vrijdag 29 juni 2018

Wanneer woon je samen belastingdienst

Wanneer woon je samen belastingdienst

Als u gaat samenwonen, heeft dit gevolgen voor de belasting die u moet betalen of terugkrijgt. Hieronder vindt u een overzicht van de zaken waar u rekening mee moet houden. Voor ons woont u samen als u met uw huisgenoten op hetzelfde adres staat ingeschreven bij de gemeente.


Of stel dat ze enkele dagen per week samen in de ene woning zijn en enkele dagen per week samen in de andere woning, dan kan dat ­samenwonen zijn. En wanneer spreek je van zorgdragen voor elkaar? Dat moet je ruim nemen. In de eerste plaats gaat dat om de financiële kant, zoals samen de boodschappen of de vakantie betalen.


Nu wordt er gevraagd of ik duurzaam samenwoon. Maar als je gehuwd bent, dan ben je toch ook fiscaal partner van elkaar? Lekker verwarrend allemaal. Of je staat samen ingeschreven dan ben je in iedergeval volgens de belasting dienst fiscal partner dus woon je volgens hun echt samen.


Samenwonen kun je doen met je partner, maar ook met je broer of zus of een goede vriend of vriendin. Er hoeft dus geen romantische relatie te zijn om als samenwonend te worden gezien. De Belastingdienst noemt dit een gezamenlijke huishouding. Jullie kunnen ook een gezamenlijke huishouding hebben wanneer jullie allebei een eigen woning hebben.


Maar wanneer voer je een gezamenlijk huishouden? Volgens de Sociale Verzekeringsbank (SVB) woon je samen als: Jij en de ander de meeste tijd doorbrengen op één adres Het maakt niet uit of je nog huur of hypotheek betaalt voor je eigen woning (waar je nauwelijks bent). Samen of apart belastingaangifte doen?


Voorheen hebt u waarschijnlijk samen met uw ex-partner belastingaangifte gedaan. Dit mag als u getrouwd bent, of een geregistreerd partnerschap hebt. U bent dan fiscale partners en kunt in uw belastingaangifte inkomsten en aftrekposten gunstig verdelen. Woont u samen met een kind of kleinkin ouder of grootouder, broer of zus?


Ik woon samen met een familielid. Dan bent u ook elkaars toeslagpartner. Als u samenwoont met uw kind of ouder, moet u allebei jaar of ouder zijn. Anders bent u niet elkaars toeslagpartner. Iemand gebruikt mijn adres als.


Dit gebeurt meestal onaangekondigd en kan intimiderend overkomen. Veel gemeenten hanteren de regel dat er van samenwoning sprake is als de ene partner meer dan drie nachten bij de ander slaapt. Dan zal de beschikking er zo uit zien.


De staatssecretaris heeft ook aangegeven wanneer er sprake is van een eigen woning. Wanneer woon je samen voor alimentatie. Wil er sprake zijn van een zelfstandige eigen (huur)woning, dan moet ieder kunnen aantonen dat zij zijn. Zorgtoeslag is een bijdrage in de kosten van uw Nederlandse zorgverzekering. Of u zorgtoeslag krijgt en hoe hoog de toeslag is, hangt af van uw inkomen.


U kunt misschien zorgtoeslag krijgen. Als je een partner hebt, is het slim om financiële zaken goed te regelen. Wijzer in geldzaken geeft tips waar je op moet letten.


Vul hieronder een aantal korte vragen in en ontvang een persoonlijk overzicht met tips en advies. Ik was jong en naïef toen ik de eerste keer ging samenwonen. Ik was net afgestudeerd en het leek mijn vriend en mij goedkoper om samen te gaan wonen in dat grote huis waar zijn studiegenoten net waren vertrokken. De hoogte van je AOW-uitkering is afhankelijk van je woonsituatie. Woon je alleen of met een minderjarig kind?


Wanneer woon je samen belastingdienst

Dan ontvang de AOW voor alleenstaanden. Heb je een echtgenoot, een geregisteerd partner of woon je samen ? Dan krijg je per persoon minder AOW dan wanneer je alleen woont. Heeft U zelfstandige woonruimte of woon je samen ? Eigen toilet en keuken is noodzakelijk voor zelfstandige woonruimte en subsidie, bij delen is dat vrijwel altijd afgewezen. Dit geld ook voor studenten die daarom een flut keuken blokje van bouwmarkt naast douche plaatsen om huursubsidie te krijgen.


Hoe lang moet je bij elkaar zijn om deze stap te zetten? Lees verder en ontdek wat op jou van toepassing is. Gelijk samenwonen of eerst nog op jezelf wonen? Moet je eigenlijk eerst zelfstandig hebben gewoond voordat je aan samenwonen begint? Het lijkt erop dat wij niet kunnen vinden wat jij zoekt.


Wanneer woon je samen belastingdienst

Wellicht dat de zoekfunctie kan helpen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts