Lees ook: Waarom praten met je kind zo belangrijk is. Naast dit praatschema kunnen deze tips helpen het praten zoveel mogelijk op gang te helpen en te houden. Praat zoveel mogelijk als je kunt tegen je kind. Volgens sommige psychologen is de verklaring van veel praten te vinden in het feit dat ouders dit gedrag in iemands jeugd enorm gestimuleerd hebben. Als er heel erg geklapt en gejuicht wordt voor een kind als het gaat praten, dan gaat het meer praten en als ook dat met gejuich ontvangen wordt, dan gaat het misschien nog wel meer praten.
Vandaag inderdaad veel strenger geweest en dat werkte wel. En een vrij druk programma, helpt ook. Ik vind niet dat ik negatief over mijn jongste praat , jammer dat dat zo overkomt.
Zeker is hij heel anders dan mijn oudste maar met dat praten nou net niet! Het is mooi dat je je kind ook wel begrijpt als hij in klanken praat. Maar misschien maak je het hem wel erg gemakkelijk zo. Toch kun je als ouder veel invloed hebben op hoe goed het spraakvermogen van je kind zich ontwikkelt. En hoe eerder je als ouder de spraakontwikkeling stimuleert, hoe beter je kind zich leert uiten.
Uit onderzoek is gebleken dat kleine kinderen vooral veel leren van de “gesprekjes” die je als ouder met ze voert. Probeer te begrijpen wat je kind bedoelt en praat veel met je kind. Ook al praat je kind nog niet terug, je kunt toch al een gesprekje voeren. Op die manier leer je je kind praten. Belangrijk uitgangspunt is dat de veelprater zich daarbij niet beledigd voelt.
Sterker nog: dat hij of zij zelf besluit te stoppen met praten, in plaats van dat wij ze dat opdragen. Praat op een normale manier tegen je kind. Maak gewone zinnen, zonder babytaal.
Zeg dus liever: “kijk eens, wat een leuke hond is dat” dan “tjee leuke woef woef zeg”. Lees vaak voor of vertel verhaaltjes aan je kind. Ga er echt voor zitten om samen met je kind in een plaatjesboek te kijken wat daarin gebeurt. Dit is de leeftijd waarop het vechten met broertjes of zusjes een hoogtepunt bereikt. Dat kan aan deze kenmerken liggen.
Ik heb nooit echt problemen gehad met praten. Ik praatte eerder dan ik liep (en ook dat lopen gaat inmiddels vrij goe dank). En ik praatte niet alleen vlot, maar deed en doe dat ook veel.
En dat schijnt iets over je persoonlijkheid te zeggen, volgens de wetenschap. Mijn kind praat nog niet. Het kan je zomaar ineens opvallen of misschien heb je al langere tijd een gevoel van onrust omdat je kind , in vergelijking met leeftijdsgenootjes, nog niet (voldoende) praat.
Maar wanneer is het nu echt afwijkend en wanneer stap je hiermee naar een logopedist? Hij slaapt moeilijk (vaak nog wakker snachts) en heeft echt zijn eigen willetje. Hij heeft als baby nooit echt gebrabbeld. In het algemeen begint de bezorgdheid wanneer een kind ongeveer zeventien maanden is. Veel van deze gedragingen zijn ook waar te nemen bij kinderen die zich op een gezonde manier ontwikkelen, maar in die gevallen houdt het afwijkende gedrag na een paar dagen of weken meestal weer op.
Ga naar je huisarts als je bezorgd bent. Geef het kind een zitplaats waarbij hij overzicht heeft over de klas en zet hem naast iemand waarbij hij zich prettig en veilig voelt. Stimuleer de interactie door hem te laten samenwerken.
Praat met het kind over de manier waarop hij met je kan communiceren. Bijvoorbeeld met het hoofd schudden of knikken of met behulp van pictogrammen. Grappige liedjes doen zijn woordenschat ook erg goed.
Tip voor jou: voorlezen vindt je kind leuk en daarmee leer je hem meteen nieuwe woorden aan. Uw kind zal geen rare gedachten krijgen als u met hem over de dood praat. Het zal hem juist helpen minder bang te zijn. Zo zeggen sommige experts dat veel kinderen onder de zes de dood niet als definitief zien.
Het kind in bedwang houden of even apart zetten kan hierbij een goed hulpmiddel zijn. Het kind krijgt op deze manier geen extra aandacht met het slaan, hetgeen het slaan enkel interessanter zou maken. Omdat te veel aandacht rond het slaan, het slaan enkel in stand zal houden is het dan ook belangrijk niet te heftig te reageren op het slaan.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.