maandag 30 oktober 2017

Als je overal tegenop ziet

Tip – Denk terug aan een situatie die goed afliep. Elke keer als je ergens tegenop ziet of je van te voren al druk maakt over dingen die misschien helemaal niet gebeuren, denk je terug aan een situatie waarin het goed. Wat voorheen gewoon was en wat je deed zonder erbij na te denken kan nu wel eens iets zijn waar je enorm tegenop ziet.


Zjosje, wees je eigen levensregisseur, je regisseur van je eigen emotionele gemoedstoestand. En, geef zowel op je werk als thuis aan hoe jij hét graag ziet. Dus, maak je ‘hard’ voor de voor jou ideale combinatie, dan zul je zeker al veel verlichting ervaren. Hoe krijg je weer energie?


Als er geen medische oorzaak gevonden kan worden, zou het kunnen dat je de laatste tijd iets te veel hooi op je vork hebt genomen. Als je je vaak gespannen voelt en dit langere tijd aanhoudt, kun je erg moe worden. Zelfs dingen die je eerst leuk vond kunnen dan een hele opgave lijken.


Als je dingen verwacht kan dat leiden tot teleurstelling, en dat is dit geval ook zo. Ok het is wel positief als zoiets als bloedprikken meevalt, maar je ziet er als een berg tegen op en wat stelt het nou eenmaal voor. Als het “niet heel slecht” gaat, zijn er dus ongetwijfeld ook positieve dingen te melden. Minstens zes of zeven punten per keer!


Als we het dan toch over kinderen van jaar hebben… De seksuele ontwikkeling! Praten over erecties, menstruaties, eicellen en zaadcellen… pas als ze jaar zijn toch? Het grootste ding waar je als ouder tegenop kijkt, is toch wel dat je kleine schatje groot gaat worden Zo groot dat ze je niet meer nodig hebben. Hij ziet er als een berg tegenop en moet zelfs overgeven van de spanning soms.


Als je overal tegenop ziet

Natuurlijk kan ik als ouder met hem op regelmatige basis gaan oefenen, maar wellicht dat iemand nog iets weet om mijn zoon over de drempel heen te krijgen. Ik heb de indruk dat het namelijk puur een kwestie is van vertrouwen. Dat kan wel zo zijn, maar als je het altijd afhoudt als iemand voorstelt om iets te gaan doen en als je altijd alleen maar herhaalt hoe ellendig je je voelt, dan maak je het anderen ook wel moeilijk. Als ze met onze dochters belt, is ze negen van de tien keer in tranen.


Dus die meiden weten het ook niet meer. Zoek structuur, doe dingen waar je tegenop ziet wel gewoon en probeer dit vol te houden. Sterker nog, eigenlijk zie ik er wel een beetje tegenop.


Als je overal tegenop ziet

Wat mij betreft word ik gewoon nog een keer negenentwintig. Zo’n vijftien jaar geleden vond ik mensen van dertig stokoud. Op die leeftijd moet je volwassen en verstandig zijn, dan heb je alles voor elkaar.


Getrouw minstens één kind en een baan die je de rest van je leven gaat houden. Niet alle stress is ongezond. Je hebt een zekere mate van stress nodig om een topprestatie te leveren of bijvoorbeeld een examen te halen. Stress is niet meer als spanning. Het kan je concentratie vasthouden en zorgt dat je alert blijft.


Is de prestatie achter de rug, dan vloeit de spanning weg en daalt het stressniveau weer tot normale waarden. Toch is je verhaal met iemand delen vaak de eerste stap naar de oplossing. Als je problemen of nare gevoelens gaat opkroppen, krijg je er vaak meer last van. Erover praten met iemand die jij vertrouwt, zoals een goede vriend of vriendin, je ouders of een leraar, lucht op. In sommige gevallen is hulp uit je omgeving echter niet genoeg.


Als je niks persoonlijks te melden hebt, zoek je het maar uit,’ riposteer ik nijdig in de hoorn. En verbreek de verbinding. Wat is het toch een hopeloze rampenclub, Portaal, Ik moet helaas ook weer aan de mannetjes.


Ik zie er als een berg tegenop. Gisteren kwam de eerste. Om voegen in de badkamer aan te smeren. Kenmerkend is voorts dat je nergens meer van kunt genieten en werkelijk overal tegenop ziet.


Dit houdt in de praktijk in dat het al als teveel wordt ervaren om even een trap op te lopen, iets te pakken, iets op te ruimen, een telefoontje te plegen, een paar meter door het huis te lopen naar een andere kamer, enzovoorts. Je verheugt je niet meer en ziet juist overal huizenhoog tegenop. Elke dag voelt als het beklimmen van een berg. Het liefst trek je de dekens over je heen in de ochtend en kom je niet meer uit bed.


Je hebt geen zin om mensen te zien en gaat contacten uit de weg. Je piekert veel en kan last hebben van schuld- en schaamtegevoelens. In eerste instantie lijkt een Burn Out uitsluitend negatieve gevolgen te hebben.


Je zit thuis en bent vaak heel moe, met alle bijbehorende verschijnselen als hoofdpijn, benauwdhei stress. Je ziet overal als een berg tegenop. De fut is eruit en voor je gevoel ben je niet in staat ook maar iets te ondernemen.


Ga niet iets weggooien in de keuken en vervolgens daar de vloer dweilen, als je bezig bent met het declutteren van je slaapkamer. Stel je timer in (of zet die op je telefoon, als het je niet afleidt) en gaan. En heb je niets te doen in die zone, dan doe je niets.


Of iets anders dat niet standaard aan bod komt in de zones van Flylady. Het kan iets zijn waar je als een berg tegenop ziet : in je eentje verhuizen naar een nieuwe stad. Maar dat is helemaal nergens voor nodig.


Je zult zien dat, wanneer je eenmaal gesetteld bent, het.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts