maandag 19 oktober 2015

Autisme volwassenen partner

Leven met autisme is vaak niet gemakkelijk. Niet alleen voor diegene die autisme heeft, maar dikwijls ook voor de partner. Mensen met autisme hebben een enorme behoefte aan structuur: routine, regels en voorspelbaarheid geven houvast en veiligheid. Het aanpassen hieraan kan als partner moeilijk zijn. Als partner kun je soms verbijsterd zijn over de logica van mensen met autisme en – laten we eerlijk zijn – soms ook behoorlijk gefrustreerd.


Op een dag stond er een deurwaarder op de stoep. Mijn vriend had iets online besteld en vervolgens de rekening op een stapel gelegd. Autisme kan invloed hebben op je relatie.


Veel mensen met autisme hebben veel meegemaakt, zowel voor als na de diagnose. De zichtbaarheid van autisme varieert. Ieder mens met autisme is anders. Veel volwassenen met autisme hebben nog geen (volledige) diagnose.


De NVA wordt vaak benaderd door vrouwen en in toenemende mate ook mannen, vaak met een kind met de diagnose autisme , die autisme bij hun partner herkennen of vermoeden. Voor hen en hun partner is deze brochure met name bedoeld. Maar hun behoefte aan structuur kan een partner flink opbreken. Als ik moe ben, kan ik het geduld niet meer opbrengen.


Als u zegt dat veel mensen met autisme niet zien wat hun partner doet, dan is dat even veel andersom ook zo. Ik ben zelf vrouw van een man met autisme die gescheiden is, en ik bewonder mijn ventje dat hij zo sterk is geweest bij zijn eerste vrouw (die geen autisme ha misschien wel iets anders maar dat is natuurlijk koffiedik kijken). Maar wat ik nu moet doorleven is in tijdsduur veel langer en bij momenten zelfs intenser. In mijn eerste rouwperiode na overlijden had ik ten minste mezelf nog, maar na de breuk met mijn partner met autisme blindheid ( syndroom van asperger met ook wat narcistische kenmerken ) had ik zelf mezelf niet meer.


Autisme volwassenen partner

Hoe kan het dat een volwassene ‘ineens’ autisme blijkt te hebben? Soms realiseert een ouder van een kind met autisme zich dat er wel heel veel overeenkomsten zijn met de eigen jeugd: problemen op school, sociale onhandigheid en een vertraagde taalontwikkeling. Daar klust hij de rest van de avond. Veel meer dan in het verleden is er aandacht voor autisme bij volwassenen.


Steeds meer mensen ontdekken dat zij een vorm van autisme hebben en krijgen een autismediagnose. Velen van deze ‘laatgediagnostiseerden’ zijn ouder dan 1 vaak zelfs veel ouder dan 18. De Partnercursus ASS bij je man wat dan… is een psycho-educatieprogramma, met niet alleen aandacht voor autisme bij de man, maar ook voor het effect hiervan op de vrouw en het gezin. Het richt zich op vrouwen die een partnerrelatie hebben met een man met autisme en hierin problemen ervaren.


Autisme volwassenen partner

Kairos, uw auticoach in Antwerpen. Wij zijn ervaren coaches en klinische psychologen gespecialiseerd in coaching en psychotherapie voor kinderen, jongeren en volwassenen met (een vermoeden van) autisme. Op latere leeftijd de diagnose autisme stellen is lastig: voor een goede diagnose is veel informatie over de ontwikkeling in de jeugd nodig, en deze is lang niet altijd meer voorhanden.


Merk je dat je moeilijk contact kunt maken met anderen of moeite hebt met het begrijpen van lichaamstaal? Heb je veel moeite met veranderingen in je dagelijkse routine? Een ontmoetingsplek voor volwassenen met een vorm van autisme. Christien Westhuis begeleidt partners die merken dat autisme problemen geeft in de relatie. Ze begeleidt ook mensen die gescheiden zijn en waar autisme een rol speelde in de partnerrelatie.


Ook volwassenen die als kind zijn opgevoed door een ouder met autisme kunnen terecht voor begeleiding. Na de eerste verliefdheden betekent dit vaak een manier vinden om samen toch een stabiele relatie op te bouwen. Jongeren, volwassenen , partners , ouders, collega´s, en werkgevers kunnen bij Schoot Kracht! Vergoeding vanuit PGB is mogelijk. En over autisme heb je waarschijnlijk al genoeg gelezen en gezien, dus dat is ook niet zo interessant.


We gaan het over jou hebben. Wat jij anders wil en wat daar voor nodig is. Met respect voor jezelf en je partner. Jantien van Dijk is gespecialiseerd in de communicatie binnen gezinnen en relaties waarin autisme een rol speelt.


Ze biedt relatietherapie aan voor stellen waarvan een van de partners autisme heeft. Als je een partner met autisme hebt dan voel jij je vaak eenzaam. De AQ is verkrijgbaar via de website van het Autism Research Centre in Cambridge en mag wereldwijd vrij gebruikt worden door professionals. Wantrouwen in een relatie: mensen met autisme hebben, net als hun niet-autistische partners , een grote behoefte aan veiligheid.


De autistische partner gelooft de partner niet meer op zijn woord. Nederland is autismevriendelijk als er bewust en actief rekening wordt gehouden met de behoeften van mensen met autisme. Met deze website voor en over volwassenen met autisme willen we laten zien dat dit ideaal concreet te realiseren is.


Autisme volwassenen partner

Op dit blog schrijf en verzamel ik dus informatie over het omgaan met autisme in de breedste zin.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts