vrijdag 11 augustus 2017

Je of jouw moeder

Bij meewerkende voornaamwoorden zoals: ik geef het boek aan jou, komt er geen -w achter. De vormen jou en jouw worden eigenlijk alleen gebruikt als er nadruk op ligt. Vaak kunnen ze vervangen worden door je. De deelnemers battlen in drie rondes met een grote achterban, onder.


Jou is een persoonlijk voornaamwoord: het wordt gebruikt om te verwijzen naar een persoon, zoals in zinnen en hieronder. Je kunt ‘jou’ ook gebruiken om een bezit aan te geven. De bezitsrelatie duidt je dan aan door. Voor het bezittelijk voornaamwoord van de tweede persoon kunnen we zowel je als jouw gebruiken. Het is aan te bevelen om daarvoor zo veel mogelijk de gereduceerde vorm je te gebruiken.


Overmatig gebruik van de volle vorm jouw maakt zowel gesproken als geschreven taal onnatuurlijk. De collega’s hebben je ( jouw ) boek gelezen. Als bezittelijk voornaamwoord van de tweede persoon enkelvoud kan zowel de volle vorm jouw als de gereduceerde vorm je gebruikt worden. Als er geen speciale nadruk nodig is, wordt in de praktijk vaker voor je dan voor jouw gekozen.


Jouw is nadrukkelijker dan je. Je moeder is een derde persoon en daarom schrijf je in deze zin wél wordt. Om na te gaan of u jou of jouw moet schrijven, kunt u het voornaamwoord ook vervangen door een aanwijzend voornaamwoord en de bepaling van jou.


Is dat mogelijk, dan duidt dat op een bezitsrelatie, en moet u jouw gebruiken. Bijvoorbeeld: Ik heb die zus van jou gezien. Hoe genees je jouw moeder – of vader kwetsuur? De moederwon zoals Dr. Oscar Serrallach die beschrijft, is zowel oud als modern, verstrengeld in het westerse patriarchaat en ook een gedachte — met andere woorden, een aangeleerd gedrag dat onbewust wer subtiel van moeder op dochter overgegaan.


Je of jouw moeder

Zoals gezegd: jouw is bezittelijk, daar gaat het is om wat van jou is. Het is hier een bezittelijk voornaamwoord: je moeder of jouw moeder. De vraag die jij stelt is nu jouw vraag.


Dus voor jou dit antwoord. Daarnaast vertelt jouw maanteken ook een heleboel over de band met jouw moeder en hoe je omgaat met anderen. Ook zonder een cadeau te geven kun je jouw moeder. In dit artikel worden de kenmerken van een narcistische ouder gegeven, maar ook de mogelijke gevolgen voor het kind. Bovendien kun je testen in hoeverre jouw moeder narcistisch is.


Het onderwerp van deze zin is dus je salaris , en omdat dat een derde persoon enkelvoud is, hoort er een t achter de stam word te staan. Sommige woorden zijn nu eenmaal op verschillende manieren te schrijven en het is soms lastig te bepalen wanneer je welke vorm gebruikt. Wanneer gebruik je ‘jou’ en wanneer ‘ jouw ’? Ondanks alle vreselijke dingen die je haar vroeger toegewenst hebt, weet je inmiddels: jouw moeder is de meest bijzondere vrouw op aarde. Hoe ouder je wordt, des te minder leuk het aantal kaarsjes op de taart zijn.


En je bent maar wát blij dat je op haar lijkt. Je kunt jouw moeder daarom eens lekker op de hak nemen door hier net wat extra aandacht op te leggen. Een verjaardagswens waarbij je haar toewenst om niet meer de kaarsjes te tellen is natuurlijk hartstikke leuk. Maak de verjaardag van jouw moeder extra speciaal met. Of andersojouw moeder is zo’n actieve avonturier dat ze elk museum in de wijde omgeving al vanbinnen en vanbuiten kent?


In beide gevallen hebben wij de oplossing. Je vroeg je vaak af waarom jouw vader of moeder ooit kinderen wou. Waarom jouw vader je niet kon knuffelen of waarom jouw moeder geen tijd of aandacht had voor jouw gevoelens en emoties.


Jij werd gekleineerd en onderdrukt in jouw persoonlijke groei omdat jij als moeilijk kind toch altijd maar voor problemen zorgde. Jou of jouw : jouw moeder Buigings-e: Mooi of mooie moeder Groot of grote moeder Half of halve moeder Grappig of grappige moeder Leeg of lege moeder leuk of leuke moeder Vet of vette moeder Snel of snelle moeder Wit of witte moeder Klein of kleine moeder Rood of rode moeder Dik of dikke moeder Oud of oude moeder Goed of goede moeder Wat rijmt er. Ook dit behoorlijk tot de erfelijke eigenschappen die jij van je moeder krijgt. Er staat altijd een woord achter voor iets waar ik of jij de eigenaar van zijn. In de spreektaal en ook wel in de informele schrijftaal (tweets, appjes), wordt me vaak gebruikt als bezittelijk voornaamwoord: me moeder.


Je of jouw moeder

De gereduceerde vorm van mijn is echter m’n, niet me. Met m’n moeder is dus niet mis. Veel mensen vinden me moeder , me fiets, enz.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts