dinsdag 3 juli 2018

Kind ten laste bij wie wettelijk samenwonend

Alleen wie het kind ten laste neemt in zijn belastingaangifte heeft recht op de belastingvermindering. Als u een feitelijk gezin vormt met de vader of de moeder van uw kind (d.w.z. u woont niet wettelijk samen en u bent niet gehuwd of wettelijk samenwonend ), kan uw kind maar als ten laste worden beschouwd van één van u twee. Voor de personenbelasting worden wettelijk samenwonenden volledig gelijkgesteld met gehuwden.


Ook al kan een wettelijk samenwonende partner nooit ten laste zijn kan het fiscaal toch interessanter zijn om wettelijk samen te wonen. Dat is vooral het geval als één van de partners geen of heel weinig inkomsten heeft. Wanneer u de aangifte invult, moet u zelf bepalen wie uw kind ten laste zal nemen. Gevolgen van wettelijk samenwonen op uw belastingen. U bent wettelijk samenwonend als u een verklaring van samenwoning heeft afgelegd.


Kinderen ten laste in een feitelijk gezin. Als er in een feitelijk gezin een gemeenschappelijk kind is, mag alleen de belastingplichtige die aan het hoofd van het gezin staat dat kind fiscaal ten laste nemen. U moet zelf, bij het invullen van uw aangifte, aanduiden wie van beiden het kind ten laste neemt en bijgevolg als gezinshoofd wordt. Heb je kinderen fiscaal ten laste , dan verhoogt het belastingvrij minimum. Met één kind ten laste , wordt dit verhoogd met 1. Mensen zijn feitelijk samenwonend als ze eenzelfde woonplaats delen.


Afzonderlijke aangifte en belasting. De kinderen zijn ten laste van één van de partners, naar keuze. Het kadastraal inkomen van de woning wordt aangegeven door beide partners volgens het eigendomspercentage van elke partner in het onroerend goed. Als feitelijk samenwonend koppel met kinderen nemen we de laatste jaren voor de belastingen elk één kind ten laste gezien dat in het totaalplaatje het beste uitkomt. Ik had deze tip in netto (van DE TIJD) gelezen.


Ik werd onlangs door de dienst belastingen gecontacteerd dat de kinderen door één ouder ten laste genomen moeten worden. De verhoging van de belastingvrije som gaat automatisch naar de ouder met het hoogste belastbare inkomen. Omdat u nog één keer elk afzonderlijk een belastingaangifte moet indienen, moet u zelf beslissen wie van beiden het kind ten laste neemt. Vermits de belastingverminering voor een kind ten laste wordt verrekend van onder uit , dwz. Bij de afrekening wordt een kind ten laste genomen van de meestverdienende.


Wettelijk samenwonen - vriendin ten laste. Wie trouwt, is juridisch beter beschermd dan wettelijk of feitelijk samenwonenden, ook wat de erfenis betreft. Om precies te begrijpen waar het om gaat, leggen we eerst even het begrip ‘vruchtgebruik’ uit.


Mijn vrouw heeft kind die bij ons gedomicilieerd is en ten laste is van ons. Voorgestelde situatie : We zijn getrouwd. In principe wordt het voordeel van een hoger belastingvrij bedrag voor kinderen ten laste enkel toegekend aan diegene bij wie het kind woont.


Indien het kind bij de moeder woont, valt het fiscaal ten laste van de moeder. En dus geniet de moeder van een belastingvoordeel. Toch kunnen de belastingvoordelen onder beide ouders worden verdeeld. Dan zijn jullie volgens de fiscus dat eerste jaar nog steeds twee alleenstaande personen.


Gevolg: je dient elk een afzonderlijke belastingaangifte in. Hadden jullie samen al een kind , dan kan slechts een van jullie dat ten laste nemen. Is het netto-inkomen van je partner dat jaar niet hoger dan 3. Deze aangifte geeft een zekere juridische bescherming.


Dat geldt niet alleen voor heteroseksuele of homoseksuele partners. Twee personen die in België een woning delen kunnen wettelijk samenwonen. Je woont niet bij je ouders. In sommige gevallen kan je ten laste zijn van iemand anders dan je ouders.


Je bent al jaar fiscaal ten laste van die persoon. Bent u gehuwd of wettelijk samenwonend , dan wordt de toeslag op de belastingvrije som aangerekend bij de partner met het hoogste belastbaar inkomen. Bent u feitelijk samenwonend , dan moet u zelf de keuze maken. Elk kind kan evenwel slechts bij één van de partners ten laste genomen worden.


Pas als een van beide ouders op jaarbasis minder verdient dan dat bedrag, maakt het uit wie gezinshoofd wordt. Met zes kinderen ten laste loopt de belastingvrije som op tot 24. U vormt een nieuw samengesteld gezin met uw feitelijk samenwonende partner en haar kinderen. Fiscaal wordt u dan als alleenstaande belast, maar hoe zit dat met de kinderen?


Neemt u elk uw eigen kinderen ten laste of kunt u kiezen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts