vrijdag 29 juni 2018

De blankaart fluisterboot

Het gebied ligt in de IJzervallei, tussen Oost-Vleteren en Diksmuide, in de provincie West-Vlaanderen. Fluistervaren en Broekwandelen in de Blankaart Vaar mee met onze fluisterboot en beleef een exclusieve excursie, door de watergangen en langs de rietkragen. Deze boottocht is een unieke, bijna puur poëtische ervaring. Natuurschoon hoef je niet altijd ver te zoeken. Ook in eigen land - in mijn geval België - is er volop moois te zien.


Doordat je zo geruisloos over het water glijdt, kan je ongestoord de vele vogelsoorten, waar de gids graag een woordje uitleg bij geeft, observeren en tegelijk van een mooie. Op de vijver van het Blankaart natuurgebied vaart er een fluisterboot die zo stil is dat je het leven op de oever vanop de eerste rij kan beleven. Tussen juni en september kunnen individuele bezoekers mee:. Na een boottocht over de Blankaart wandel je terug onder leiding van een natuurgids over het kleine blankaartpad. Er is een ruim natuur-en milieu-educatief aanbod voor alle klasgroepen (per leerlingen).


Met de klas naar de Blankaart ! Het kasteel heeft een ruime speel-en ravotzone waar kinderen naar hartenlust kunnen spelen in het groen. De route is de ideale mix van avontuur, natuur en een stukje cultuur. De IJjzervlakte is bezaaid met water, brugjes en de bijhorende fauna en flora. Haal deze speurtocht voor gezinnen met kinderen van tot jaar en speur mee naar Koning Artul. Kom meer te weten over het specifieke karakter van de IJzervallei.


De blankaart fluisterboot

Via hekjes, opstapjes en plankenpaden wandel je door de hooi- en weilanden die dit gebied zo kenmerken. Soms wandel je zelfs door een weide waar runderen aan graasbeheer doen. In de namiddag doen we een boottocht op het natuurdomein de Blankaart. Via een fluisterboot , geruisloos door het moeras, onder begeleiding van een natuurgids verkennen we het gebied zonder de talrijke vogels, lepelaars en zoveel andere dieren te storen. Om vogels te spotten hou je halt aan een van de vogelkijkhutten.


De Blankaart : Diksmuide. Verken met de geruisloze boot alle hoeken van het Blankaartmoeras zonder de dieren op de oevers te verstoren. De fluisterboot vaart zo stil dat je de dieren op de oevers makkelijk kan observeren. Vrij toegankelijk op de aangeduide paden.


De blankaart fluisterboot

Het leukste is ongetwijfeld een tochtje met de fluisterboot (van april tot september). Wil je de Blankaart ook verkennen van op het water, laat je dan op sleeptouw nemen door onze bootsman en stap aan boord van de fluisterboot. Een unieke manier om de pracht van het gebied en zijn zeldzame bewoners te ontdekken! Bij overvloedige regenval worden de IJzerbroeken, een uitgestrekt gebied van wel 4. De hele activiteit wordt begeleid door een ervaren natuurgids.


De naam Blankaart verwijst naar een natuurgebied op het grondgebied Diksmuide. De kaas wordt gemaakt in Keiem, vlakbij Diksmuide. Dries, de kaasmaker, werkt enkel met biologische rauwe koemelk afkomstig van de boerderij van zijn zus en schoonbroer. Uitgevoerd als buitenboordmotor met losse accu is deze op allerlei boottypen te gebruiken, zoals een aak of een punter. Daarnaast is klassieke inbouw mogelijk, zoals bij een diesel gebruikelijk is.


Bezoek aan natuurgebied Vandaag beleven we de natuur van op de eerste rij. Met een stille boot varen we doorheen de blankaart. Natuurpunt IJzervallei drijft met dat stille bootje de natuurbeleving naar de top.


Ben je helemaal verloren voor de pure schoonheid van het natuurgebied de Blankaart ? Dan dien je ongetwijfeld een tocht te maken met de fluisterboot. Tot september kan je op geregelde tijdstippen alle hoeken van de Blankaart opzoeken, zonder de dieren te verstoren. Men verzamelt om uur op de parking waarna men, samen met een ervaren gids, in een fluisterboot staptom in het ochtendgloren de vijver en de kanalen af te varen. Meteen maakt men het ontwaken van de natuur van de Blankaart mee. Kortom, het is een genieten van de stilte maar ook van het ontwaken van de natuur.


De blankaart fluisterboot

Otter maak je kennis met de natuur in het Blankaartgebied.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts