vrijdag 17 augustus 2018

Personen ten laste op loonbrief

Personen ten laste op loonbrief

Als je een of meer personen ten laste hebt, krijg je een belastingvoordeel, namelijk een verhoging van je belastingvrij minimum. Dat betekent dat een groter deel van uw inkomen niet belast wordt en dat uw verschuldigde belasting dus verlaagt. Het is dan ook belangrijk te weten welke personen je op fiscaal vlak als ten laste kunt beschouwen.


Een mindervalide kind telt voor twee. Belastingvermindering – heb ik er altijd recht op ? Flexi-jobs en overuren. Voorbeeld: een tante die u na het overlijden van uw ouders tijdens uw jeugd ten laste heeft genomen Opgelet! Personen die niet in deze lijst voorkomen, kunnen in geen geval als fiscaal ten laste worden beschouwd.


Wie neemt kind best ten laste ? Op je loonbrief moet de fiskale situatie staan. Meestal met afkortingen. Bij ons staat er vb E: K: A:0. Hoe meer kinderen je fiscaal ten laste hebt, hoe hoger je netto-beroepsinkomen is op het einde van de maand. Om fiscaal ten laste te zijn, moet een zoon of dochter aan bepaalde voorwaarden voldoen.


Heb daarvoor ook een document moeten bezorgen aan de werkgever, met verklaring dat andere ouder daar afstand van doet. Echtgenote heeft dat ook moeten doorgeven op het werk. De kinderen ten laste op de belastingaangifte zorgen voor een verhoging van de belastingvrije som.


De fiscus zal dit jaar strenger controleren op de aangifte van kinderen ten laste die dit in realiteit niet (meer) zijn. Aan de ten laste name van kinderen zijn immers fiscale voordelen verbonden die regelmatig ten onrechte worden toegekend omdat men bijvoorbeeld “vergeet” om het kind niet meer als dusdanig op te geven. Kinderen ten laste of niet?


Het betekent al gauw een verschil van ettelijke honderden euro’s. Dat alleen al is een goede reden om vak II van uw belastingaangifte minutieus in te vullen. Het tweede vak op uw belastingaangifte gaat niet toevallig over uw gezinssituatie.


Of u al dan niet een partner. Man en vrouw moeten zelf kunnen kiezen wie de kinderen ten laste neemt. Als echtgenoten of partners met kinderen uiteengaan kan een fiscale co-ouderschapsregeling vastgelegd worden. Het belastingvoordeel voor de kinderen ten laste wordt dan verdeeld.


Als je kinderen ten laste hebt, heb je recht op een belastingvoordeel. Niet alleen de hoogte van het loon speelt hiervoor mee, maar ook de gezinssituatie van de werknemer, het aantal personen ten laste enzovoort. Twee werknemers met hetzelfde loon zullen dus niet noodzakelijk dezelfde bedrijfsvoorheffing betalen.


Welk voordeel een (groot)ouder ten laste oplevert, hangt van de leeftijd af. Voor een jongere (groot)ouder is er een verhoging met 1. Onder welke voorwaarden is uw kind fiscaal ten laste ? Drie voorwaarden moeten cumulatief vervuld zijn. Op de tweede rij wordt het fiscaal voordeel berekend zonder de kinderen ten laste.


De derde rij ten slotte geeft het verschil aan tussen beide. Zoals bij de belastingvrije som geldt dit fiscaal voordeel voor beide ouders in geval van fiscaal co-ouderschap. Mindervaliden gelden voor twee ten laste. Vermindering met € voor ouders, grootouders, broers of zussen ten laste die de leeftijd van jaar bereikt hebben. Door deze verhoging van de belastingvrije som voor kinderen ten laste zal dus het totale netto inkomen van iemand met kinderen ten laste hoger liggen dan iemand zonder kinderen.


De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) past in de praktijk eigen criteria toe om te oordelen of je ten laste bent, vaak zonder rekening te houden met andere bewijsmiddelen. Geef hier het aantal personen ten laste op die de leeftijd van jaar hebben bereikt. Als dit niet klopt, dan kan je dit manueel aanpassen.


Personen ten laste op loonbrief

Alle kinderen waarvoor jij (of de persoon wiens inkomen meetelt) financieel verantwoordelijk bent, tellen mee als kinderen ten laste , ook als ze niet op jouw adres gedomicilieerd zijn, bijvoorbeeld bij co-ouderschap, nieuw samengesteld gezin, pleegkind. Stel dat uw dochter alleen van u ten laste is, omdat u bv. Daardoor krijgt u geen uitkeringen en valt u voor de sociale zekerheid helemaal ten laste van uw werkende partner. Als u een werkloosheidsuitkering krijgt en beslist definitief of voor een heel lange periode voltijds huisman of huisvrouw te worden, dan moet u afstand doen van uw uitkeringen door uw beslissing mee te delen aan de RVA.


In sommige gevallen kan je ten laste zijn van iemand anders dan je ouders. Je bent al jaar fiscaal ten laste van die persoon.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts