dinsdag 5 juni 2018

Kind ten laste bij scheiding

Kind ten laste bij scheiding

Indien u uw kinderen ten laste heeft, heeft u recht op een belastingvoordeel in de vorm van een verhoging van de belastingvrije som. In principe kan dat voordeel enkel worden toegekend aan de ouder bij wie de kinderen hun fiscale woonplaats hebben. Bij een echtscheiding neemt meestal een van beide ouders het kind ten laste. Die ouder geniet dus het belastingvoordeel.


Voorwaarde is natuurlijk dat het kind het grootste deel van de tijd. Als u samen al een kind ha mag dat kind maar door één echtgenoot ten laste worden genomen. U moet zelf, bij het invullen van uw aangifte, aanduiden wie van beiden het kind ten laste neemt en bijgevolg als gezinshoofd wordt beschouwd. Wanneer ouders uit elkaar gaan wijzigt de fiscale situatie voor één van hen. Een kind kan immers maar bij één ouder tegelijk ten laste zijn.


Deze ouder zal dus het voordeel ‘ kind ten laste ’ genieten. Ouders kunnen dan onder bepaalde voorwaarden afspreken om dit voordeel te laten verdelen door de fiscus. Hoe meer kinderen je ten laste hebt, hoe hoger deze belastingvrije som wordt. Ben je uit elkaar, dan kan het belastingvoordeel in principe alleen worden toegekend aan de ouder bij wie de kinderen hun fiscale woonplaats hebben.


Dit is meestal de plaats waar de kinderen zijn ingeschreven in het bevolkingsregister. Door deze verhoging van de belastingvrije som voor kinderen ten laste zal dus het totale netto inkomen van iemand met kinderen ten laste hoger liggen dan iemand zonder kinderen. Nu blijk bij een beetje dieper nazicht (voordien altijd de vooraf ingevulde rubrieken gebruikt) van mijn belasting aangifte dat dat de kinderen noch bij mijn vrouw ,noch bij mijzelf op de loonbrief als ten laste worden aangerekend. Onderzoek van het Centrum voor Sociologisch Onderzoek van de KU Leuven toont aan dat co-ouderschap bij scheiding niet altijd de beste oplossing is. Wie van de ouders neemt het kind ten laste na scheiding ? Het fiscaal ten laste hebben van een kind geeft aanleiding tot een verhoging van de belastingvrije som en tot een terugbetaalbaar belastingkrediet.


Elk kind ten laste doet de belastingvrije som stijgen. Meer informatie lees je op deze website. Indien na een scheiding de kinderen bij jou ten laste komen, kan je belastingvrije som stijgen, zodat de basis waarop je wordt belast (de inkomsten waarop belastingen worden berekend) daalt en je dus minder belastingen moet betalen. Bij feitelijke scheiding is het onder bepaalde voorwaarden mogelijk dat een partner nog ingeschreven blijft als persoon ten laste bij de ex-partner. Ingeval van een wettelijke scheiding kan je niet meer als persoon ten laste bij de ex-partner.


Kunnen we dan als ouder vanaf jaar de beslissing bij ons kind laten ? Stel je voor dat je als ouder inderdaad de beslissing om waar en wanneer bij wie te gaan wonen aan je kind overlaat dan breng je dat kind in een onmogelijke situatie. Met de beste bedoelingen willen ouders graag hun kinderen en vooral hun pubers de ruimte geven om te kiezen. Er is ook een kruislingse optimalisatie mogelijk, waarbij elke ouder officieel kinderen ten laste heeft. Ouders verdelen dan het aantal kinderen ten laste onder elkaar.


Dit lijkt soms fiscaal het meest aantrekkelijke maar een berekening bewijst vaak het tegenovergestelde. Bovendien is er extra administratief en rekenwerk mee gemoeid. Slechts één ouder kan een kind fiscaal ten laste hebben. Elke ouder krijgt van de verhoging van de belastingvrije som voor kinderen ten laste.


Jan en ik gaan over twee weken een cursus geven over onderhoudsgelden aan collega bemiddelaars. Met bestaansmiddelen van het kind ten laste wordt bedoeld: al zijn of haar inkomsten. Ook onderhoudsuitkeringen en bezoldigingen van studenten behoren tot de bestaansmiddelen.


Zorg dat je goed voorbereid bent op de emoties die de scheiding bij jullie kind kan losmaken. Stimuleer het kind om ook na de scheiding contacten te onderhouden met dezelfde mensen als diegene waar er al een goede band mee was voor de scheiding. Het kind zal zich er beter bij voelen. Zorg voor een thuis Ongeacht de frequentie waarmee u uw kind ziet is het van groot belang om een ‘thuis’ aan te reiken. Een kind dat voor meer dan procent gehandicapt is, telt voor twee.


Kind ten laste bij scheiding

Een alleenstaande ouder met kinderen ten laste krijgt een extra verhoging van de belastingvrije som met 1. Wie een kind jonger dan drie jaar én geen kosten voor kinderopvang opneemt in vak X, kan een toeslag krijgen van 5euro. Ten eerste de totale belastingvrije som en het bij behorende fiscaal voordeel. Ten tweede dezelfde berekening maar zonder kinderen ten laste. En ten slotte het verschil tussen beide.


Dit verschil is het voordeel op de kinderen ten laste. Bij fiscaal co-ouderschap is het berekende voordeel, het fiscale voordeel per. Alle bedragen zijn per jaar. Kinderen ten laste voor het jaar van het huwelijk.


Kind ten laste bij scheiding

Voor het jaar van het huwelijk moeten beide echtgenoten nog een afzonderlijke belastingaangifte indienen. Als de echtgenoten samen al een kind hadden, dan mag slechts één echtgenoot dat kind ten laste nemen. Eenzelfde kind mag nooit door meerdere personen ten laste worden genomen.


We zullen nu echter vrij schematisch een aantal fiscale aspecten van de situatie na de scheiding van de ouders te beschrijven. U dient wel voor ogen te houden wat op fiscaal vlak de situatie voor de scheiding van de ouders was (is) : Wanneer de ouders samenwonen genieten zij enkel van de aftrek voor het kind of de kinderen ten laste.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts