vrijdag 6 april 2018

Bedragen leefloon juli 2019

Voor samenwonenden (categorie 1) stijgt het leefloon naar 61euro per maan voor alleenstaanden (categorie 2) naar 92euro. U hebt recht op een leefloon als uw inkomen onvoldoende is en als u niet in staat bent die toestand te veranderen. Als uw inkomen lager is dan het leefloon , kunt u vragen om het verschil bij te passen zodat uw inkomen op dezelfde hoogte komt als het leefloon.


Dit is een verhoging met euro ten opzichte van het vroegere bedrag. Ingeval van een beslag op loon door DAVO wegens achterstallig onderhoudsgel verhoogt bijgevolg het niet voor beslag vatbaar loon. Als je inkomen lager is dan de bedragen hieronder, dan heb je misschien recht op een volledig of aanvullend leefloon.


Neem in dit geval contact op met de sociale dienst van het OCMW. Een maatschappelijk werker bekijkt je situatie en analyseert of je recht hebt op leefloon. Ga in dat geval eens langs in het welzijnsbureau of antenne in uw buurt. Samenwoning is het onder hetzelfde dak.


Daar zal een maatschappelijk werker uw situatie bekijken en analyseren of u recht op een leefloon hebt. Je wordt als alleenstaand beschouwd als je alleen woont. Je bent samenwonend met een gezin ten laste als er minstens minderjarig ongehuwd kind aanwezig is. De hoogte van de AOW bedragen kun je hier vinden.


Over welke maand krijg je uitbetaald? Het geldbedrag dat je ontvangt, gaat over diezelfde maand. Ter voorbeeld: krijg je betaald rond januari?


Dan is dat bedrag gebaseerd op heel januari (– januari). Als je geen of een te laag inkomen hebt, kan je een basisinkomen krijgen. Dat heet ‘een leefloon ’. Maar deze financiële hulp staat niet alleen.


Als je een leefloon krijgt, verwacht het OCMW ook iets van je terug. Het recht op maatschappelijke integratie, waarvan het leefloon een onderdeel is, is aan een aantal voorwaarden verbonden. Je kan ze ook vinden in de rubriek ‘cijfers’ in onze toolbox. Het leefloon is echter maar één van de vormen van hulpverlening van het OCMW. NIEUWE BEDRAGEN LEEFLOON EN STEUNNORM.


Bedragen leefloon juli 2019

Het vast bureau heeft de verhoging van de basisbedragen van de categorieën alleenstaande en samenwonende vanaf 01. Dubbele kinderbijslag bij hoge kosten. Als uw kind niet bij u woont omdat het bijvoorbeeld gehandicapt is, kunt u hoge kosten hebben. Dan is het in sommige gevallen mogelijk om dubbele kinderbijslag te krijgen. Ze zijn gekoppeld aan de spilindex en telkens deze overschreden wordt, worden de bedragen van het leefloon aangepast.


De nieuwe bedragen gelden vanaf de eerste maand die volgt op de maand waarin het indexcijfer de spilindex bereikt of overschrijdt. Echter DAVO kan het beslag ook beperken tot het deel van het nettoloon boven het leefloon. Gelet op de verhoging van de bedragen van het leefloon zal het niet voor beslag vatbaar gedeelte van het loon in dat geval dus ook verhogen.


Als je alleenstaande bent, krijg je maximaal 91euro per maand. Het bedrag voor iemand met personen ten laste is gelijk aan keer het bedrag voor een samenwonende. Concreet betekent dit dat u: Het indexatieprogramma start om de bedragen aan te passen in de betalingsplannen voor de.


Je moet daarnaast ook aan een aantal voorwaarden voldoen. Dit wil zeggen dat je eerst moet nagaan of je recht hebt op een andere uitkering. We zullen dit samen met jou overlopen.


U mag maximaal 2 al dan niet opeenvolgende, dagen per kalenderjaar in het buitenland verblijven. Leefloon is een residuair recht. Iedereen die in België woont, heeft recht op een minimuminkomen om te kunnen leven. Dit noemt men het leefloon. Een leefloon wordt niet zo maar toegekend.


U vraagt het leefloon aan bij de sociale dienst van het OCMW. Concreet heeft dit tot gevolg dat het niet voor beslag vatbaar loon verhoogt bij een loonbeslag door DAVO (Dienst voor alimentatievorderingen) wegens achterstallig onderhoudsgeld dat beperkt werd tot het nettoloon boven het leefloon. Jitske woont bij haar papa Filip.


Vita behoudt de wezentoeslag van 8EUR. Het is mogelijk dat u over een inkomen beschikt, maar dat dit inkomen minder bedraagt dan het leefloon. U kunt dan genieten van een aanvullend leefloon.


Het OCMW past het verschil. Je mag de forfaitaire en reële kostenvergoeding niet door elkaar gebruiken: ofwel krijg je een vast bedrag, ofwel krijg je de kosten die je kan bewijzen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts