maandag 30 mei 2016

Referentieadres bij rechtspersoon

Referentieadres bij rechtspersoon

Bij de ene lezing van voornoemde bepaling is een wettig verblijf vereist voor een referentieadres bij een natuurlijke of rechtspersoon én bij een OCMW. Het gaat dus over een referentieadres bij een natuurlijk persoon. Welk adres komt in aanmerking als referentieadres ? Twee soorten adressen kunnen gekozen worden als referentieadres : Het adres van een natuurlijke rechtspersoon (bv. een vrien een familieli een bereidwillig persoon, …) Het adres van een vereniging of sociale dienst. Het referentieadres in het bevolkingsregister is jouw officieel adres. Als je dakloos bent wegens onvoldoende bestaansmiddelen, vraag je een referentieadres bij het OCMW.


Deze rechtspersoon moet voor jouw inschrijving op zijn adres toestemming geven. Hij is ook verplicht om jou jouw post en administratieve documenten te bezorgen. Dit wordt ingevuld door de persoon die om zijn inschrijving met referentieadres verzoekt. Schrappen wat niet past.


Bij het formulier ‘toestemming tot inschrijving op een referentieadres voor een rechtspersoon ’ moet een kopie van de statuten van de rechtspersoon en de akte van benoeming van de bestuurders gevoegd worden. Hoelang blijft u ingeschreven op uw referentieadres ? Voor zo lang u geen vaste verblijfsplaats hebt en u voornamelijk rondtrekt in België. Het kan niet voor personen die op vakantie gaan. Daarom voorziet de wet in de mogelijkheid om zich in te schrijven op een referentieadres.


Referentieadres bij rechtspersoon

OCMW of bij een particulier. Dit kan bij een OCMW, een natuurlijke persoon, of (in specifieke omstandigheden) bij een rechtspersoon. Onder referentieadres wordt verstaan : “Het adres van ofwel een natuurlijke persoon die is ingeschreven in het bevolkingsregister op de plaats waar hij zijn hoofdverblijfplaats heeft gevestig ofwel een rechtspersoon en waar, met de toestemming van deze natuurlijke persoon of deze rechtspersoon , een natuurlijke persoon zonder vaste verblijfplaats is ingeschreven”. Onder referentieadres wordt verstaan het adres van ofwel een natuurlijke persoon die is ingeschreven in het bevolkingsregister op de plaats waar hij zijn hoofdverblijf heeft gevestigd of wel een rechtspersoon , en waar, met de toestemming van deze natuurlijke persoon of rechtspersoon een natuurlijke persoon zonder vaste verblijfplaats is.


In de praktijk blijkt het echter niet altijd gemakkelijk om een persoon te vinden die een dergelijke verbintenis wil aangaan. De mogelijkheid van een referentieadres bij een rechtspersoon werd gecreëerd om het voor rondtrekkende bevolkingsgroepen beter mogelijk te maken om zich in te schrijven in het bevolkingsregister3. Zij hebben de mogelijkheid om zich op een referentieadres in te schrijven bij een natuurlijke of rechtspersoon.


De bevoegdheid voor inschrijving en controle voor een referentieadres ligt bij de gemeente. Vraag een formulier aan bij de dienst Burgerzaken van de gemeente waar je het referentieadres neemt. Referentieadres bij een natuurlijke persoon of een rechtspersoon. Vul dit formulier in en laat het tekenen door zowel de aanvrager als de aanbieder van het referentieadres.


De inschrijving met referentieadres geschiedt op deze datum. Je kan je dan laten inschrijven op een referentieadres van een natuurlijk persoon, die in het bevolkingsregister van Sint-Niklaas is ingeschreven (bijvoorbeeld bij familie of vrienden). Een referentieadres is ook mogelijk bij een rechtspersoon (bijvoorbeeld een vereniging of sociale dienst), met zetel in Sint-Niklaas. De mogelijkheid om een referentieadres te hebben bij een rechtspersoon is strikt beperkt tot: Rondtrekkende bevolkingsgroepen op het adres van een vzw, een stichting of een vennootschap met sociaal oogmerk die minstens vijf jaar rechtspersoonlijkheid geniet.


Het is een adres in Belgie. Unia stelt vast dat het voor woonwagenbewoners moeilijk blijft om zich in te schrijven op een referentieadres. Een dakloze heeft voortaan de mogelijkheid een referentieadres bij een rechtspersoon te bekomen, waarbij de inschrijving in de bevolkingsregisters gebeurt op het adres van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzrjn. Inschrijven op een referentieadres doet u persoonlijk bij de dienst burgerzaken. U komt met het ingevulde aanvraagformulier ‘ referentieadres bij een natuurlijke persoon’ of ‘ referentieadres bij een rechtspersoon ’ en één van onderstaande bewijsstukken naar de dienst bevolking.


Als u een referentieadres vraagt, dan verblijft u dus niet op dit adres, maar bent u zonder vaste verblijfplaats. Huur je dan een duur appartement waar je nooit komt ? De wet voorziet in een oplossing, het referentieadres. Je briefwisseling en je contacten verlopen via zo’n verwijzend adres bij een rechtspersoon , een vrien een familielid. Vertalingen in context van natuurlijke persoon of rechtspersoon in Nederlands-Frans van Reverso Context: De definitie elke natuurlijke persoon of rechtspersoon sluit andere mogelijke aansprakelijke partijen uit.


Een nieuwe maatregel werd zopas getroffen om de toestand van daklozen te verbeteren. Enkel personen die bij gebrek aan bestaansmiddelen geen verblijfplaats hebben of meer hebben, zijnde “daklozen”, komen in aanmerking voor een referentieadres bij een OCMW. De dakloze mag bovendien over geen enkele inschrijving meer beschikken in de bevolkingsregisters (noch een adres als hoofdverblijfplaats, noch een referentieadres ).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts