donderdag 15 november 2018

Nettobestaansmiddelen aanslagjaar 2019

Wanneer u tijdelijk de gezinswoning heeft verlaten omwille van studies (u bent bijvoorbeeld tijdens de week op kot), wordt u normaal gesproken nog steeds beschouwd als deel uitmakend van het gezin van. Het grensbedrag is afhankelijk van de gezinstoestand van de student en verschilt eveneens naargelang de student met een studentenovereenkomst of een gewone arbeidsovereenkomst tewerkgesteld is. Een overzicht van de belangrijkste geïndexeerde bedragen in de personenbelasting. In dit overzicht vindt u de federale bedragen terug. Je nettobestaansmiddelen bereken je als volgt: 1) Tel het belastb aar loon dat je verdiende met een studentencontract en het belastbaar inkomen verdiend met het statuut student-zelfstandige op.


Pas wanneer je meer dan 12. Let wel: dit bedrag geldt enkel wanneer je geen andere belastbare inkomsten hebt dan het loon van je studentenjob, en wanneer je geen werkelijke beroepskosten vermeldt op je aangifte. De nettobestaansmiddelen mogen een bepaald bedrag niet overschrijden. Dit grensbedrag is van toepassing als je ten laste bent van gehuwde of wettelijk samenwonende ouder(s). Netto-bestaansmiddelen berekenen.


Het bedrag van de netto-bestaansmiddelen stemt niet overeen met wat men netto uitbetaald krijgt! Belastingvrije som en gezinssituatie. Ook andere inkomsten (zoals studentenarbei onderhoudsgel …) van de leerling tellen mee. Om fiscaal ten laste van zijn ouders te blijven, mag de student een bepaald bedrag aan nettobestaansmiddelen niet overschrijden. Wij geven u een overzicht van de belangrijkste bedragen.


Beroepsinkomsten en beroepskosten Bedragen in euro Aj. Je moet geen belastingen betalen als je totale inkomsten onder de belastingvrije som liggen. Hoe weet men of het grensbedrag in deze tabel niet overschreden wordt? Easily share your publications and get them in front of Issuu’s. Elke belastingplichtige heeft maar één maal recht op de vrijstelling van maximum 6euro.


Als u dividenden met en zonder inhouding van roerende voorheffing hebt verkregen, mag u zelf kiezen op welke van die dividenden u de vrijstelling toepast, zonder echter het maximaal vrijstelbare bedrag van 6euro te overschrijden. De belastingvermindering bedraagt van die uitgaven. Geen andere persoon dan de kinderen, ascendenten, broers en zussen, personen van wie u als kind volledig of hoofdzakelijk ten laste bent geweest, maakt deel uit van uw gezin op januari van het aanslagjaar.


Uw belastbaar inkomen bedraagt minder dan 19. De aftrek is beperkt tot maximum € 2. Bedrag aantonen statuut Vrijgesteld bedrag aan pensioenen NETTOBESTAANSMIDDELEN ink. Net als de voorbije jaren kunt u Fiscalc, Fiskobel en Superfisc PB van Wolters Kluwer bestellen.


Bestellen met korting kan enkel online via onderstaande link naar de bestelpagina. Daarbovenop is er nog een extra verhoging voor alleenstaanden met één of meerdere kinderen ten laste. Het kind moet (daadwerkelijk en op duurzame wijze) met de ouder in kwestie samenwonen. Dat hangt ervan af hoeveel je verdient.


Nettobestaansmiddelen aanslagjaar 2019

Als je inkomsten onder een bepaald bedrag blijven, dan hoef je er geen belastingen op te betalen. Dat maximumbedrag verandert elk jaar. Dat is een brutobedrag, na afhouding van de sociale bijdragen. Want vaak zal de nieuwkomer zelf de beperking moeten toepassen. Hij wordt daar dan op gewezen in de toelichting bij de aangifte of in nieuwe voetnoten, zo bv.


II, voor de beperking van het bedrag van de ‘toegelaten nettobestaansmiddelen ’, en in vak VII, voor de bepaling van het belastingvrije bedrag van intresten van spaarboekjes. Als je tijdelijk op kot zit of een lange reis maakt, verandert je domicilie niet. Blijf onder het loonplafond. Twee vragen bepalen hoeveel je als student-zelfstandige netto mag verdienen zonder dat je ouders het verhoogd belastingsvrij inkomen. Voor kinderen ten laste krijgt u een belastingvermindering onder de vorm van een toeslag op de belastingvrije som.


We bundelden ze tot een vragenbak. Met bestaansmiddelen van het kind ten laste wordt bedoeld: al zijn of haar inkomsten. Ook onderhoudsuitkeringen en bezoldigingen van studenten behoren tot de bestaansmiddelen. Onze rol evolueert meer en meer richting een adviserende functie, die veel breder is dan louter en alleen het betrouwbaar voeren van uw boekhouding. Behoren niet tot de nettobestaansmiddelen : kinderbijslag, studietoelagen en onderhoudsgelden tot 3. Let op: ook de eerste schijf van de nettobestaansmiddelen tot 2. Bovendien mag men ook beroepskosten aftrekken.


Het is aan te bevelen om de fiscaliteit de domicilie te doen volgen. Immers de fiscus kijkt naar de feitelijke toestand op januari van het aanslagjaar. Woon je bij een ouder die fiscaal als alleenstaande wordt beschouw dan wordt dit bedrag opgetrokken tot 4.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts