woensdag 14 november 2018

Huwelijksquotiënt wettelijk samenwonen

De administratie vestigt één aanslag op naam van beide wettelijk samenwonenden. Wanneer een van beide samenwonenden geen of weinig inkomsten heeft dan past de administratie automatisch het huwelijksquotiënt toe, tenzij de aanslag daardoor wordt verhoogd. Meer informatie over belastingen bij wettelijk samenwonen. Dat betekent dat een deel van de beroepsinkomsten van de partner met het hoogste inkomen toegekend wordt aan de andere partner.


Zowel feitelijk samenwonen , wettelijk samenwonen als trouwen heeft bepaalde voor- en nadelen. Deze verschillende vormen van samenwonen verschillen op bepaalde vlakken van elkaar. Een weloverwogen keuze maken, veronderstelt kennis van zaken. Afhankelijk van je persoonlijke situatie zal het ene meer voor de hand liggen dan het andere.


Ik lees dat wettelijk samenwonenden het jaar van de aflegging van de verklaring van wettelijk samenwonen nog elk afzonderlijk een belastingbrief moeten invullen. U bent wettelijk samenwonend als u een verklaring van samenwoning heeft afgelegd. Dit gebeurt op de burgerlijke stand van de gemeente waar uw gemeenschappelijke woonplaats gevestigd is. De gevolgen van wettelijk samenwonen op de belastingen is afhankelijk van het jaar van de verklaring van. Een wettelijk samenwonende partner kan nooit ten laste genomen worden door de andere partner.


Wél kan het huwelijksquotiënt (net zoals bij gehuwden) toegepast worden. Partners moeten voor het jaar waarin ze een verklaring van wettelijke samenwoning afleggen nog geen gezamenlijke aangifte indienen. Zowat iedere stap in een mensenleven heeft fiscale gevolgen. Ook gaan samenwonen of trouwen heeft een fiscaal kantje.


Wij gidsen u in vogelvlucht door de fiscale gevolgen van het huwelijk of het wettelijk samenwonen. Samenwonen of trouwen: fiscaal kantje. Zo bent u ‘fiscaal’ al vast klaar voor de grote sprong. Zowel trouwen als wettelijk samenwonen bieden dan een betere bescherming. Maar misschien zien jullie er tegenop om een huwelijk te organiseren?


Dan is wettelijk samenwonen een optie omdat hier nauwelijks formaliteiten aan te pas komen: een handtekening van beide partners op het gemeentehuis van de gemeente waar jullie wonen is voldoende. U kiest voor wettelijk samenwonen. Wettelijke samenwoners worden volledig gelijkgesteld met gehuwden. Trouwen of wettelijk samenwonen ? Twijfel dan in ieder geval niet omwille van mogelijke fiscale verschillen tussen beide stelsels. Moet je je kind erkennen als je wettelijk samenwoont met de moeder?


Een aantal voordelen die gelden bij huwelijk of wettelijk samenwonen zijn niet van toepassing. Zo bestaat er fiscaal geen enkele band tussen de partners. Dat betekent een eigen belastingaangifte, afzonderlijke belasting, geen huwelijksquotiënt , geen verloning voor de samenwonende partner en geen optimalisatie van de fiscale voordelen naar.


Feitelijk samenwonen : als je een kat of hond hebt, woon je feitelijk samenwonen. Wettelijk samenwonen : je kan met je zus of vader wettelijk samenwonen. Je kan wel niet wettelijk samenwonen en getrouwd zijn op hetzelfde moment.


Wel geen bloedverwanten. Aan de partner die over een heel klein of geen beroepsinkomen beschikt, wordt een gedeelte van het beroepsinkomen van de andere partner toegerekend. Twee personen die samenwonen , kunnen een verklaring van wettelijk samenwonen afleggen in het stadskantoor. Je maakt daarvoor een afspraak.


Beide partners moeten aanwezig zijn. Kristiaan Andries van het Juridisch Kenniscentrum SD Worx geeft meer uitleg over welke impact jouw gezinssituatie op je nettoloon heeft. Houdt wettelijk samenwonen dezelfde rechten in als trouwen? Fiscaal gezien worden wettelijk samenwonenden gelijkgesteld met echtgenoten.


Feitelijk versus wettelijk samenwonen De term ‘ samenwonen ’ alleen is niet specifiek genoeg. Er is namelijk een verschil tussen ‘feitelijk samenwonen ’ en ‘ wettelijk samenwonen ’. Een koppel dat wettelijk samenwoont, heeft een verklaring van wettelijke samenwoning afgelegd bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Het gezinspensioen geldt enkel voor getrouwde echtparen er zijn geen gevolgen voor het rustpensioen, het overlevingspensioen of het pensioen berekend op basis van de loopbaan van uw gescheiden echtgenoot. Ze wordt ingehouden van het maandelijkse loon, maar de uiteindelijke afrekening gebeurt via de belastingaangifte op basis van het gezinsinkomen. Gevolg is dat koppels met een laag inkomen beter af zijn als ze feitelijk samenwonen , terwijl partners met beiden een hoog inkomen beter af zijn als ze gehuwd zijn of wettelijk samenwonen.


Dit boek is voor u als zelfstandige de leidraad om bewust te kiezen tussen trouwen, wettelijk of feitelijk samenwonen. Deze keuze heeft immers een aantal belangrijke praktische gevolgen , maar ook fiscale en juridische gevolgen waar u als zelfstandige dikwijls niet of te laat bij stilstaat. In voornoemd geval wordt het quotiënt niet toegepast.


Er zijn wel andere elementen waardoor wettelijk samenwonen fiscaal interessanter is. Een belastingvoordeel bij de personenbelasting, het betalen van successierechten en schenkingsrechten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts