woensdag 27 september 2017

Veel praten weinig zeggen

In het recente februarinummer van Management Team stond een interview met Wessel Ganzevoort, “eminence grise” onder de organisatieadviseurs. Hij zei: “We besteden gemiddeld van onze tijd op kantoor aan praten , maar we zeggen bar weinig ”. Knappe jongen of meisje die erin slaagt een veelprater de mond te snoeren zonder dat deze beledigd is. Hoe dat wél kan, is voer voor wetenschappers. Het heeft weinig zin om elkaars gepraat af te wisselen zonder ook een luistermoment in te lassen. Vandaar mijn eerdere post over de kunst van met weinig woorden veel zeggen.


Na verloop van tijd begin je dit soort mensen echter steeds meer als een soort last te zien: ze praten veel te veel en bijna altijd over zichzelf. Ze vertellen je alsmaar dezelfde verhalen. Dit zijn het soort mensen die zichzelf bevoegd voelen om over elk onderwerp mee te praten , zelf als ze er eigenlijk helemaal niets over weten.


HEERJANSDAM - Bolkestein is een mooi figuur, Kok een eerlijke vent en Van der Vlies een ouwe rot in het vak. Toch is de politiek voor veel jongeren saai, zegt Gert-Jan Gouw uit Heerjansdam. Dat kan aan deze kenmerken liggen.


Ik heb nooit echt problemen gehad met praten. Ik praatte eerder dan ik liep (en ook dat lopen gaat inmiddels vrij goe dank). En ik praatte niet alleen vlot, maar deed en doe dat ook veel.


En dat schijnt iets over je persoonlijkheid te zeggen , volgens de wetenschap. Babbelen — praten — kouten — snappen — kakelen. Weinig beduidende dingen zeggen. Snappen zegt men van kleine kinderen, die altijd wat te vertellen hebben en dat snel en zonder ophouden doen. Deze divisie is afhankelijk van drie soorten omzet: licenties, onderhoud en services.


Licenties worden verkregen. Maar met het uitspreken van onze bevindingen beginnen vaak de moeilijkheden, want waar Vic, u en ik bij voorkeur niet van verdacht willen worden, is dat we wel veel praten , maar niets zeggen. Het is zaak, voor ieders hygiëne, in en buiten Arnhem, om immer tijdig te verdwijnen. De Bijbel zegt: ‘Bij een overvloed van woorden is een fout niet te vermijden’ ( Spreuken 10:). Mensen die te veel praten , en te weinig luisteren, lopen een grotere kans om het verkeerde te zeggen en zo een ander te kwetsen.


Vaak gaat het over wat hij of zij wel of niet leuk vindt, maar kan hij de zelfstandige naamwoorden nog door elkaar halen. Zo kan hij bijvoorbeeld ‘baby gooi’ zeggen in plaats van ‘ik gooi’. Door te luisteren leer je meer, creëer je meer waardevolle momenten en wordt je wereld veel rijker. Over jezelf praten is als fastfood.


Veel praten weinig zeggen

Lekker, en geen probleem voor af en toe. Maar als je het constant doet dan wordt het schadelijk. Overdreven knikken, ‘Uhuh’ en ‘Ja’ zeggen is niet actief luisteren. Als mensen je gaan dwingen om meer te praten , dan ga je alleen maar minder praten , dat is best logisch.


Als je onder druk iets moet zeggen , dan heb je er ook geen lol in natuurlijk, dat is heel begrijpelijk. Als je erachter komt waarom je niet veel praat, dan kun je aan die hindernis gaan werken, in plaats van jezelf te forceren te praten. We zeggen bar weinig als we met elkaar praten We besteden gemiddeld procent van onze tijd op kantoor aan praten. Praten met collega’s, de baas, klanten.


Maar praten we wel op de goede manier? Volgens Ilse van Ravenstein, co-auteur van ‘De Gespreksfluisteraar’, kan dit aanzienlijk beter. Een praatpaal is een installatie langs een snelweg of andere grote weg, waarmee men in geval van autopech of een noodsituatie contact kan krijgen met de hulpdiensten. Ook uitdrukkingen met vertellen, met de betekenis meteen onder het spreekwoord.


Vandaag was zo’n dag dat ik tegen de afspraak toch een zesde keer ging lopen in de week. Veel praten, weinig zeggen. Zij ervaren het zelf onderling niet als een probleem, het zijn ouderen die hier last van hebben. Ik vat de gewoonte om je zinnen af te raffelen trouwens niet op als een teken van botheid of gebrek aan belangstelling voor de luisteraar, maar eerder als teken van zenuwachtigheid danwel ondergeschiktheid. Communicatie-test - Praat jij (te) veel ? We leven in een communicatie-tijdperk, waarin ongelooflijk veel gepraat, getelefoneer vergader gediscussieerd wordt.


Veel praten weinig zeggen

De één geniet van praten of is een spraakwaterval en zoekt voortdurend mogelijkheden om zijn of haar praatbehoefte te stillen. Hij weet precies wat we bedoelen! Hij communiceert met ons en anderen nog steeds in heel veel klanken. Voor alles heeft hij een bepaalde klank.


Dus wij snappen hem ook.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts