dinsdag 31 juli 2018

Minder loon na wettelijk samenwonen

Geen probleem, als de regel zo is, dan kunnen we daar niks aan doen. Kristiaan Andries van het Juridisch Kenniscentrum SD Worx geeft meer uitleg over welke impact jouw gezinssituatie op je nettoloon heeft. Voor de personenbelasting worden wettelijk samenwonenden volledig gelijkgesteld met gehuwden. Ook al kan een wettelijk samenwonende partner nooit ten laste zijn kan het fiscaal toch interessanter zijn om wettelijk samen te wonen.


Dat is vooral het geval als één van de partners geen of heel weinig inkomsten heeft. Ben begin deze maand wettelijk gaan samenwonen met mijn studerende vriendin zonder inkomen. Op het werk heb ik dit op moeten geven aan de personeelsdienst. Volgens alle info die ik op internet gevonden heb zou ik minder bedrijfsvoorheffing moeten betalen omdat mijn partner geen inkomen heeft en.


Het is goed mogelijk dat wettelijk samenwonen voor u wel fiscaal interessanter is. Zeker indien één partner merkelijk meer verdient dan de andere, is de kans groot dat je kan gebruik maken van het huwelijksquotiënt, waardoor de meest verdienende partner, minder belastingen moet betalen. Wettelijk samenwonen is gelijkgesteld met gehuwd zijn (zowel voor hetero als niet hetero). Net zoals je alleenstaande partner als die een loontrekkend inkomen heeft.


Zowel trouwen als wettelijk samenwonen bieden dan een betere bescherming. Maar misschien zien jullie er tegenop om een huwelijk te organiseren? Dan is wettelijk samenwonen een optie omdat hier nauwelijks formaliteiten aan te pas komen: een handtekening van beide partners op het gemeentehuis van de gemeente waar jullie wonen is voldoende.


Dat betekent dat ze elk een afzonderlijke belastingaangifte moeten indienen. U moet een schriftelijke verklaring van wettelijk samenwonen overhandigen aan de ambtenaar van de burgerlijke stand. Van deze aangifte krijgt u een ontvangstbewijs. U kunt zelf een verklaring van wettelijk samenwonen opstellen of u kunt gebruikmaken van een modelformulier dat veel gemeenten aanbieden. Huwelijkscontract of wettelijk stelsel.


Minder loon na wettelijk samenwonen

Verklaring van wettelijk samenwonen. Sluit u geen huwelijkscontract af dan valt u onder het wettelijk stelsel. Al wat u tijdens het huwelijk verdient en koopt is gemeenschappelijk. Sinds ik gehuwd ben verdien ik tot euro netto minder per maand.


Per jaar is dit toch wel al een aardig bedrag. Dus heeft wel degelijk een invloed op het loon. Wat je effectief netto overhoudt weet je pas na je belastingafrekening volgend jaar, hetgeen backbone bedoelt. Toen je besloot uit elkaar te gaan, stond je wellicht niet bij stil bij de gevolgen voor de belastingen en de sociale zekerheid.


Ik geloof dat je allebei net wat minder overhoudt indien beide een full time job hebben. Basicly hetzelfde als wanneer je getrouwd bent. In deze situatie dient u elk afzonderlijk een belastingaangifte in. Het jaar van de verklaring van het wettelijk samenwonen.


Als u gaat samenwonen , heeft dit gevolgen voor de belasting die u moet betalen of terugkrijgt. Hieronder vindt u een overzicht van de zaken waar u rekening mee moet houden. Voor ons woont u samen als u met uw huisgenoten op hetzelfde adres staat ingeschreven bij de gemeente.


Voor jonge koppels is het verschil tussen trouwen en samenwonen nog niet zo groot: het grootste deel van hun bezit zit meestal in hun woonst en inboedel. Als je wettelijk samenwoont en je partner sterft, heb je het recht die woning en. Samenwonen is een vlag die verschillende ladingen kan dekken. Zowat iedere stap in een mensenleven heeft fiscale gevolgen.


Ook gaan samenwonen of trouwen heeft een fiscaal kantje. Wij gidsen u in vogelvlucht door de fiscale gevolgen van het huwelijk of het wettelijk samenwonen. Zowel feitelijk samenwonen , wettelijk samenwonen als trouwen heeft bepaalde voor- en nadelen.


Deze verschillende vormen van samenwonen verschillen op bepaalde vlakken van elkaar. Een weloverwogen keuze maken, veronderstelt kennis van zaken. Afhankelijk van je persoonlijke situatie zal het ene meer voor de hand liggen dan het andere. Fiscaal gezien worden wettelijk samenwonenden gelijkgesteld met echtgenoten.


België aan de belasting onderworpen. Bij dit principe krijg je meer bescherming dan feitelijke samenwonenden. Samen hebben jullie bijna dezelfde rechten en plichten als een getrouwd koppel.


Minder loon na wettelijk samenwonen

Als u wettelijk gaat samenwonen , zult in bepaalde gevallen meer belastingen betalen dan alleen- of feitelijk samenwonenden. Die genieten bijvoorbeeld een hogere belastingvrije som voor kinderen. Bij het lezen van dit artikel krijgt u meer informatie over de verschillen tussen huwen en wettelijk samenwonen. We bekijken de gevolgen op juridisch, fiscaal en financieel vlak. Feitelijke samenwoners vergeten dit beter niet: ze mogen in bepaalde omstandigheden dan al bevoordeeld zijn in de personenbelasting, de beslissing om al dan niet te trouwen of wettelijk te gaan samenwonen heeft ook andere dan fiscale gevolgen.


Voor het wettelijke erfrecht bijvoorbeeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts