dinsdag 3 maart 2015

Bedragen leefloon 2019

U hebt recht op een leefloon als uw inkomen onvoldoende is en als u niet in staat bent die toestand te veranderen. Als uw inkomen lager is dan het leefloon , kunt u vragen om het verschil bij te passen zodat uw inkomen op dezelfde hoogte komt als het leefloon. Voor samenwonenden (categorie 1) stijgt het leefloon naar 61euro per maan voor alleenstaanden (categorie 2) naar 92euro. Een inkomen van 1 van het leefloon voor persoon met gezin ten laste volstaat hiervoor.


Op sommige andere websites staan nog de oude bedragen. Toch zullen de nieuwe bedragen al worden toegepast. Naar aanleiding van deze verhoging werden de bedragen door ons aangepast in de parameters en bij u opgeladen voor zowel Leefloon als Equivalent Leefloon.


Start het indexatieprogramma om de bedragen aan te passen in de betalingsplannen voor de cliënten. Ga in dat geval eens langs in het welzijnsbureau of antenne in uw buurt. Daar zal een maatschappelijk werker uw situatie bekijken en analyseren of u recht op een leefloon hebt. Voor wie al een zorgtoeslag of een sociale toeslag kreeg, blijven de bedragen uit de oude regeling behouden.


Wie nog geen sociale toeslag kreeg in de oude regeling, kan mogelijk in de nieuwe regeling wel in aanmerking komen. Als je inkomen lager is dan de bedragen hieronder, dan heb je misschien recht op een volledig of aanvullend leefloon. Neem in dit geval contact op met de sociale dienst van het OCMW. Een maatschappelijk werker bekijkt je situatie en analyseert of je recht hebt op leefloon. Ingeval van een beslag op loon door DAVO wegens achterstallig onderhoudsgel verhoogt bijgevolg het niet voor beslag vatbaar loon.


De hoogte van de AOW bedragen kun je hier vinden. Over welke maand krijg je uitbetaald? Het geldbedrag dat je ontvangt, gaat over diezelfde maand. Ter voorbeeld: krijg je betaald rond januari? Dan is dat bedrag gebaseerd op heel januari (– januari).


Je wordt als alleenstaand beschouwd als je alleen woont. Het recht op maatschappelijke integratie, waarvan het leefloon een onderdeel is, is aan een aantal voorwaarden verbonden. Je bent samenwonend met een gezin ten laste als er minstens minderjarig ongehuwd kind aanwezig is. Het leefloon is echter maar één van de vormen van hulpverlening van het OCMW. Voor hun nieuwe kindje krijgen ze de nieuwe bedragen van het Groeipakket.


Het is dus mogelijk dat je een combinatie ontvangt van de oude bedragen en de nieuwe bedragen. De nieuwe bedragen (equivalent) leefloon moet invullen in de hieronder beschreven parameters. Het indexatieprogramma start om de bedragen aan te passen in de betalingsplannen voor de cliënten.


Bedragen leefloon 2019

Op het ogenblik dat u dit programma start, mag niemand werken onder de toepassing Sociale Dienst en zorg ook voor een back-up van uw gegevens. Samenwoning is het onder hetzelfde dak. In Vlaanderen heet de kinderbijslag voortaan het Groeipakket. Voor kinderen die werden geboren vóór die datum blijft het oude systeem gelden.


Bedragen geldig vanaf 01. Afhankelijk van het aantal jaren beroepsverleden. Onder bepaalde voorwaarden behoudt u het bedrag van deze fase onbeperkt.


Echter DAVO kan het beslag ook beperken tot het deel van het nettoloon boven het leefloon. Gelet op de verhoging van de bedragen van het leefloon zal het niet voor beslag vatbaar gedeelte van het loon in dat geval dus ook verhogen. Dubbele kinderbijslag bij hoge kosten.


Als uw kind niet bij u woont omdat het bijvoorbeeld gehandicapt is, kunt u hoge kosten hebben. Dan is het in sommige gevallen mogelijk om dubbele kinderbijslag te krijgen. Ze zijn gekoppeld aan de spilindex en telkens deze overschreden wordt, worden de bedragen van het leefloon aangepast. Heb je geen inkomen of is dit lager dan bepaalde grensbedragen, dan ontvang je - onder bepaalde voorwaarden - van het OCMW een leefloon. Als je alleenstaande bent, krijg je maximaal 91euro per maand.


Bedragen leefloon 2019

Enkel als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, kan je recht hebben op een leefloon. Hoeveel dat leefloon bedraagt, hangt af van jouw situatie. Als je een leefloon ontvangt kan je ook alerlei andere sociale voordelen aanvragen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts