Kan de huurder zomaar iemand laten inwonen met. Verplicht om domicilieadres op huurhuis te zetten. Geen domicilie op huuradres - JuridischForum. Uw huurder en zijn domicilie. U sluit een woninghuurcontract, maar nadien blijkt dat de huurder zijn domicilie niet plaatst in uw huurwoning.
Wanneer het pand verhuurd wordt als hoofdverblijfplaats is de belasting op tweede verblijven niet van toepassing. De eigenaar zal deze taks moeten betalen als de huurder er zijn hoofdverblijf niet vestigt. Dit dient wel per gemeente te worden nagegaan.
Wanneer je een woning wil verhuren, hoop je natuurlijk de meest geschikte huurder te kunnen aantrekken. Eentje die tijdig zijn huur betaalt en jouw woning als een goede huisvader behandelt. Hier kan je wel degelijk naartoe werken.
De perfecte huurder is een huurder die geen schade berokkent aan jouw woning en die tijdig de huur betaalt. Maar wat kan je als verhuurder doen als je zelf een huurder hebt die van de ene dag op de andere zonder verdere verwittiging verdwijnt. Geen automatische beëindiging Het feit dat je huurder de woning of het appartement dat hij van je huurde verliet (en ook leeg maakte) brengt niet met zich dat de huurovereenkomst daardoor ook automatisch eindigt.
Mag de verhuurder zich verzetten tegen de bestemming van het goed als domicilie van de huurder ? Zijn er uitzonderingen op de toepassing van het stelsel? Als je vroegere huurder zijn domicilie niet wijzigt kan je nieuwe huurder problemen krijgen. Je kan deze problemen vrij eenvoudig oplossen. Er zijn echter wel eens huurders die dat niet doen. Op die manier hopen ze bv.
Bij Domicilie weten we dit als geen ander. Naast koopwoningen hebben we dan ook regelmatig huurwoningen in ons aanbod. Als huurder weet je waar je aan toe bent.
Geen onverwachte lasten, geen financiële risico’s, geen waardevermindering. Daar heb je geen omkijken naar. Om als huurder te kunnen genieten van de bescherming van de woninghuurwet, moet de woning die je huurt als hoofdverblijfplaats dienen.
Is dit niet het geval, en huur je de woning bijvoorbeeld als tweede verblijf, dan is het Vlaams Woninghuurdecreet niet van toepassing. Dergelijke huurovereenkomst zal dan vallen onder het gemeen huurrecht. Wanneer een huurder met toestemming van de verhuurder een onroerend goed tot zijn hoofdverblijfplaats maakt, is de huurovereenkomst onderworpen aan de huurwet. De meeste huurcontracten vallen zo onder de huurwet. Vele regels in de huurwet zijn echter niet-bindend.
Het huurcontract kan dan ook clausules bevatten die afwijken van het wetboek. Kunt u die er direct uitzetten of hem dwingen om een contract te tekenen? U lost dit probleem simpelweg op door in het huurcontract een extra clausule te voorzien.
Die bepaalt dat de huurder kiest om zijn of haar officiële adres altijd op het adres te zetten van het gehuurde pand. U hebt in dit geval dan ook geen attest van de gemeente nodig als uw huurder beslist om weg te trekken. Indien de huurder alsnog geen domicilie zal kiezen in het gehuurde goed en er derhalve een taks zou verschuldigd zijn wegens tweede verblijf, zal de verhuurder-eigenaar het recht hebben het bedrag van de taks te verhalen op de huurder.
In het huurcontract moet dan ook uitdrukkelijk zijn opgenomen dat de verhuurder afstand doet van verhaal ten opzichte van de huurder en hij er zich toe verbindt zijn afstand van verhaal te bekomen van zijn verzekeraar. De huurder heeft dan in principe geen brandverzekering meer nodig voor zijn huurdersaansprakelijkheid. Wie een kamer huurt, is meestal niet gedomicilieerd op dat adres. In de meerderheid van de gevallen gaat het immers om studenten voor wie de kamer een soort tweede verblijf is terwijl ze feitelijk nog thuis wonen bij hun ouders. Toch is het mogelijk om je domicilie te laten vastleggen op het adres waar je een kamer huurt.
Tip: als de verhuurder weet dat een huurder geen erfgenamen heeft, kan er een clausule opgenomen worden in het huurcontract die stelt dat het contract automatisch eindigt bij het verlijden van de huurder. Zo kan de verhuurder bovenstaande procedure vermijden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.