijden van één van de ouders. Nellie Timmermans van Interpunctie helpt zowel in het voortraject middels psycho-educatie, therapeutische interventies, relatietherapie, aanleren en inoefenen van communicatievaardigheden en conflictmanagement, maar ook wanneer gezinnen zijn vastgelopen of dreigen vast te lopen.


Deze themadag is voor iedereen betrokken bij samengestelde gezinnen (ouders, stiefouders, mediators, coaches, gezinshulpverleners, etc) én voor opstellers die hun kennis willen verdiepen. Met enthousiasme en het vertrouwen dat het helemaal goed komt. Mevrouw Magda Heireman, psychologe en gezinstherapeut en dr.


Gilbert Lemmens, psychiater en gezinstherapeut beiden werkzaam binnen Context, Universitair Psychiatrische Centrum kuLeuven, Campus Leuven, Leuven. Bijna alles wat je moet weten over nieuw samengestelde gezinnen Steve Brouwers, een creatieve duizendpoot, werd vrijgezel en ging op zoek. Na enkele trial and errors leeft hij ondertussen gelukkig in zijn nieuw samengesteld gezin.


Naar schatting meer dan de helft strandt. Racisme is een te gewichtig onderwerp om over.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts