woensdag 25 november 2015

Nieuw kind in samengesteld gezin

Nieuw kind in samengesteld gezin

Plusouder - Steifouder: het is bekend dat ze het niet altijd gemakkelijk hebben. Voor de biologische ouders lijkt het bij momenten alsof je tussen kinderen en je nieuwe partner staat. De partners in een nieuw samengesteld gezin Vaak is een vorige relatie stuk gelopen en willen ze niet dat het een tweede keer fout loopt.


Maar het is niet eenvoudig om overeen te komen over de (nieuwe) regels en de opvoeding van de kinderen, want beide partners zijn al beïnvloed door de waarden en normen in een vorig gezin. Meer en meer mensen vinden na hun scheiding het geluk in een nieuw samengesteld gezin. Maar die nieuwe gezinssituatie blijkt ook absoluut niet evident te zijn.


Want maar liefst van de geregistreerde nieuw samengestelde gezinnen gaat binnen de jaar al terug uit mekaar. De rol van grootouder betekent soms al zoeken naar invulling of aftasten van grenzen. Bij een nieuw samengesteld gezin is dat nog meer zo, of je nu zelf een nieuwe partner met kleinkinderen krijgt of de nieuwe partner van je gescheiden kind kinderen heeft. Ik ben het eens met dees. Als kind nog broers en zussen in hetzelfde gezin had geha had het ook de centen moeten delen.


Nieuw kind in samengesteld gezin

Moeder had toen ook al gedeelde woonlasten maar dit werd niet bij haar draagkracht opgetel daarom dat ik het me af vroeg of dat nog steeds zo is. Kind van mijn partner was hier toen minder dagen dan dat hij nu is. Een nieuw gezin Topic van de maand. Een stiefouder in een nieuw samengesteld gezin staat voor een hele uitdaging: hij of zij doet zet het beste beentje voor, maar komt vroeg of laat wel eens gewrongen te zitten tussen. Een samengesteld gezin is geen gezin met een huis, een tuin en een hek erom.


Na een echtscheiding gaan en komen de kinderen in het nieuwe gezin. Onze professionals zijn ervaringsdeskundigen: ze zijn ouder of kind in een samengesteld gezin. De werkwijze van Stiefgoed is kortdurend en oplossingsgericht. Stiefgoed heeft ruime openingstijden (ook op zaterdag), kent geen wachtlijsten en heeft locaties in heel Nederland. Je kan een nieuw samengesteld gezin omschrijven als een niet-intact gezin.


Vanaf het moment dat één van de ouders waarmee de kinderen samenleven niet de biologische ouder is, dan is er sprake van een nieuw - samengesteld gezin. Dat bedrag is het laagst voor het eerste kind , hoger voor het tweede en nog hoger voor het derde kind. In een nieuw samengesteld gezin worden de kinderen die op datzelfde adres gedomicilieerd zijn, gegroepeer ook al hebben ze geen biologische band. Bijvoorbeeld: Marc en Greet wonen samen.


Vanuit onze ervaring onderscheiden wij een viertal fases, waar ieder samengesteld gezin uiteindelijk mee te maken krijgt. Twee ervan zorgen in minder of meerdere mate voor behoorlijke problemen en conflicten. Het is voor jullie relatie erg belangrijk om hier goed doorheen te stappen om er met elkaar sterk uit te komen.


Wij zijn ouders van een samengesteld gezin. Samengesteld gezin en overlijden. Hoe kunnen wij regelen dat ieder kind een gelijk kindsdeel krijgt bij ons overlijden?


De wet regelt dat ieder kind (en langstlevende echtgenoot) een even groot deel krijgen uit de boedel. Voor kinderen heet dit het kindsdeel. Deze overeenkomsten kunnen een verschillend opvangplan bevatten, een andere prijs voor de opvang,. Nieuw samengesteld gezin. Het woord “ nieuw samengesteld gezin ” geeft eigenlijk al direct de meest ingrijpende verandering aan die voor kinderen en ouders plaatsvindt.


Je hebt ineens een nieuw gezin , waarin je je plekje moet zien te vinden. Vaak hebben één van de partners of beide partners kinderen uit de vorige relatie. In gezinnen met een stiefmoeder komt dit waarschijnlijk doordat zij meer rust en regelmaat brengt in het gezin dat enkele jaren na de scheiding alleen heeft bestaan uit vader en de kinderen.


Maar de nieuwe orde van een ijverige substituut-moeder komt niet zonder slag of stoot tot stand. Dat is de basis en het centrum. Tijd voor een giftige opmerking dus.


Ik hou niet van gekunstelde constructies. Ik weet niet of dat het aan de Prosecoo of de hoopvolle blik van mijn moeder ligt, maar om de één of andere reden bezwijk ik en geef ik mij voor de zoveelste keer over aan de zoveelste poging tot een nieuw samengesteld gezin. In de literatuur wemelt het van dergelijke gezinssituaties : Assepoester werd opgevoed door een stiefmoeder. Kan ik binnen een nieuw samengesteld gezin mijn hele vermogen nalaten aan mijn kinderen uit een vorige relatie en dit ten nadele van mijn nieuwe partner? Erfrecht en adoptie van kinderen in een nieuw samengesteld gezin In nieuw samengestelde gezinnen wordt het kind vaak opgevoed door een natuurlijke ouder en een stiefouder.


Bij het overlijden van de stiefouder heeft het stiefkind geen wettelijk erfrecht. Voor het leven met elkaar in het samengesteld gezin is het goed om met je nieuwe partner te komen tot goede en heldere afspraken. Afhankelijk van de leeftijd kun je daar prima de kinderen bij betrekken.


Nieuw kind in samengesteld gezin

Het samengestelde gezin is dan een feit. Tegelijkertijd gaan deze exxen weer nieuwe relaties aan die, na verloop van tij veelal ook een permanent karakter krijgen. En natuurlijk wordt dan geprobeerd om de kinderen uit de vorige relatie een nieuw thuis te bieden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts