woensdag 1 februari 2017

Herstel hersenen na depressie

Na een zwarte periode zag ik terug licht aan het einde van de tunnel. Ik heb geleerd hoe ik een nieuw evenwicht kan vinden. Maar dat gaat niet altijd vanzelf.


Soms moet ik er echt moeite voor doen. Herstellen van depressie is zeker mogelijk. Wat kan je hierbij helpen? Mensen die een depressie hebben geha onthouden positieve informatie minder goed dan gezonde personen.


Negatieve informatie onthouden ze juist beter. Ook na herstel vertonen de hersenen van voormalig depressieven nog afwijkingen. Bij een lichte depressie enkele weken, bij een heel diepe langdurige depressie , kan het enkele maanden duren. We ontwikkelden eenvoudige oefeningen die toelaten om je hersenen te heractiveren om uit je depressie of burn-out te geraken die je gemakkelijk thuis van op je computer kan aanleren.


Herstel hersenen na depressie

Je zult jezelf moeten afremmen anders doen je hersenen dat wel. Begrijpen wat de gevolgen zijn van een depressie is de volgende stap in het herstel. Antidepressiva in de hersenen.


Invloed op neurotransmitters. In het biologische verklaringsmodel gaat men er van uit dat depressie verband houdt met slecht functionerende circuits in de hersenen. Er zijn veel factoren die invloed hebben op herstel zoals plaats van het letsel en de omvang , maar geen van de factoren is de allesbepalende factor. Er wordt veel onderzoek gedaan en er zal nog veel hersenonderzoek nodig zijn, om in de toekomst meer invloed te kunnen uitoefenen op de hersenen om beter te herstellen.


Andere soorten depressie. Daarnaast bestaan er verschillende subtypen van depressie. Er is de seizoensgebonden depressie , denk maar aan de herfst- of winterdepressie. Vlak na een bevalling kan bij vrouwen een portpartum depressie optreden.


Er zijn depressies met psychotische kenmerken, zoals wanen en hallucinaties. Sommige delen verliezen volume of zijn minder actief, in andere gebieden is er soms een verhoogde bedrijvigheid. Heeft u wel eens een depressie gehad? De kans dat u er nog een keer last van krijgt, is hierdoor vergroot en dat komt wellicht door de blijvende veranderingen van uw hersenen. Bij iedereen blijft positieve informatie minder goed hangen dan negatieve.


Maar wanneer u eerder een depressie ha onthoudt. Algemene factoren die een invloed kunnen hebben op het herstel van de hersenen. Er is geen één regel die beschrijft hoe het herstelproces zal verlopen na een hersenbeschadiging.


Dat is ook de reden dat een medische professional, op de intensive care waar je partner ligt met een ernstig hersenletsel, niet durft een prognose te geven. Nog niet zo lang geleden dacht men dat depressie veroorzaakt werd door een tekort aan bepaalde signaalstoffen in de hersenen. Nu richten onderzoekers zich op de invloed van stress op cellen.


Ze denken namelijk dat langdurige stress er toe leidt dat cellen beschadigd raken en sneller verouderen. Na een depressie is de kans op terugval zo’n procent, na een tweede depressie procent en na een derde. Het niveau van de activiteit is veel lager en de hersenen maken minder neurale verbindingen. Wandelen activeert daarentegen de hersenen en kan helpen tegen depressie.


Maar het is allesbehalve gemakkelijk, want je kan een depressie niet genezen, zoals de griep of een ontsteking. Het ontstaan van een depressie na een beroerte brengt problemen met zich mee. Zo blijkt bijvoorbeeld dat de ziekenhuisopname langer duurt. In het programma wordt onderzoek gedaan naar herstel na een beroerte, bijvoorbeeld naar het effect van revalidatiebehandelingen. De tweede pijler van het programma is onderzoek naar herstelprocessen in de hersenen.


Herstel hersenen na depressie

Meer kennis over die processen moet nieuwe inzichten opleveren voor medicijnen die herstel in de hersenen bevorderen. Beste Jim, Ik heb anderhalf jaar geleden een psychose geha waar ik snel weer uit kwam. Een half jaar later kreeg ik een depressie.


Inmiddels ben ik van de antipsychotica (olanzapine) af en slik ik enkel nog antidepressiva (citalopram mg). Sinds enkele maanden na mijn psychose tot nu ben ik erg stil. De duur van een depressie is bij iedereen anders.


Een depressie kan sterk variëren in ernst, duur en de aard van de symptomen. Zo onderscheiden we vitale depressies, atypische depressies, chronische depressies, seizoensgebonden depressies, depressies rond de menstruatie, depressies rond de zwangerschap en depressies rond de menopauze. De periode na een (of meer) ernstige depressie (s) noemen we de periode van herstel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts