dinsdag 6 oktober 2015

Alleenstaande moeder parttime werken

Alleenstaande moeder parttime werken

Inkomen alleenstaande bijstandsmoeder versus werkende alleenstaande moeder Regelmatig zijn er berichten dat bijstandsmoeders het zo ontzettend slecht hebben op financieel vlak. Ook bij ons een ex die roept geen geld te hebben en nu maar eens even alles goed uitgezocht. Werken in combinatie met het opvoeden van een kind is helaas niet alleen rozengeur en maneschijn, het kan heel moeilijk zijn om zowel je ouderlijke taken als je verantwoordelijkheden voor je baan goed te managen.


Dat het desondanks niet onmogelijk is bewijst een grote groep werkzame alleenstaande ouders dag in dag uit. Wanneer ik dan een alleenstaande moeder zou zijn, zou ik het met dat salaris misschien wel redden, maar misschien ook niet. Werk en gezin combineren, het is een aartsmoeilijke opgave, vooral voor alleenstaande ouders. Er zijn een paar mogelijkheden om de combinatie beter te laten verlopen. Zo kan je tijdelijk minder gaan werken dankzij allerhande verlofstelsels zoals tijdskrediet, loopbaanonderbreking en thematische verloven.


Je kan ook besluiten om deeltijds te werken. Ik zelf werkte nu full-time met mijn eerste kind hij is trouwens gaat nu naar de basisschool maar ik wil straks wanneer de baby er is ook gewoon full-time blijven werken dan gaat de baby naar Kinderopvang. Mijn vraag is: als alleenstaande moeder krijgt je toeslagen van de belastingdienst, maar wat mij niet helemaal duidelijk is, hoeveel kan je zelf maximaal verdienen als je parttime wil gaat werken zodat je niet in de problemen komt met je toeslagen? Ik heb nog een autistische zoon van en een dochter van met taaislijmziekte.


Ik kan niet rondkomen als ik niet werk en als ik bijstand aan moet vragen, moet ik mijn huis verkopen. Als je wilt gaan studeren als alleenstaande moeder kan je het maximale aantal uren opvang per maand afnemen (2uren). De website voor studerende moeders is wat concreter met informatie over als je een studie wilt gaan doen. Zij hebben een beter beeld van wat je vergoed krijgt in welke gemeente.


Ik was ook alleenstaande moeder sinds ik weken zwanger was en urgentie krijg je niet. Ze geven dat tegenwoordig echt nog maar zelden en bovendien heb je een verblijfplaats bij je ouders. Als je een woning hebt gevonden heb je met een parttime salaris recht op huurtoeslag, zorgtoeslag, alleenstaande ouderkorting en kindgebonden budget. Mijn eigen moeder was altijd thuis en ik vond het vanzelfsprekend dat zij er voor me was. Ik denk dat mijn kinderen sneller beseffen dat ik meer ben dan alleen hun moeder.


Maar wat ik vooral hoop is dat ze weten dat als puntje bij paaltje komt, ik altijd voor hen zou kiezen. Fulltime thuis werken is daarom misschien af te raden, een gulden middenweg is beter. Alleenstaande ouder en zelfstandige? Reken er maar op dat het niet eenvoudig zal worden. Het is hard werken , je toekomst is onzeker en je moet met verschillende regels, documenten en vergunningen in orde zijn.


Zou ik dagen gaan werken dan werd ik gillend gek (en eerlijk gezegd denk ik wel eens over uitbreiding naar dagen). En ik werk als zelfstandige, dus ik mag het zelf weten. Als je in deeltijd wilt werken , wees dan wel bedacht op het risico dat men een full-time takenpakket in een part-time baan wil proppen.


De tool laat zien wat het netto betekent om meer of minder te gaan werken. Voor veel stellen is het financieel gezien gunstiger als beiden parttime zouden werken. Daar gaat het Russel denk ik ook een beetje over.


Wat voor werk kan ik doen vanuit huis, wat redelijk tot goed verdiend om rond te komen? Ik wil mijn kind niet naar het kinderdagverblijf brengen, maar zelf voor haar zorgen. Als alleenstaande moeder kan geld een issue zijn. Er is ineens geen sprake van twee inkomens. Bovendien kan het lastig zijn om (veel) te werken als je een baby’tje hebt waar je grotendeels (of misschien wel volledig) zorg voor moet dragen.


Moeders Voor Moeders vacatures. Werken , kinderen, huishouden, sociale contacten en tijd voor jezelf hoe organiseer je dit als alleenstaande moeder ? Zoeken naar oplossingen die nergens overzichtelijk bij elkaar te vinden zijn. Vandaar deze site, ik wens jullie veel succes bij het vinden van praktische en nuttige tips. Ben je een alleenstaande ouder?


Of dat nu bewust is of een gevolg van een (echt)scheiding of na een overlijden, hier vind je informatie over hulp en ondersteuning, wetgeving en organisaties voor alleenstaande ouders. Dat minder werken een oplossing is tegen al te veel stress en mogelijke burn-outs spreekt voor zich. Maar deeltijds werken heeft ook andere gevolgen op langere termijn, voor je loon, je carrière. De voordelen van fulltime werken als moeder. Overgang kostwinnersgezin - alleenstaande moeder Omdat mijn man veel aan het werk was, is de overgang van kostwinnersgezin naar alleenstaande moeder niet zo groot.


Onregelmatig werken is zeker mogelijk als alleenstaande moeder. Op zoek gaan naar geschikte opvang is een lastige klus, zeker omdat het ook gewoon supergoed moet klikken. Schuldgevoel zal waarschijnlijk altijd blijven als je kindje niet thuis kan slapen of als je haar laat uit bed moet halen. Cookies houden je leesvoorkeuren bij en laten ons toe om onze website beter af te stemmen op jouw interesses.


Bij de geboorte van het eerste kind blijft de meerderheid van de Nederlandse vrouwen werken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts