dinsdag 19 september 2017

Bedragen zorgbudget voor ouderen met een zorgnood

Je zorgbudget voor ouderen met een zorgnood aanvragen Vraag dit zorgbudget voor ouderen met een zorgnood online aan (niet als je in Brussel woont). Om de aanvraag in te vullen, heb je je elektronische identiteitskaart (eID) en kaartlezer nodig en moet je je pincode kennen. En je hebt een beperkt inkomen.


Dan kun je een zorgbudget voor ouderen met een zorgnood (voorheen tegemoetkoming hulp aan bejaarden) aanvragen. Het bedrag hangt af van de zorg die je nodig hebt en je gezinsinkomen. Je kunt het geld vrij besteden, je hoeft geen uitgavebewijs voor te leggen.


Indien u verhuist van Wallonië of Brussel naar Vlaanderen en u had recht op een THAB, dan moet u binnen de maanden na verhuis een nieuwe aanvraag indienen bij een zorgkas in Vlaanderen voor een zorgbudget voor ouderen met een zorgnood (THAB). U zal dan zonder onderbreking uw zorgbudget verder uitbetaald krijgen. Het zorgbudget voor ouderen levert een belangrijke bijdrage voor de betaalbaarheid en dus van de toegankelijkheid van de zorg voor 65-plussers.


Veelgestelde vragen over wat te doen indien je een zorgbudget voor ouderen met een zorgnood ontvangt en je situatie wijzigt. Verouderde browser Je browser is verouder waardoor sommige functies op onze website mogelijk niet beschikbaar zijn. Deze documenten helpen maatschappelijk werkers om een aanvraag voor een zorgbudget voor ouderen met een zorgnood te begeleiden.


Presentatie zorgbudgetten en VSB i. MB): hier vind je meer informatie over een zorgbudget voor ouderen met een zorgnood en de Vlaamse sociale bescherming in het kader van de zesde staatshervorming. Personen met een handicap die hulpbehoevend zijn en ouder dan jaar, komen in aanmerking voor een zorgbudget ouderen met een zorgnood. De hoogte van deze tegemoetkoming is afhankelijk van hun zorgnood en inkomen. Kan ik als inwoner van Brussel ook een zorgbudget voor ouderen met een zorgnood krijgen?


Woon je in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, kan je geen aanvraag voor dit zorgbudget indienen in Vlaanderen. Je kan wel een tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden aanvragen bij de federale overheidsdienst Sociale Zekerheid (FOD). Hoeveel zorgbudget je krijgt, hangt af van de zorgzwaarte en het inkomen. Dat bedrag kan dus van persoon tot persoon verschillen. Wie een zorgbudget krijgt, mag het vrij besteden.


Je moet aangesloten zijn bij de Vlaamse sociale bescherming om een zorgbudget te kunnen krijgen. Aansluiten doe je door de jaarlijkse zorgpremie te betalen aan een zorgkas (vanaf jaar). Je kan het zorgbudget voor ouderen met een zorgnood combineren met de andere zorgbudgetten van de Vlaamse sociale bescherming.


Bedragen zorgbudget voor ouderen met een zorgnood

Als je ouder bent dan 6 zorgbehoevend bent en een beperkt inkomen hebt, dan kan je een zorgbudget voor ouderen met een zorgnood aanvragen. In het kader van de zesde staatshervorming is het zorgbudget voor ouderen met een zorgnood (vroeger tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden (THAB) genoemd) overgeheveld naar Vlaanderen. Hoeveel tegemoetkoming je krijgt, hangt af van je inkomen en de mate van de graad van zelfredzaamheid. Het maximumbedrag voor het zorgbudget voor ouderen met een zorgnood is in eerste instantie afhankelijk van uw graad van zelfredzaamheid.


Dit zijn enkele specfieke voorwaarden waaraan je moet voldoen om recht te hebben op het zorgbudget voor ouderen. De voorwaarden die gelden voor alle pijlers van de Vlaamse sociale bescherming, waarvan het zorgbudget voor ouderen met een zorgnood er één is, vind je hier. Om in aanmerking te komen voor een zorgbudget voor ouderen met een zorgnood (of een andere sociale ondersteuning), moet je gezondheidsprobleem eerst erkend worden als handicap. Hoeveel je zorgbudget voor ouderen met een zorgnood bedraagt, hangt af van hoeveel zorg je nodig heeft en je (gezins)inkomen.


Bedragen zorgbudget voor ouderen met een zorgnood

Als je een zorgbudget krijgt en je inkomen of gezondheidstoestand verandert, dan moet je dat meedelen of een herziening indienen van je dossier. Een aanvraag voor een zorgbudget voor ouderen met een zorgnood kunt u enkel online indienen. U vult bij de aanvraag een vragenlijst in die de nodige informatie geeft om een beslissing te kunnen nemen. Om een aanvraag te kunnen indienen, hebt u uw token of elektronische identiteitskaart (eID) met kaartlezer en pincode van uw eID nodig. De tegemoetkoming zorgt ervoor dat de zorgkosten voor deze personen dalen.


Zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden 2. Basisondersteuningsbudget voor personen met een handicap 3. Zorgticket voor geestelijke gezondheidszorg in CGG, PVT, IBW of revaldatiecentrum 6. Bij een aanvraag om een zorgbudget voor ouderen met een zorgnood vragen we naar je behandelende arts. Zo kan de Vlaamse Zorgkas contact met jouw dokter opnemen om de nodige medische inlichtingen te verzamelen. Daarna volgt een controle in het medisch centrum in Hasselt.


Het antwoord kunt u met behulp van de onderstaande draaitabellen terugvinden. De bedragen die je eventueel kunt ontvangen, zijn afhankelijk van een aantal factoren: De categorie waartoe je behoort.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts