vrijdag 9 oktober 2015

Hoe ontstaat verlegenheid

Beste mevrouw Dijkstra, Weet u ook hoe verlegenheid ontstaat ? Word je daarmee geboren? Ik geef mijn zoontje altijd genoeg bevestiging en complimentjes en stel echt geen al te hoge eisen aan hem. Verander jezelf niet, maar overwin je verlegenheid ! Het sleutelwoord hiervoor is ‘sociale competentie’. Een verlegen persoon was dit vaak ook al in zijn kinderjaren, maar je wordt er pas van bewust zodra je de puberteit inkomt. Je kan je hele leven verlegen en onzeker zijn, toch zie je vaak dat het steeds minder wordt naarmate je ouder wordt.


Hoe ontstaat verlegenheid

Verlegenheid uit zich dus in lichamelijke spanning, gespannen gedrag en onzekerheid. Dit zorgt ervoor dat verlegen mensen zich belemmert voelen om te zeggen en te doen wat ze eigenlijk zouden willen. Uit onderzoek blijkt dat van de bevolking wel eens verlegen is of verlegen is geweest. Je zou het misschien niet verwachten, maar uit onderzoek is gebleken dat van de Nederlanders in enige mate last hebben van verlegenheid.


Ze zijn in hun hoofd de hele tijd bezig met wat ze zeggen, hoe ze het zeggen, of ze het niet fout hebben gezeg wat de anderen over ze denken enz. Natuurlijk heeft verlegenheid wel nut. Beste Pieternel Dijkstra, Ik heb het artikel over verlegenheid gelezen en het was voor mij heel herkenbaar. Ik wist dat ik verlegen ben en er last van heb, maar niet dat het zoveel dieper ingrijpt op allerlei denkgewoontes. Deze mensen zijn regelmatig erg nerveus als zij bij anderen zijn of bijvoorbeeld een presentatie moeten geven.


Ze kunnen zich er meestal echter overheen zetten. De invloed van de verlegenheid op hun leven is gering. Wel weet men dat verlegenheid door verschillende factoren wordt bepaald.


De belangrijkste factoren die hierbij een rol spelen, zijn opvoeding, leeftijd en vooral ook het hebben van één of meerdere vervelende ervaringen. Als je niet geleerd hebt voor jezelf op te komen omdat je ouders altijd van alles voor je regelden ( hoe goed die bedoelingen ook waren) en niet verantwoordelijk werd gehouden voor je fouten, dan word je denk ik later onzeker. Ik was als klein kind al verlegen en gevoelig. Ik denk wel dat het deels. In deze cursus leggen we u uit wat verlegenheid is, hoe die ontstaat , wat de functie (jawel!) ervan is en hoe u extreme verlegenheid kunt overwinnen.


Er ontstaat een bruisend gesprek en jij hangt er een beetje bij met een gevoel van: “Genoeg gekletst”. Je vriend of vriendin vergeet je voor te stellen aan de ander en daardoor voel je jezelf een waardeloos stuk decoratie. Neem in dit soort gevallen zelf het initiatief. Zo ja, wanneer zijn die? Zijn er kritieke momenten in een ontstaanstraject?


De omgeving kan soms totaal verkeerd reageren op verlegenheid. Opmerkingen als: ‘je moet er gewoon op afstappen, er kan je niets gebeuren’ laten zien dat het niet begrepen wordt. Zo eenvoudig is het niet namelijk. En gewoon op iemand afstappen is voor een verlegen persoon niet aan de orde.


Hoe reageert de omgeving? Ook verlegenheid ontstaat vaak vanuit onzekerheid. Dit is tot op zekere hoogte heel gewoon. Als het je echter beperkt in je dagelijks functioneren kan verlegenheid een grote invloed hebben op je leven. Het is niet precies duidelijk hoe verlegenheid ontstaat.


Deskundigen houden het op een wisselwerking of een samenwerking tussen een aantal factoren. Zelfvertrouwenkan onbewust opgebouwd worden door complimenten of steun die men vroeger kreeg van anderen. Door jezelf te bewijzen of doordat je hebt gemerkt dat je iets goed kan, kan het zelfvertrouwen nog verder opgebouwd worden. Bij sommige mensen ontstaat verlegenheid doordat ze bijvoorbeeld keer op keer tijdens hun jeugd te horen kregen dat ze niet goed genoeg waren of ze hebben in andere situaties een deuk opgelopen in hun zelfvertrouwen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat tot van de mensen uit de algemene bevolking deze stoornis heeft.


In de wetenschap is nog niet zoveel bekend over het ontstaan van de vermijdende-persoonlijkheidsstoornis. Zelfbewustzijn ontstaat bij kinderen laat in het tweede levensjaar. Onderzoekers gebruiken de spiegelproef om zelfbewustzijn vast te stellen. Ze brengen dan bijvoorbeeld een post-it papiertje aan op de haargrens van het kind zonder dat die dat in de gaten heeft.


Of een stip op het puntje van de neus, zoals op de afbeelding. Verslaafd raak je niet van de ene op de andere dag. Het is iets wat zich in de loop van de tijd ontwikkelt.


Verliefdheid is een gevoel dat iemand heeft in het begin van een liefdesrelatie of eenzijdig zonder relatie, alhoewel sommigen (vaak levenspartners) het voor de rest van hun relatie ervaren met elkaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts