maandag 19 oktober 2015

Aandelen eigen bedrijf

Een tweede manier om werknemers mee te laten profiteren van de groei van het bedrijf zijn aandelen. Inkopen in een bedrijf is een grote stap en daarom is het verstandig om je goed in te lezen hoe je partner kunt worden in een bestaand bedrijf of het bedrijf waar je werkt, hoe je financiering regelt en hoe het nou precies zit met betrekking tot aandelen. Uiteraard kleven er ook enkele nadelen aan het inkopen van eigen aandelen : Door het inkopen van eigen aandelen wordt het eigen vermogen naar beneden gebracht.


Aandelen eigen bedrijf

Dit kan leiden tot een conflict ten opzichte van de schuldenlast. Dit zorgt ervoor dat de waarde van het bedrijf afneemt en dat de koers daalt. Door een gedeelte van de aandelen te houden, voelde hij zich nog altijd eigenaar van het (zijn) bedrijf en daardoor betrokken. Gedeeltelijk) gecasht had hij al, dus die earn-out interesseerde hem niet zo veel.


En als de tijd rijp was zou hij vast nog wel het nodige voor de rest van zijn aandelen ontvangen. Het vormt ook een impuls om door te groeien in je bedrijf. Het is in ieder geval van belang dat je jouw overwegingen helder communiceert. Hoe geef je nieuwe aandelen uit?


Aandelen eigen bedrijf

Het belang van de zittende aandeelhouders zal verwateren. Cumulatief preferente aandelen : zijn gelijk aan preferente aandelen , geven recht op een vast jaarlijks dividen maar mocht het bedrijf een aantal jaren slecht draaien en wordt er geen dividend uitgekeer dan blijft het recht op het vaste deel daarop bij deze aandelen bestaan. Draait het bedrijf weer goed dan dient met terugwerkende kracht het. Ondernemingen geven aandelen uit om geld aan te trekken dat zij nodig hebben voor hun activiteiten. Het geld dat een onderneming met aandelen ophaalt, staat in beginsel voor onbepaalde tijd ter beschikking van de onderneming en heet het eigen vermogen van de onderneming.


Een aandeel is een deelneming in dat eigen vermogen. Sommige beleggers zien de inkoop van eigen aandelen als een gebrek aan groeivisie, omdat het management blijkbaar geen goede investeringsmogelijkheden ziet. Wilt u gaan beleggen in bijvoorbeeld aandelen of obligaties? Een eigen bedrijf starten wijst u de weg in beleggingsland. Tien vragen en antwoorden over beleggen, speciaal voor dummies.


Beleggen is het investeren van geld met als doel om het vermogen te vergroten. Aandelen van een BV verkopen. In de meeste gevallen dat je met een of meerdere investeerders in zee gaat, moet je van je bedrijf een BV maken. Dit omdat zij ook een deel van de aandelen willen. Maar hoe makkelijk gaat dat eigenlijk, het aandelen verkopen van een BV?


Bij een bedrijfsovername wordt meestal de hele onderneming (1 van de aandelen of activa) overgenomen. En daarmee ook 1 van de zeggenschap: de koper wordt volledig eigenaar. Bij een participatie neemt de koper, veelal een investeerder (hierna: de participant), een belang in het bedrijf.


Maak echter niet de denkfout dat een bedrijf met positief eigen vermogen sowieso een goed bedrijf is. Er staan bijvoorbeeld tal van waardeloze activa op het actief van de balans. Het eigen vermogen kan positief zijn maar in werkelijkheid is de situatie toch niet zo denderend. Indien u de aandelen heeft verworven door middel van schenking of erfenis, zullen de aandelen doorgaans tot uw eigen vermogen behoren. Door bijna gratis te lenen en met de opbrengst eigen aandelen in te kopen dalen de financieringskosten van de onderneming.


Tegelijkertijd stijgt de winst per aandeel, waar de aandeelhouders van profiteren. Het inkopen van eigen aandelen klinkt dus als een win-win situatie, maar tegelijkertijd is het ook een waarschuwing. Geld in je eigen bedrijf steken doe je alleen als je erin gelooft. Bovendien leidt inkoop van eigen aandeel meestal tot een koersstijging, waardoor ook de beloning voor het personeel toeneemt.


Dit was voor AMG een belangrijke reden om aandelen te kopen: het bedrijf wilde uitbetaling van aandelen aan medewerkers mogelijk maken. De terugkoop (of inkoop) van eigen aandelen door een onderneming wordt vaak beschouwd als een teken van hoop op een nakende koersstijging. De meest courante theorie daarrond zegt dat de terugkoop van de eigen aandelen het aantal aandelen in handen van het publiek doet dalen en dus de winst. Deze variant houdt rekening met de door de koper gewenste financieringsverhouding tussen eigen en vreemd vermogen van het te waarderen bedrijf.


Hoe hoger het aandeel vreemd vermogen in een bedrijf – dus hoe hoger de schuldenlast – hoe minder het waard is. Wanneer een bedrijf er namelijk voor kiest om aandelen uit te geven dan waarderen ze hun eigen bedrijf tegen een bepaalde waarde. De intrinsieke waarde van een bedrijf wordt bepaald door de som van de actuele waarde van alle activa, te verminderen met de waarde van alle passiva die niet tot het eigen vermogen behoren.


Aandelen eigen bedrijf

In eerste instantie kan men dit afleiden uit het eigen vermogen (kapitaal) zoals dit op de balans staat vermeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts