U kunt het beletselteken beter gewoon weglaten of de opsomming niet inleiden met zoals. Het belangrijkste uitgangspunt is dat een komma een lezer moet helpen. Wie schrijft, wil immers dat de lezers de tekst begrijpen zoals hij bedoeld is. Daar hoort ook bij: dat de lezers de pauzes leggen waar de auteur ze ook legt. Plaats dus een komma als er bij het voorlezen (hardop of ‘in je hoofd’) een duidelijke pauze hoorbaar is.
Opsomming die uit hele zinnen bestaat. De zin die de opsomming inleidt, eindigt met een dubbele punt. Na een dubbele punt komt meestal een opsomming , een uitleg of een citaat.
Het eerste woord na de dubbele punt krijgt meestal geen hoofdletter (tenzij het een hoofdletterwoord is, zoals een naam). De dubbele punt gebruik je wanneer hierna een opsomming komt, een citaat of een uitleg. Wanneer zet je een komma ? In het Nederlands zijn de regels voor het gebruik van de komma vaak onduidelijk, omdat niet iedereen het eens is over wanneer je wel en niet een komma moet zetten. Toch zijn er een paar dingen die je kunnen helpen om te bepalen of een komma op zijn plaats is of niet.
Het verwerken van een opsomming in een lopende tekst is vrij gemakkelijk. Het enige wat je hoeft te doen, is het plaatsen van komma ’s tussen alle delen van de opsomming. Uiteraard eindig je de zin gewoon met een punt of ander leesteken. Ik lees graag boeken van Kluun, King en G. Bij een opsomming geeft een beletselteken (…) aan dat de opsomming onvolledig is.
Een komma is meestal overbodig. Als het beletselteken wordt voorafgegaan door een lang opsommingsdeel, kan een komma geplaatst worden om de structuur van de opsomming te verduidelijken. Als de zin met een pauze vóór het voegwoord wordt gelezen, is er een sterke voorkeur voor zoals. De pauze wordt weergegeven door een komma of gedachtestreepjes. Elk onderdeel begint met een kleine letter.
Taal, Taalverzorging, Interpunctie, Komma. Een verhaal zonder interpunctie is natuurlijk niks dan zouden we ons snel ergeren aan het feit dat je niet weet wanneer een verhaal wel stopt of niet spellingzo gaat daarom uitleg geven deze keer over het gebruik van een komma want deze is onmisbaar in een verhaal moet je momenten hebben van rust. Voor de komma juist niet. Na de komma komt altijd een spatie.
Héhéé, was dat even vervelend. Een regel van de dubbelepunt is dat na het schrijven van de dubbelepunt, géén hoofdletter wordt geschreven. Dit geldt bij een geciteerde zin of een naam met een hoofdletter, zoals een persoonsnaam of land. Je moet bijna altijd een komma zetten voor een voegwoord.
De voegwoorden kun je niet allemaal uit je hoofd leren, omdat er heel veel van zijn. Tussen twee persoonsvormen komt altijd een komma , behalve als het om een heel korte zin gaat, zoals Wie dit leest is gek. Een bijvoeglijke bijzin krijgt altijd een komma aan het eind. Het combineren van aanhalingstekens voor directe rede met andere interpunctie zoals komma ’s en punten kent één basisregel: een complete zin in de directe rede bevat alle interpunctie die een ‘gewone’ zin ook zou bevatten (zinnen en 5).
Signaalwoorden worden ook wel indicatoren of verbindingswoorden genoemd. Hiermee wordt informatie gegeven over de opbouw van een tekst of tekstgedeelte. Het woord signaleert een opsomming , het signaleert een tegenstelling, een plaats, een chronologisch verban enzovoorts. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen signaalwoorden met verschillende functies. Deze komma voor het voegwoord heet de Oxford Comma.
Let’s have a good lunch! Komma ’s zijn bedoeld om de lezer te helpen. Maar een onnodige komma kan juist ook onbedoeld de betekenis van een zin veranderen. In welke taal je ook schrijft, de regels voor kommagebruik leiden maar al te vaak tot verwarring en zelfs tot heftige discussies, zoals bijvoorbeeld over de vraag of je vóór het laatste onderdeel van een opsomming wel of. Op de agenda staan de volgende punten: de vacature voor secretaresse, de aanstaande verhuizing, voor de kerstborrel zoeken we nog enthousiaste mensen om de zaal feestelijk aan te kleden.
Ook hier geldt weer: wees consequent. Het laatste deel van de opsomming past grammaticaal niet bij de beginzin. Maar ik ben wel opgekweekt met zinsontleding, en zo’n opsomming met een inleiding is nog altijd iets dat een beetje wringt. Daarom vermijd ik die dubbelpunt waar ik kan.
Is de inleiding een zin op zich, dan laat ik ze eindigen als een zin. Je kan er eenvoudig voor kiezen om de informatie in een volgende zin te gieten, namelijk: Maar voor de uitnodiging moet je zelf zorgen. Uitzondering hierop is het kommagebruik bij getallen, dan gebruik je nooit een spatie na de komma. Maak gebruik van een dubbele punt om een opsomming , een uitleg of een citaat in te leiden. Mijn hobby’s zijn: koken, hardlopen en lezen.
In veel teksten komen opsommingen voor. Maar weet je ook hoe het zit met de interpunctie bij een opsomming ? Dit gaat in veel teksten nogal eens fout. De dubbelepunt is een leesteken gevormd door twee boven elkaar geplaatste punten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.